ons 19 feb Slut
Hockeylag KLR 4
Hockeylag MRM 2
ons 19 feb Slut
Hockeylag KUM 2
Hockeylag NYK 5
ons 19 feb Slut
Hockeylag FOR 4
Hockeylag SUR 0
ons 19 feb Slut
Hockeylag MAL 6
Hockeylag LND 5
ons 19 feb Slut
Hockeylag PIT 2
Hockeylag KIR 3
ons 19 feb Slut
Hockeylag TEG 3
Hockeylag BOD 1
ons 19 feb Slut
Hockeylag STR 10
Hockeylag SHC 1
ons 19 feb Slut
Hockeylag SEG 2
Hockeylag WIN 4
ons 19 feb Slut
Hockeylag ESK 5
Hockeylag HIF 2
ons 19 feb Slut
Hockeylag VHC 3
Hockeylag ORN 6
ons 19 feb Slut
Hockeylag LIN 2
Hockeylag BHF 3
ons 19 feb Slut
Hockeylag OIK 0
Hockeylag VSB 2
ons 19 feb Slut
Hockeylag HHC 8
Hockeylag VBK 4
ons 19 feb Slut
Hockeylag GRU 2
Hockeylag SIK 12
ons 19 feb Slut
Hockeylag HAH 2
Hockeylag KRIF 1
ons 19 feb Slut
Hockeylag NYB 2
Hockeylag MAR 3
ons 19 feb Slut
Hockeylag VRH 2
Hockeylag TRO 4
ons 19 feb Slut
Hockeylag TRA 0
Hockeylag HUD 4
ons 19 feb Slut
Hockeylag DAL 4
Hockeylag TYR 1
ons 19 feb Slut
Hockeylag BOR 1
Hockeylag VIM 6
tor 20 feb Slut
Hockeylag LEJ 1
Hockeylag KAL 4
tis 25 feb 19:00
Hockeylag HAH -
Hockeylag VSB -
fre 28 feb 19:00
Hockeylag VSB -
Hockeylag HAH -
lör 29 feb 16:00
Hockeylag VSB -
Hockeylag HAH -

Inför SIK – Halmstad HF

Om Skövdes supportrar finge rangordna vilket motståndarlag man helst vill se SIK segrar emot hamnar naturligtvis Mariestad på första plats. Men som en god tvåa kan man antagligen räkna in Halmstad och det av historiska skäl. Onsdagens möte är det första seriemötet mot just Halmstad sedan våren 2005 och då hette serien Allsvenskan Södra fortsättningsserien. Halmstad HF har denna säsong överraskat experterna då man tog sig till allettan via den starka södra grundserien. Halmstad och Skövde ligger bägge på 9 inspelade poäng och chansen till en spännande och underhållande match i Billingehov under onsdagskvällen är god med sådana förutsättningar.

Det är en sedan sist välfriserad herre jag möter när jag pratar med Skövde IKs tränare Johan ”Hellas” Hellström så vi inleder med lite sådant snack.

Nyfrissad?

– Japp, bekräftar Skövdetränaren.

Det är konstigt, jag har haft min sambo i över fyrtio år och hon kan färga håret och hänga upp nya gardiner, jag märker inget. Men så kommer man in i ishallen och lägger direkt märke till att tränaren har putsat en centimeter!

– Haha, ja så kan det vara, skrattar Johan.

Mardrömsstart i söndags mot Huddinge med ett mål i baken efter 20 sekunder redan, berätta om matchen?

– Ja det är som du säger att det började efter 20 sekunder och där startade en uppförsbacke som vi egentligen inte klarade av att reparera under matchens gång. Det var en tight match, en match där två offensivt skickliga lag körde på ordentligt. Vi gör fyra fina mål framåt, de gör också en del mål. Dessvärre tycker jag att vi ger dem två-tre mål också, vi var inte riktigt noggranna i spelet utan puck under matchens gång och ett så pass skickligt lag, de nyper på det. Däremot i sista perioden av matchen där vi ligger på och trycker på för att komma framåt i matchen så vänder spelet och de hänger dit den. Det blev en mental uppförsbacke och vi klarade inte av att vända på det denna gången.

11 mål är rätt mycket i en hockeymatch, var det öppna spjäll åt alla håll eller var det en sådan match där målen bara droppar in?

– Ja lite blandat. Jag tycker det var två lag som skapade en hel del, de kanske aningen mer och lite hetare. Det var inte att något av lagen spelade jättedåligt men de var effektivare än vad vi var den matchen.

