Inför Kumla HC – SIK

Kampen rullar vidare

Serien är framme vid omgång 13 av 22. Precis ovanför strecket befinner sig Skövde IK och tätt efter hittar vi Forshaga. Nu har dessutom Nyköping fått upp ångan och kommer stormande. Ska vi ta oss till Allettan får det inte bli allt för många plumpar i protokollet. 13 är ett oturstal sägs det, blir det Skövde eller Kumla som kommer skriva under på det?

Vi går rakt på rödbetan och ber Skövde IK:s tränare Johan ”Hellas” Hellström beskriva söndagens förlust mot Malung?

– Det är inget snack om att det är en extremt tråkig förlust med tanke på hur det gick till med 58 sekunder kvar eller vad det var får de in den pucken. Jag tycker det är en match vi skulle avgjort tidigare om man säger som så. I det offensiva spelet tycker jag vi har nog med lägen för att kunna gå vinnande ur den bataljen. Annars tycker jag att överlag är det ganska så bra vårt försvarsspel, det klaffar och Viktor (Andersson) gör några viktiga räddningar. Mittzonspelet är inga konstigheter så men det är det sista lilla, desperationen vid offensiva målet som vi har pratat om, det är inget snack om att vi ska inte bli nollade i en sådan match där vi skapar så mycket.

Du hade ändrat om en hel del i kedjorna, några tankar om det?

– Det gjorde vi redan mot Lindlöven under matchens gång där och då fick vi en effekt på det. Sedan är det ju så att ”Sante” (Dennis Santesson) och Planeby (Johan) varit borta länge. Planeby hade bara gjort en eller två träningar på is så det var egentligen bara att vi fortsatte på den inslagna vägen från Lindlöven. Det var alltså inte en ändring jag gjorde inför den senaste matchen utan när vi låg under där mot Lindlöven gjorde vi förändringen i andra perioden när vi skakade om lite. Jag tycker att vi fick effekt och det var inte där det brast under matchen att kedjorna inte kände varandra utan det var att vi inte fick in pucken.

Du tog time out direkt efter målet och då tittade jag naturligtvis ned i båset där du ritade på taktiktavlan, sedan vände du på den och som jag uppfattade det ritade du upp er defensiva zon där också?

– Nej! Först målade jag ut första gänget som skulle in och sedan målade jag upp andragänget som skulle in och hur vi skulle göra vid ingång i offensiva zon. Det var inget defensivt utan jag målade upp bägge gängen som skulle in så vi blev tydliga till bytena och så. Det händer ju att när man plockar målvakten och det blir lite ivrigt och så att man vill ju inte få sju man på banan utan det gäller att vara tydlig i vem som byter vem och vem som skall göra vad. Det finns ju lite olika uppgifter man har där.

Som tränare är du en del av laget och då är man kanske kompisar och liknande men som coach är du även en chef och då kanske det kan vara besvärligt med en kompisrelation, är det något bekymmer eller hur resonerar du kring detta?

– Om man säger såhär, jag är inte kompis med mina spelare och jag är inte ovän med dem heller. Jag tycker vi har en väldigt fin linje här där man kan skoja och så med mej och jag kan skoja med killarna men de vet också om när det är allvar. Jag bygger mycket av mitt ledarskap i att jag vill känna individerna jag jobbar med, jag umgås inte med killarna men jag är ganska kommunikativ av mig och vill prata med dem och sådana saker men jag har en chefsroll här och det förstår de där inne. Sedan bygger vi mycket på att vi har högt i tak i gruppen också, för det är ju en grupp som ska göra jobbet, men jag har aldrig någon relation vid sidan av om man säger som så. Det är jättesköna killar på alla vis men där är vi ganska tydliga i vad det är som gäller.

Som jag har uppfattat det med tidigare tränare så skall det snackas med spelare när slutet på säsongen närmar sig, rätt eller fel uppfatta vet jag inte, men här vet jag att du redan har pratat med dem en hel del, för du kontinuerliga samtal med dem?

– Jag har ingen lista över det men givetvis, ibland kan man behöva prata med någon kring olika situationer och för en dialog när man sitter ned och kanske kollar lite videos tillsammans eller något sådant. Det är en viktig del att ha en kommunikation, dörren är alltid öppen in hit och det vet killarna om också. Det krävs också ett socialt ansvar att man kan gå in till tränaren och prata, ibland är det någon spelare som undrar över hur man skall lösa någon situation och lite sådana saker. Sedan finns det de som inte har lika stort behov av att träffa tränaren och jag kanske tvingar in dem om man säger så. Men det är väldigt högt i tak och det är exakt så vi ska ha det, det är den miljön vi vill ha. Som idag satt jag med tre killar innan träningen och gick igenom några detaljer.

Det blir lite utvecklingssamtal typ?

