Tre poäng för Skövde och utökat avstånd till strecket.

Det satt långt inne men till slut fick Skövde IK fira tre nya poäng efter att laget besegrat Surahammars IF med 6-4.
SIK som kom till matchen med en uddamålsvinst mot Kumla i bagaget hade revansch att utkräva på Surahammar för förlusten i den tredje omgången. 

SIK hade svårt att skapa några vassa chanser inledningsvis och gästerna såg till att spela på gränsen för att försöka få SIK ur balans. Något de lyckades relativt bra med under hela matchen.

Jonas Nyman fick ett fint läge att ge hemmalaget ledningen i matchen efter knappt tio minuter när han blev fri med Philip Olsson men burväktarens bästa vän, till höger stod i vägen den gången.

Några minuter senare fick hemmalaget ett nytt läge till ledningsmål när Lukas Johansson och Anton Brandhammar kom i en två mot etta. Johansson spelade pucken till Brandhammar som bara skulle raka in trissan i målet med Olsson kom upp fint och räddade med sin plockhandske.

Istället var det Surahammar som tog ledningen i matchen, något oförtjänt kan tyckas. För när gästerna fick sitt andra powerplay i matchen tvingades Viktor Andersson kapitulera för första gången. Marcus Eidergård var sist på pucken innan den smet in mellan benskydden.

Kvitteringen kom först när det var mindre än två minuter kvar att spela av den första akten, Jonas Nyman spelade pucken in till en ensamt stående Johan Planeby och han gjorde inget misstag utan skickade upp pucken i nättaket bakom en chanslös Olsson.

– Jag tycker faktiskt inte att någonting klaffar för oss i den här matchen, vi har väldigt svårt mot Surahammar som spelar destruktivt och mycket på chans, så då får vi jobba ned dem istället, sa Johan Hellström.

Den andra perioden hann knappt börja innan båda lagen nätat.

Gästerna satte 1-2 efter 46 sekunder när Oliver Nordmark, helt omarkerad fick trampa in framför Viktor Andersson och sprätte upp pucken ovanför målvaktens plockhandske.

SIK såg dock till att replikera tämligen omgående, Erik Dahné spelade pucken till William Frödelius. Han tog sedan pucken från mittzon, hela vägen ned till förlängda mållinjen och spelade pucken till Adam Thilander som dunkade in kvitteringen.

När SIK sedan fick en chans i powerplay hoppades publiken i Billingehov på ett ledningsmål men målet dröjde, först 20 sekunder efter att Surahammar blivit fulltagliga kunde Jonas Nyman nypa dit ett friläge mellan benen på Olsson efter en fin, öppnande passning från Axel Abrahamsson.

Surahammar var i brygga och valde att ta sin timeout efter åtta minuter. Det gav utdelning, för bara ett tjugotal sekunder senare kvitterade Charlie Hellström när SIK räknade fel och Hellström fick ett friläge.

Till slut kom dock ett powerplaymål för hemmalaget, när Oliver Nordmark satt på botbänken för en interference kunde Erik Dahné slå in en retur från Philip Olsson och SIK var tillbaka i förarsätet.

I slutet av perioden utökade SIK:s lagkapten, Oscar Forsmark ledningen till 5-3 och publiken i Billingehov började tro på att siffrorna skulle rinna i väg.

– Surahammar chippar och fiskar och har varianter till höger och vänster, så det är svårt att möta dem, sa Johan Hellström.

I den sista akten försökte SIK spela av matchen och gjorde det helt okej under de första tio minuterna. Spelarna låg på rätt sida och såg till att Viktor Andersson hade fri sikt på skotten som avlossades mot honom. Dessutom täckte de en hel mängd skott, både Jesper Erlandsson och Jonatan Ström stod i vägen vid flera tillfällen.

Men när Erlandsson fick åka och sätta sig på botbänken fick Surahammar luft under vingarna och Jakob Forslund reducerade till 5-4 och skapade lite nerv i tillställningen på nytt.

När sedan Anton Brandhammar visades ut för en interference fyra minuter senare hängde en kvittering i luften. Men SIK försvarade sig väl och samtliga spelare stod upp för varandra och låg i skottlinjen. SIK klarade av det numerära underläget och när Surahamamr plockade ut Olsson med 1.40 kvar att spela kunde SIK punktera tillställningen.

Henrik Thegel jobbade fast pucken i anfallszon, höll undan tre motståndare under ett flertal sekunder innan han spelade in pucken till Oscar Forsmark framför målet och han kunde raka in slutresultatet till 6-4 i Skövdes favör.

På onsdag väntar nästa match för SIK:s del när laget beger sig till Eskilstuna för match mot Linden Hockey, ytterligare ett lag som SIK har revansch att kräva på.

– Linden har tuffat igång ordentligt så det blir en tuff match men vi ska komma med fullt fokus till den matchen. Jag är tacksam och glad över tre poäng här idag, det var viktiga poäng, avslutade Johan Hellström.

 

//Kristoffer Bennemyr-Porath