Inför Mariestad Bois HC – SIK

Då har det blivit dags igen för derbyreturen i grundserien mellan de två ärkerivalerna Mariestad BoIS och Skövde IK under måndagskvällen. En rivalitet som är nog så viktig för bägge lagen. SIK behöver ytterligare några poäng för att vara på den säkra sidan strecket och vill naturligtvis upprepa bragden från hemmaplan där vi besegrade topplaget Bois senast och är dessutom derbytaggade, viktiga motivationsfaktorer. Mariestad är naturligtvis revanschsugna, har hemmaplan är derbytaggade de med, viktiga motivationsfaktorer. Kriget mellan de bägge hockeymetropolerna böljar vidare och är hetare än på länge.

Fem matcher lång blev sviten denna gången!

– Ja, konstaterar Skövde IKs tränare Johan ”Hellas” Hellström kort o gott.

Berätta lite om matchen mot Nyköping?

– En match där vi börjar något avvaktande. Vi får inte riktigt vårt passningsspel att kugga i vilket gör att vi inte kommer tillsammans. Vi möter ett Nyköping som har hög fart och ett jävla passningstempo i allting de gjorde, de var på hugget och de var bra och de får den matchbilden de vill ha. Vi lyckes inte riktigt bita oss in i matchen, vi skapar våra lägen och istället vänder de, hänger dit den och det blir mentalt påfrestande och så vidare. Rättvis seger till Nyköping och för oss är det bara att ladda om.

  Johan Planeby fick kliva av där under matchen och jag såg honom inte på söndagens träning, hur är det med honom?

– Planeby ligger med hjärnskakning så han är borta. Hur länge vet vi inte men han har inte tränat sen efter matchen så han kan nog bli borta ett litet tag här.

Det var illa!

– Ja absolut tyvärr. Jag såg själv inte smällen utan vet bara att han har hjärnskakning.

Jag funderar lite på det där med psykologin bakom prestationer, ibland klickar det och allt blir bara bra och ibland blir det som senast att det vill sig helt enkelt inte. Jag inbillar mig att du har funderat hur mycket som helst över sådant?

– Både ja och nej. Givetvis ser man till taktiska saker vad vi behöver förbättra, hur vi kan hantera vissa situationer. Sedan vet jag av erfarenhet att sådana är matcher kommer och då kanske man inte skall älta sönder det utan plocka fram glädjen igen och köra därefter. Vi ser detta, det sker på alla nivåer, det sker i världens bästa hockeyliga så detta är inte ovanligt. Det kommer sådana dagar där det inte stämmer, man får inte till det, individuella prestationer är inte alltid på topp. Så istället för att älta och älta, då man kan älta ner sig och skapa något negativt av det, ibland kan det vara bra att ja, det blev stryk, detta gör vi bättre, nu går vi vidare. Det är så vi har diskuterat efter denna match, vi tog ett kortare snack dagen efter vad vi behöver förbättra och sa att nu släpper vi det, nu gör vi bra träningar och så kör vi. Så är det och vårt fokus ligger på måndagens match bara.

Jag tänkte fråga dig om #22, Tom Olsson idag?

– Tom var i Sura förra säsongen och gjorde det bra där. Han är uppifrån landet och gör sin första säsong här. Det är en puckskicklig back som vi tror på över tid, att han kan utvecklas och mår bra av att vara här i Skövde. Det är en spännande kille att bygga kring och det är en ambitiös kille.

Tom O

Jag brukar se på ATG hockeyettan på torsdagar och sedan gnäller jag över att det är för lite fokus på den västra serien men nu blev jag ju lite nöjd senast då de hade tagit kontakt med dig? (https://www.hockeyettan.se/skovde-ik/nyheter/nyhet/?news_id=151589 21 minuter in i sändningen)

– Ja det var de som ringde ja, Challe och gänget och där fick jag plocka upp lite via Facetime.

Ser du dem när du pratar med dem?

– Nej. Det var faktiskt första gången jag gjorde en sådan videointervju så jag var lite nyfiken på detta själv, hur det fungerar. Men det är så enkelt att de ringer mig på Facetime och jag ser bara en liten ruta på mig själv och sedan ser jag bara kulisserna av en studio, jag ser inte de jag pratar med. Det var inte live heller utan man klipper ihop och de får börja om och lite sådana saker. Så ja, det var väl kul att vi uppmärksammas och att derbyt uppmärksammas och det gör det med all rätt. Derbyt i sig, ja det är Svenska tredjeligan men det är ett derby som berör väldigt mycket. Det är häftigt på det sättet att det är så många blickar som riktas mot Skaraborg och det betyder extremt mycket för Skövde och Mariestadsborna och det ger eko i hela landet så det är häftigt på många sätt.

