Surahammars IF fortsätter samarbetet med Svenska Kyrkan

Det samarbete mellan Surahammars IF och Sura-Ramnäs församling som inleddes förra sommaren efter att en tidigare spelare valt att avsluta sitt liv kommer att fortsätta även kommande säsong.

Det var i slutet på juli förra året som vi i Surahammars IF skakades av nyheten om att en tidigare spelare i klubben valt att avsluta sitt liv.

Händelsen fick stor uppmärksamhet både i föreningen men också i media, och det var många som mådde väldigt dåligt. Under flera veckor befann sig klubben i ett kaos av känslor. Allt ifrån sorg till ilska och skuldkänslor kring det som hänt.

För att fånga upp våra spelare och ledare som kände ett behov att prata om händelsen inleddes omgående ett samarbete med Sura-Ramnäs församling som innebar att ett journummer inrättades dit den som ville kunde ringa för att prata av sig om det som hänt.  Nu är det alltså klart att detta samarbete fortsätter även säsongen 2019/20 berättar Mattias Forsberg.

– Vi i Surahammars IF är väldigt måna om att alla våra spelare, ledare och även föräldrar skall må bra och känna glädje när de deltar direkt eller indirekt i vår verksamhet. Ishockeyn är en miljö som omgärdas av mycket förväntningar och ibland även krav och med det följer naturligt också besvikelser. Därför är vi väldigt glada över att vi med Sura-Ramnäs församlings hjälp även kommande säsong kan erbjuda en neutral ”ventil” och ett samtalsstöd för den som av olika anledningar känner ett behov av att prata.

Det är prästen Rälg Göran Almegård och församlingspedagogen Maria Jäder Tietäväinen som tillsammans kommer utgöra den del av organisationen som våra aktiva och övriga medlemmar kan vända sig till. Göran och Maria kommer de närmaste veckorna besöka föreningens föräldramöten och våra lag för att presentera sig själva och den hjälp de kan erbjuda.

De kommer också finnas på plats i Surahallen löpande under året för att under såväl träningar som matcher lära känna vår förening och våra yngre och äldre hockeylirare. Vi kan alltså räkna med att stöta på Göran och Maria i såväl kiosken som i omklädningsrummen.

– Vi vill att Göran och Maria skall bli en värdefull resurs, men också en omtyckt och naturlig del av vår förening. Att då och då i livet möta motgångar och må dåligt är betydligt vanligare än vad många kanske tror och därför är det viktigt att ha Göran och Maria runt oss som kan bli den där ”kompisen” och det stödet som man vågar vända sig till när det kanske inte känns bekvämt att lyfta det med sin lagkamrat eller tränare, avslutar Mattias Forsberg.

Vi kommer precis som förra året sätta upp lappar runt om i Surahallen med information om samarbetet och det stöd som Göran och Maria kan ge. På dessa lappar kommer även direktnummer till de båda att finnas med.

Staffan Hesselbäck