Streckstriderna som formar AllEttan

Efter nederlaget mot Wings i onsdags går HHC till spel igen redan på fredagskvällen då det handlar om länsderby mot Strömsbro i Glysishallen.

Det anrika gästrikelaget är nykomlingar i den nya HockeyEttan och har gjort det riktigt bra med ett ungt lag, men som nu får spela vidare i fortsättningsserien.

Två omgångar återstår nu av HockeyEttans grundserier och redan på fredagskvällen kan det bränna till rejält kring AllEttan-strecket där Vallentuna har en svår bortamatch i Visby. Om Vallentuna lämnar Gotland med tre poäng kommer Arlanda Wings att hamna i en riktig kniptång inför sin söndagsmatch mot Huddinge.

Wings har 34 poäng nu mot 33 för Vallentuna. Allt talar väl för att Huddinge (38 poäng) ändå kommer att klara sig vidare till AllEttan, även om det inte är teoretiskt klart ännu. Troligen kommer det väl ändå att bli en match mellan Wings och Vallentuna om vem som ska få gå vidare till HockeyEttans finrum.

I den sista omgången spelar Wings hemma mot Segeltorp medan Vallentuna möter Väsby hemma.

Det här betyder då att Visby, Väsby, HHC och troligen också Huddinge har en motståndare att ta med sig från östra grundserien till lottningen av AllEttan; alltså Wings eller Vallentuna. Däremot är det ännu inte helt klart i vilken AllEtta de i så fall hamnar. Det hänger också på hur det slutar i västra HockeyEttan där det finns några lag inblandade som också kan hamna i norra AllEttan. Sedan förra säsongen indelas lagen geografiskt i AllEttan norra och södra.

Som serierna ser ut idag så är HHC givet i den norra gruppen dit också Borlänge går. Lindlöven kan också hamna i norra, allt beroende på vilka som går vidare från östra serien. Det är mycket små marginaler i mellan-Sverige, där det till och med skulle kunna bli så att grannarna Väsby och Vallentuna, med bara några kilometer mellan ishallarna, skulle kunna hamna i varsin AllEtta…

Inför den norra AllEttan är det också klart i toppen av den norra grundserien där Östersund, Piteå, Teg och Boden kommer att kvala in medan det vid strecket handlar om en intern Kiruna-historia mellan Kiruna IF och Kiruna AIF.

Just nu är det Kiruna IF som har trumfkortet på hand med sina 25 poäng precis över strecket. Kiruna AIF ligger närmast bakom strecket med 22 poäng, men med två spelomgångar kvar så finns det naturligtvis en chans att vända på steken.

I så fall krävs det att Kiruna AIF först besegrar bottenlaget Lejon på söndag, vilket väl är troligt, och att man sedan måste hoppas på att Kiruna IF inte vinner bortamatchen mot Kalix. Men Kiruna IF har inte bara tre poäng upp utan också bättre målskillnad än AIF, som sedan avslutar med hemmamatch mot Boden medan Kiruna IF har Kalix hemma.

Skribent: Lars Gösta Larsson