Vad har du för tankar inför måndagens derby?

– De är ju serieledare av en anledning och det är ju för att Mariestad är bra, det måste vi säga. Tankarna är att det blir mitt sjätte derby och den erfarenhet jag har av det nu är att man vet inte riktigt vad som komma ska. Det är häftigt, det är en anspänning kring det. Det kommer vara ett jädra tryck i deras lada, det fattar jag ju och det är ett lag som har kuggat i och spelar en bra hockey. De är mer strukturerade jämfört med förra säsongen, de har fått ihop lagdelarna. Däremot, vi vann ju förra matchen och det handlar för oss om att komma förberedda som inför alla matcher egentligen, på samma sätt i hur vi tränar, hur vi ligger i och hur vi pratar vilket är viktigt i sådana matcher, att man är i mental balans och fokus här och nu och rätt grejer och att det inte finns en egen agenda och sådant. Visst finns det känslor men man måste också lära sig att styra dem och kunna prestera utefter lagets plan och med sina lagkamrater. Det gjorde vi ju väldigt bra i förra matchen, jag är väldigt nöjd där och vi ska studsa tillbaks och spela så.

Egen agenda sa du, menar du då att någon har egna tankar om att gå ut och knäppa Thörnqvist på näsan och sådant?

– Nja, det var lite halvflummigt av mig där kanske. Men får man en smäll och det är hetare stämning, då handlar det faktiskt om att värdera situationen och att vi har fokus på spelet i första hand. Det är väl det, att man kan kontrollera sig och spela utefter lagets grejer och inte tappa fokus. Tappar man fokus så har man väl en liten egen agenda kan jag väl tycka.

Så det med egen agenda var egentligen som inför vilken som helst match?

– Ja men så är det ju. Sedan är det ju svårare när det är just den här spänningen men det är ju något man måste kunna hantera om man ska spela.

Ja alla vet ju om hur det är att spela ett derby nu?

– Ja vi börjar få erfarenhet nu, det är nyttigt och det hade vi inte förra året många av oss, vi börjar komma in i det lite mera allihopa. Ja, det är tre poäng det handlar om men det är en stor match, det är en jäkligt rolig match med det intresset, så är det ju. Det handlar om att växa med uppgiften.

Ja derbyt är speciellt och även om att folk pratar om att det kan gå inflation i det och sådant så tror jag nog att för de flesta, både supportrar och spelare kan det inte bli mycket roligare?

– Nej definitivt inte, så är det. Vi märker ju av det så fort det börjar närma sig ett derby. Vi skulle möta Nyköping och det folk runt ikring pratar om är derbyt och det är lite kul, det visar vilket intresse det är. Det är nyttigt för bägge klubbarna och det är absolut inget jobbigt med ett derby utan det är bara kul.

Då är Johan Planeby och Johan Bok frånvarande, är det någon mer du inte har tillgänglig för spel?

– Andreas (Gustafsson) ligger sjuk så det är de som inte är tillgängliga där som det ser ut just nu.

Sedan har vi den där spännande frågan kvar om vem som du ställer i mål?

– Huga (Fagerblom) kommer att vakta kassen.

Du fortsätter att varva dem?

– Jajamän!

Då önskar jag lycka till med det i derbyt.

– Ja tack så mycket.

Webbsändning av matchen hittar du här, https://live.hockeyettan.se/live/20897 och ska du använda dig av sociala medier när du diskuterar kring matchen så häng gärna på hashtag #marsik20191202, men bäst diskuterar du naturligtvis på supporterforumet www.rebellerna.com/forum

Och på tal om derby och kampen om att försvara våra färger i Skaraborg. Är du intresserad av att spela i supportermatchen mellan Rebellerna och Mariestads Oxarna den 14 december kontaktar du johan.nykvist@rebellerna.com eller kommer och pratar med någon av personerna som bemannar supporterkiosken på Billingehov.

Sist men absolut inte minst. Notera tidpunkten för matchstart nästa hemmamatch som spelas söndagen den 8 december mot Grums. Klockan 19.00 släpps pucken trots att det är söndagsmatch