Däremot var vi hundraprocentiga i boxplay denna gång och det är jäkligt skönt att vi verkar komma på banan igen i den spelformen?

– Ja det får man säga. Det började redan matchen innan där emot KRIF där de fick ett mål i box och redan där hade vi börjat jobba tillbaks i vårt boxplay. Förra matchen var vårt boxplay jättebra. Vi hade en liten dipp inledningsvis av serien där allting gick in och det grundade sig mycket i att vi kanske jobbade lite för hårt och blev lite för utspridda. Vi hade en välmening i det vi gjorde men det öppnade upp oss lite. Nu har vi börjat hitta rätt linjer igen och det är en viktig del att boxen klickar om man ska skapa en längre säsong. Gott att vi är på banan och det är något vi kommer fortsätta att jobba med och vi trycker på och så kanske vi kan bli lite effektivare i powerplay också och får upp det någon procent.

Och så en sista om söndagens match. Fruktansvärt kul, tycker åtminstone jag personligen, att Axel Abrahamsson blev noterad för ett mål, det är han värd?

– Ja men absolut. Han har skapat mycket under säsongen och nu fick han pilla in en puck och det var ett snyggt klapp klapp mål från hela enheten som var inne. Axel är en back som kanske har sina främsta egenskaper i det defensiva spelet och i boxplay och det är jäkligt kul när en sådan kille får pilla in en puck.

På tal om Axel då, jag har fått en läsarfråga och den lyder:
Jag skulle vilja höra Johan beskriva betydelsen av Tom Olsson och Axel Abrahamsson? De får knappast några rubriker, gör sitt jobb i det tysta och gör det jäkligt bra. De är våra bästa +- backar, som är den viktigaste statistiken för backar, i både grundserie och så här långt i allettan. Statistiken är tagen på skovdeik.se.

Grundserien: +- backar
1. Axel Abrahamsson, +8
2. Tom Olsson, +6
3. Adam Thilander, +4
4. Johan Bok, +3
5. Alexander Björklund, +1
6. Hampus Dahlqvist, +1
7. Anton Brandhammar, 0
8. Max Kardevall, -2
Länk: http://skovdeik.se/teamstats.php?season=42&series=2

Allettan (t o m Kallinge):
1. Axel Abrahamsson, +6
2. Tom Olsson, +5
3. Anton Brandhammar, +3
4. Alexander Björklund, +2
5. Adam Thilander, +1
6. Johan Bok, +1
7. Max Kardevall, 0
Länk: http://skovdeik.se/teamstats.php?season=42&series=3

– Jamen Axel och Tom har gjort det bra. Jag tycker att vi just nu har en väldigt bra backuppsättning där alla tar rollerna på rätt sätt och jobbar därefter. Jag känner mig väldigt nöjd över hur det fungerar och Axel och Tom, definitivt, de har gjort det bra. De gör det jobbet de blir tillsagda att göra.

Hur går det med kapten Oscar Forsmark som du vilat från matchandet några omgångar nu?

– Forsmark är uttagen till onsdagsmatchen och som jag sade senast här var förra matchen en säkerhetsåtgärd att han stod över. Men nu är han pigg och fräsch. Vi var lediga igår och då tränade han med juniorerna, idag körde han med oss. Till onsdagens match är han uttagen och så ska vi få igång han igen.

Några nya skador eller sjukdomar?

– Det är inget nytt utan alla är hela och friska.

Nu kommer Halmstad HF på besök. Halmstad mötte vi i seriesammanhang i allsvenskan och sedan har det bara blivit några träningsmatcher, senast 2014. Vad känner du till om dem?

– Nej men Halmstad är ett lag som kanske har överraskat väldigt många av experterna men det är ju faktiskt en klubb som har jobbat med tålamod och nu kanske de börjar skörda mycket av det de har gjort. Det är ett lag som är en maskin tillsammans och de har gjort det bra. Det handlar för vår del verkligen om att hitta rätt i spelet utan puck igen för Halmstad är inga man vill ge några extra ytor utan vi måste hitta rätt igen och vara noggranna i våra grunder i spelet.

Du möter motståndet på samma sätt som du brukar förklara antar jag eller är det något du skruvar på till onsdagsmatchen?

– Nja det är väl egentligen spelet utan puck vi lag fokus på här idag och som vi kommer prata om under onsdagen också och hur vi hittar rätt. Det är väl något som har varit väldigt bra egentligen under större delen av säsongen. Nu har vi börjat få igång spelet med puck lite och ibland tar man ett steg bakåt och två steg fram. Nu får vi skruva lite här på det defensiva spelet över hela banan.

