Inför Skövde IK-Mariestad Bois

 

Ett hett derby redan i första träningsmatchen

Den 20 februari spelade Skövde IK sin sista match förra säsongen. Matchen slutade med en förlust och just där och då kändes det på sätt och vis rätt symtomatiskt för den gångna säsongen. Nästan sex månader har passerat sedan dess och hockeyandarna börjar vakna till liv och ropa på revansch. En ny trupp har tagit form där kvarvarande spelare naturligtvis har högre mål än vad som nåddes föregående säsong och nytillkomna spelare med kvalitéer för detta har anlänt. Vad passar då bättre än att sparka igång med en match där saker ställs på sin spets direkt? Vi hälsar ärkerivalen Mariestad BoIS välkommen till Billingehov.

Det var ett bra tag sedan jag sist intervjuade en tränare nere i Billingehovs katakomber och det har skett en rockad mellan tränarnas rum och materialarnas rum. Jag frågar materialaren Sebastian Gudmundsson om det är ett upp eller nedköp och Sebbe förklarar att det absolut är ett uppköp. Vi fick chansen att städa ut lite skit. När jag senare slår mig ned hos Skövde IKs tränare Johan ”Hellas” Hellström för att ställa några frågor i tränarrummet kan jag själv konstatera att där är det ett ordentligt lyft. Min första tränarintervju som genomförs i ett möblerat rum.

Har jag räknat rätt var detta er sjunde träning på is Johan, hur tycker du att det ser ut?

– Jag tycker det ser bra ut! Även om vi fortfarande strävar efter att hitta linjer i vårt spel och att det krävs några träningsmatcher för det, är det bra intensitet och bra fokus på träningarna. Vi har kampmoment där vi tävlar om det hela tiden. Samtidigt har vi lagt väldigt mycket fokus på fysbiten också och det är något vi ska hålla i. Men det har definitivt varit en intressant inledning.

Att det var intensivt på dagens träning kan jag helt klart hålla med om. Är det några särskilda moment ni tränar på ännu eller tränar ni brett eller vad tränar ni?

– Nej men det är ju mer på det defensiva spelet nu och hur vi skall hantera olika situationer men man måste även ha lite ”bad matching” i första matchen också så vi har varit inne och diskuterat några detaljer och sedan ska vi ha några matcher i benen med där vi skall sätta vårt spel, förklarar tränaren.

Ja jag såg ju att ni till exempel spelade fem mot fyra sista kvarten idag?

– Ja exakt, det kände vi på ja även om det kanske mer var boxplay rättar ”Hellas”.

Okej, ja det ena kanske ger det andra?

– Så är det bekräftar Johan leende.

Har du samtliga spelare i truppen med för fullt på träning?

– Nej, Thilander (Adam) är inte med fullt. Han är borta några veckor till då han kör efter ett rehabiliteringschema med några enkla övningar på isen, Men förhoppningsvis om några veckor är han fit for fight.

Första träningsmatchen nu och det blir mot ärkerivalen BoIS, några tankar om det?

– Kul att dra igång med en match som har ett lite större intresse, det är en match som innehåller känslor. Sedan är ju både vi och BoIS ute på jakt efter formen här men roligt ska det bli att börja tävla om det.

Utnyttjar du en sådan här match för att träna den egna coachningen eller kommer du bara matcha laget brett eller hur gör du?

– Nej men man får ju se det lite till matchbilden också men sedan behöver ju även killarna dessa matcher för att hitta sin form. Det är klart att jag kräver en arbetsinsats, det gör jag, men däremot har man kanske mer förståelse för killarna nu.

Du har många spelare i laget och alla kommer inte vara ombytta eller?

– Nej men så är det ju. Vi kommer ha spelare som får sitta och vila på läktaren. Eller vila och vila, de får köra fys. och det är ju konkurrens om platserna. Vi hade en väldigt tunn trupp förra säsongen och var känsliga för skador och därför väljer vi nu att ha mer spets.

Hur har ni valt att fördela C och A till imorgon?

– Vi har kapten Forsmark (Oscar), han hänger i där. Henriksson (Alexander) är kvar på ett A och Thegel (Henrik) har vi lyft in på ett A.

Det är så det kommer att se ut under säsongen?

– Jajamän, Forsmark med ett C och de andra två är assisterande, bekräftar ”Hellas” och ser rätt nöjd ut med det tycker jag.

Vad vill du se av laget och enskilda spelare mot Mariestad, vad tittar du på?

– Jag tittar på det taktiskt hur spelarna går in och möter olika situationer så att vi kan hjälpa dem in i spelet. Att man ser i tävlingsmomenten att de har rätt fokus och är noga med det de kan göra, sätta pass på bladet, att de inte viker ner dig och att de åker mycket skridskor och tar kamperna.

Då hoppas jag vi får se detta i en rolig träningsmatch under onsdagskvällen?

– Ja det hoppas jag med, bekräftar tränaren.