– Ja så är det och det är det som är så spännande med att vara tränare, det finns alltid saker att göra på individnivå eller på lagnivå, praktiska grejer och sådant. När defensiven funkar kanske det är offensiven man får jobba med, det är en levande process. Det måste jag ge killarna också, de är ruggigt ödmjuka och ambitiösa, det är lätt att jobba med dem, de vill framåt, de vill bli bättre. Det är jäkligt motiverande som tränare att få vara del av en sådan grupp.

Det måste vara skönt ja, på ett vanligt jobb kanske det lätt blir att chefen säger något och så blir det ett ha o he och sedan händer inte mycket mer?

-Ja absolut och så är det i olika lag med, det har man själv upplevt, men här är det väldigt öppet och det är en av våra stora styrkor som grupp också att det är högt i tak och det finns en ödmjukhet och det är jäkligt motiverande att få jobba med människor som vill framåt och ständigt vill utvecklas. De är inte nöjda där de är idag, de är givetvis tacksamma men de vill hela tiden bli bättre och det är kul.

Jag antar att det gäller dig också, var ser du dig själv om fem år?

-Oj, det var en bra fråga, nu får jag tänka lite. Jag är den typen av människa att jag är lite tråkig där och tar en dag i taget och jag gör det bästa varje dag som tränare utifrån de förutsättningar man får för dagen. Vart jag är om fem år det får man se, så tråkigt svar får du av mig. Jag hade aldrig accepterat det svaret av mina spelare, skrattar ”Hellas”.

Den som skall vara vår stjärnback är #71, Adam Thilander, berätta lite om honom?

-Adam är ruggigt ambitiös och trots sin unga ålder har han en värdefull rutin. Han har varit på andra sidan pölen och lirat, han har varit verksam på högre nivåer här. Det är en kille som kom in förra året väldigt lägligt för oss som grupp, vi behövde verkligen Adam. Han fortsätter att köra på, han hade ju en elak skada där som satt i länge men han har kommit tillbaka bra, han var väldigt målmedveten hela sommaren. Han tar ett stort ansvar på isen och det gör han galant, jag tycker han tar stora kliv hela tiden som idrottsman. Han har utvecklats väldigt mycket, främst i defensiven och blivit bättre och bättre men även i spelet med puck. Det är också en sådan där kille som är bra men han är faan i mig inte nöjd, han vill bli bättre. Han betyder mycket för oss, han är extremt proffsig vid sidan av i många moment så det känns bra att ha honom i gruppen.

Hur är statusen med skador och sjukdomar?

– Frödelius (William) är sjuk. Han ligger med feber och halsont och kommer inte spela i morgon. Johan Bok är fortfarande borta i hjärnskakning. Han börjar väl piggna till lite och är nere lite oftare nu och cyklar och grejer, kul att han börjar vara i hallen. Sedan åkte vi ju på en skada här under träningen, Forsmark (Oscar) är uppe och kanske får sy något stygn och sedan får vi se, jag tror inte det kommer hindra honom från att spela.

Kumla nu och när ni mötte dem hemma hade ni fruktansvärt bra utdelning, seger med 8-1, tankar om motståndaren och matchen?

– Det kommer inte att vara samma match. Det är ju ny match hela tiden men det är ett Kumla som har tagit tag i det. De var i en process när de var här och väldigt mycket var nytt men nu börjar de få linjer i sitt spel. De var med länge mot Lindlöven i derbyt där, 6-5 till Lindlöven, så de har verkligen tagit tag i det. Från vår sida handlar det om att fortsätta med en stark defensiv, vara noggranna där, men också att vi nu tar tag i det offensiva spelet och tar oss in i hetluften mer, blir lite rakare och distinktare. Det kommer krävas en jädra arbetsinsats och att vi vann stort förra matchen är inget vi tänker på nu. Det är historia nu och det ser man på alla nivåer att det inte går att slappna av. Däremot är vi ju ruggigt revanschsugna från förra matchen att vi vill ju givetvis studsa tillbaks, när det blir ett sådant slut på en match blir man bara förbannad och vill kicka igång så fort som möjligt och förhoppningsvis kan vi ta ut det över Kumla nu.

Och så det sista då, vem står?

– Hugo (Fagerblom)! Hugo vaktar kassen och återigen, jag är bortskämd med att ha två bra målvakter. Hugo var jättebra mot Lindlöven hemma och Viktor var jättebra mot Malung också, de är stabila gubbarna.

Till Kumla är det inte så långt och vägen är också bra så det kanske är lite folk som tar sig till isladan 13 mil nordöst om Skövde. Det går även att följa matchen via webbsändning på https://live.hockeyettan.se/live/20856

Snackar om matchen gör du lämpligtvis på Rebellernas forum som du hittar här. www.rebellerna.com/forumAnvänder du dig av sociala medier rekommenderar ATG hockeyettan att du använder hashtag #kumsik20191106