Sura visade karaktär när man vände och vann mot Köping!

Det blev en skön seger i första matchen av KHC-cup i Köping på fredagskvällen. Surahammar lyckades vända underläge 1-3 till seger 4-3 efter straffar

Det var många förväntansfulla och nyfikna suringar på plats i Köpings Ishall på fredagskvällen. Surahammars delvis nya och unga lag skulle för första gången den här säsongen kliva ut på isen och möta matchmotstånd.

KHC-cup heter den försäsongsturnering som i helgen avgörs i Köping och i första matchen var det just arrangörsklubben som stod för motståndet.

Matchen började i ett förhållandevis högt tempo där Köping var det något tyngre laget. Hemmalaget tog också ledningen efter en knapp minut när Suraförsvaret missade lite och Marcus Viitanen kunde placera in pucken bakom Christoffer Hanning i suramålet. Surahammar jämnade sen ut spelet något och hade några halvchanser, men också en del utvisningar och det var därför Köping som även satte matchens andra mål genom Anton Karlsson.

Våra killar hade stundtals svårt att hänga med och det var nog en och annan åskådare som satt och väntade på 3-1 när Surahammar stack upp i en kontring och Mathias Linnarud kunde forcera in 2-1 på en retur efter skott från Conny Strömberg.

Andra perioden blev spelmässigt jämnare. Även om Köping kändes tunga och då och då skapade hårt tryck mot Hanning i Suras mål så var det ganska jämnt om man ser till rena målchanser, och det kändes rättvist att mittronden slutade mållös.

I tredje perioden inledde Sura piggt men efter lite slarv så kunde Köpings Emil Forsberg slå in 3-1 och där var det nog många som trodde att luften skulle gå ur spelarna i Surahammar. Men laget visade karaktär och jävlar anamma, och när Hanning fortsatte storspela och sprida ett lugn i laget så vågade man också flytta upp positionerna.

Reduceringen till 3-2 kom efter fem minuters spel genom Eric Viklund. Sen dröjde det bara ytterligare fyra minuter innan Charlie Hellström höll sig framme och satte kvitteringen.

3-3 stod sig tredje perioden ut och matchen gick till overtime. Förlängningen blev mållös och det var två trötta lag som inte riktigt orkade skapa några direkta farligheter. Det här innebar att straffar fick avgöra Suras första match för säsongen.

Charlie Hellström inledde straffskyttet på bästa sätt och gav Sura ledningen. När Christoffer Hanning sen räddade Arbogas straff och Conny Strömberg satte Suras andra straff, ja då hade pendeln slagit över i surafavör. Arboga och sura turades sen om att missa och när Christoffer Hannig räddade sin fjärde straff för kvällen så stod det klart att Surahammar vunnit matchen.

Även om det fanns tydliga inslag av försäsongskvalitet i spelet så tyder det ändå på karaktär att kunna ta sig tillbaka från ett tvåmålsunderläge mot ett så pass starkt lag som Köping. Att man sen vann på straffar visar om inte annat på att man har en stark målvakt i Christoffer Hanning. Såväl i strafflägningen som under ordinarie tid stod Christoffer för många fina räddningar och han skapade med sitt lugna målvaktsspel en trygghet och ett lugn hos sina medspelare. Detta trots Köpings stundtals rätt hårda press.

Vi fick tag på en nöjd målvakt direkt efter matchen.

– Jag kände mig lite rostigt till en början, men jag jobbade mig sakta in i matchen och sett över hela matchen så är jag ganska nöjd. Det kändes bra där ute och det var kul att vi fick komma tillbaka och även vinna matchen.

Vad tyckte du om matchen i stort då, utifrån din position längst bak i planen?

– Frånsett de första tio minuterna i första perioden där vi var lite virriga så tycker jag att vi gör en riktigt bra första match för säsongen. Vi slet hårt hela matchen och åkte mycket skridskor. Vi har definitivt något riktigt bra att bygga vidare på. Att det sen inte var några poäng att spela om ikväll spelar ingen roll. En seger är alltid en seger, avslutar Christoffer Hanning.

Även tränaren Conny Grundström var ganska nöjd efter matchen.

– För att vara första matchen så får vi vara nöjda. Sen kanske det finns lite att jobba på. Men jag tycker att vi växer in i det bra allt eftersom och det är naturligtvis alltid skönt att få komma igen och till slut vinna en sån här match.

– Det är två riktigt trötta lag på slutet och vi bjuder väl kanske inte på den bästa ishockeyn men så kan det bli. Det är starkt av oss att vända matchen och visa moral direkt. Det är också skönt att vara igång och få någon form av kvitto på var vi befinner oss och även få något att ta på inför fortsättningen, avslutar Conny grundström, tränare i Surahammar.

KHC-cup fortsätter under lördagen där Surahammar möter IFK Arboga klockan 13.00. Turneringen avslutas för Suras del på söndag med match mot Fagersta.

Arkivfoto: Christoffer Hanning som storspelade i matchen mot Köping på fredagskvällen

Mattias Forsberg