Hugo (Fagerblom) eller Viktor (Andersson)?

– Viktor kommer stå.

Där är jag nöjd för idag Johan, lycka till mot Halmstad!

– Tack ska du ha och ha det gött!

Ingressen kanske kräver en förklaring till de som glömt eller inte var med när Skövde IK spelade i allsvenskan så här kommer en liten historiebeskrivning, så som undertecknad kommer ihåg det.

Halmstad HK, bildat 1967, höll till i de lägre divisionerna men suget efter hockeyns finrum var stort och 1997 bytte klubben namn till Halmstad Hammers HC och en storsatsning uppåt inleddes. Poplaget avancerade snabbt i seriesystemet och klättrade från division fyra ända upp till allsvenskan som man spelade i redan säsongen 01/02 och intresset för Halmstadsklubben var enormt. Skövde IK klättrade också upp i allsvenskan och den fantastiska säsongen 04/05 var de bägge klubbarna seriemotståndare i just allsvenskan. Halmstad Hammers var för övrigt det första lag vi besegrade på bortaplan den säsongen och det med segersiffrorna 3-2. Halmstads satsning var dock dyrbar och de hamnade i ekonomiska trångmål. Inte en gång, inte två gånger utan varje gång klubben var i det närmaste konkursfärdig reste man sig mirakulöst på nio. Klubben levde vidare och skuldberget växte.

Skövde IK gjorde en fantastisk säsong i allsvenskan men förutsättningarna var inte de bästa. Serien skulle bantas från 24 lag till 16 lag den kommande säsongen och det var tillslut det berömda halmstrået som fällde Skövde IK från att sportsligt kvalificera sig till allsvenskan även året därpå. Men då SIK var bäst placerat av lagen som åkte ur var ändå chansen god till spel i allsvenskan även nästföljande säsong. Nästan alla som följde hockeyallsvenskan visste hur Halmstadslaget under en följd av år misskött sin ekonomi och följaktligen borde backa ur den högre serien som de uppenbart inte hade ekonomi att spela i, alternativt att den allsvenska nämnden i Svenska Ishockeyförbundet inte beviljade elitlicens. Platsen skulle då tas över av Skövde IK och för flertalet var det scenariot till och med givet. Sommaren 05 var en följetång av ömsom nya ekonomiska oegentligheter varvat med ej verklighetsförankrade räddningsplankor för Halmstadsklubben. De hade bestämt sig för att till vilket pris som helst spela i allsvenskan säsongen 05/06 och vartefter sommaren led grusades SIKs förhoppningar till allsvenskt spel.

Vad som hände? Jo Halmstad Hammers begärdes naturligtvis i konkurs, närmare bestämt den 15 november 2005 och allsvenskan blev en haltande serie. En konkurs har bara förlorare men det dröjde dock bara dagar innan Halmstad HF bildades och ungdomsverksamheten kunde som väl var räddas och ett lag för division tre ställdes på isen redan kommande säsong. Sedan säsongen 09/10 spelar klubben åter i ettan och till säsongen 18/19 införlivade man åter Hammers i namnet och man spelar dessutom under den tidigare loggan vilket med rätta känns provocerande för oss som var med då det begav sig. Sådär, där har ni serverats historien som gnager som en vagel i ögat på många av det lite äldre gardet av supportrar och som förklarar graderingen i ingressen.

Om du vill följa onsdagens match via webbteve sänds matchen på följande länk. https://embedded.staylive.se/skovdeik/live/24366

Tio-femton minuter efter slutsignal intervjuar Rickard Dahl, kommentator för webbteven, två av Skövde IKs spelare bredvid supportershoppen i entréhallen. Stanna kvar så slipper du inte bara köerna ut från parkeringen utan efteRsnacket brukar verkligen vara av största intresse för oss inbitna supportrar.

Lördagen den 1 februari spelar Skövde IK returmöte mot Troja/Ljungby på bortaplan. Supporterklubben Rebellerna anordnar supporterresa med storbuss. Supporterklubben har dessutom en pågående omröstning till Årets Spelare. Information om bägge begivenheterna hittar du här. https://rebellerna.com/

Tack för läsarfrågan jag fick till detta tillfälle. Ingen blir gladare än jag för den hjälp det innebär. Har du någon läsarfråga mailar du den till per-erik.odh@rebellerna.com så försöker jag att framföra den till Johan Hellström.

Heja di röe!