Livet börjar om – utan hockey

Foto: Peter Scott

Han spelade i Hudik Hockey under två säsonger. Efter det allsvenska kvalet förra säsongen försvann den spelskicklige backen ur truppen efter en tid fylld av skador. Det blev bara 15 matcher i HHC-tröjan 2017-2018 och 34 matcher 2018-19. Och vid bara 25 års ålder räknar Tommy Stenqvist inte längre med att kunna återkomma till ishockeyn – i varje fall inte som spelare på den här nivån.

– Det är ingenting jag tänker på just nu. Jag är bara tacksam över den hjälp jag fick av HHC och lagläkaren Björn Österberg, som har gjort allt för att hjälpa mig till en fungerande vardag. Jag har ju inte längre något kontrakt med HHC, så de hade egentligen ingen skyldighet att ställa upp för mig. Nu är jag bara tacksam, hälsar han.

Men låt oss ta det från början. Tommy Stenqvist var ungdomsstjärnan från Timrå som tidigt fick dra på sig tröjan med Tre Kronor på bröstet i Sweden U16, U17 och U18 och som via klubbens juniorlag tog sig upp till allsvenskt spel med Timrå.

Redan 2010 slog han upp en axelskada som krävde operation och 2012 innebar samma skada att axeln fick ”dras ihop” med två skruvar för att den inte skulle hoppa ur led igen.

2014-2015 blev det ingen ishockey alls för Tommy Stenqvist som sedan kom tillbaka med två säsonger i hårdsatsande Sundsvall innan klubbens ekonomi rasade ihop och hela spelartruppen skingrades.
Tommy Stenqvist var en av flera som då istället valde spel i Hudiksvalls HC och som innebar en tydlig kvalitetshöjning hos ”de röda”. Tyvärr fick Tommy på nytt problem med både axeln och med en bröstmuskel som gick av i samband med styrketräning.

Efter fjolårssäsongen och det häftiga kvalet till allsvenskan hade Tommy Stenqvists kontrakt gått ut. Men kontakten med HHC och Björn Österberg fortsatte. En röntgenundersökning hade visat att en av skruvarna i axeln hade flyttat sig och nu pekade i helt fel riktning samtidigt som den gått av på mitten.

Nyligen opererades Tommy Stenqvist i Hudiksvall och de två skruvarna togs bort. Och bara efter någon vecka kände han en tydlig förbättring.

– För min del handlar det mest bara om att få vardagen att fungera och att jag inte ska behöva vakna på morgonen med smärtor i axeln bara för att jag har legat fel. Jag har inte känt mig så här bra på flera år. Jag har haft lite ont i operationssåret, men det är ingenting mot tidigare, berättar Tommy som ännu en gång understryker sin tacksamhet mot Björn Österberg och HHC.

– Det var jätteschyst av dem att ställa upp så här, understryker Tommy Stenqvist.

Och när kan vi då vänta oss en come-back?

– Man ska aldrig säga aldrig, men det lär nog inte bli mer hockey för min del. När man har haft ständigt ont i 7-8 säsonger i rad, så slocknar gnistan. Det krävs så mycket och jag är nog inte beredd att ta den utmaningen. Och jag har ju ingen garanti för att det ska fungera nu heller, säger Tommy.

Har du någon gång känt sorg eller besvikelse över att du på grund av skadorna aldrig fick chansen att ta det sista steget upp till SHL.

– Nej, det har jag inte. Jag fick spela allsvenskt med Timrå och får väl ta det med mig. Visst saknar man gemenskapen i omklädningsrummet och i bussen till matcherna, men nu gäller det bara att bli frisk igen. – Och så får jag väl åka ner till Hudik ibland och kolla på laget, hälsar Tommy Stenqvist, som under sina två säsonger i laget verkligen också hann sätta avtryck.

Skribent: Lars-Gösta Larsson