ons 19 feb Slut
Hockeylag KLR 4
Hockeylag MRM 2
ons 19 feb Slut
Hockeylag KUM 2
Hockeylag NYK 5
ons 19 feb Slut
Hockeylag FOR 4
Hockeylag SUR 0
ons 19 feb Slut
Hockeylag MAL 6
Hockeylag LND 5
ons 19 feb Slut
Hockeylag PIT 2
Hockeylag KIR 3
ons 19 feb Slut
Hockeylag TEG 3
Hockeylag BOD 1
ons 19 feb Slut
Hockeylag STR 10
Hockeylag SHC 1
ons 19 feb Slut
Hockeylag SEG 2
Hockeylag WIN 4
ons 19 feb Slut
Hockeylag ESK 5
Hockeylag HIF 2
ons 19 feb Slut
Hockeylag VHC 3
Hockeylag ORN 6
ons 19 feb Slut
Hockeylag LIN 2
Hockeylag BHF 3
ons 19 feb Slut
Hockeylag OIK 0
Hockeylag VSB 2
ons 19 feb Slut
Hockeylag HHC 8
Hockeylag VBK 4
ons 19 feb Slut
Hockeylag GRU 2
Hockeylag SIK 12
ons 19 feb Slut
Hockeylag HAH 2
Hockeylag KRIF 1
ons 19 feb Slut
Hockeylag NYB 2
Hockeylag MAR 3
ons 19 feb Slut
Hockeylag VRH 2
Hockeylag TRO 4
ons 19 feb Slut
Hockeylag TRA 0
Hockeylag HUD 4
ons 19 feb Slut
Hockeylag DAL 4
Hockeylag TYR 1
ons 19 feb Slut
Hockeylag BOR 1
Hockeylag VIM 6
tor 20 feb Slut
Hockeylag LEJ 1
Hockeylag KAL 4
tis 25 feb 19:00
Hockeylag HAH -
Hockeylag VSB -
fre 28 feb 19:00
Hockeylag VSB -
Hockeylag HAH -
lör 29 feb 16:00
Hockeylag VSB -
Hockeylag HAH -

Inför Nybro Vikings IF – Skövde IK

Bortamatch mot en av seriefavoriterna, Nybro, som än så länge står på tolv inspelade poäng att jämföra med våra nio. En härlig och rolig utmaning! Vad har Skövde IKs tränare Johan ”Hellas” Hellström för tankar inför söndagens bortamatch? Och vad har han för tankar om fredagens stora nyhet? Hemsidan tar som vanligt tempen på Skövdetränaren dagen innan match.

Det är inte sällsynt att någon spelare fyller år och det ska naturligtvis firas med tårta i spelarnas omklädningsrum efter träning. Denna gång är det Axel Abrahamsson som är jubilaren och kanske är det så att Johan Hellström har lite bråttom in i omklädningsrummet för en smakbit men där fick han tji. Hemsidan kommer laddad med frågor och istället blir det ett av de längre samtalen vi haft därinne i hans tränarrum. Undrar om tårtan hann ta slut innan Hellas kunde slita sig ur mitt järngrepp?

Halmstad var på besök i onsdags och även om det smakar skit att säga det så gör de en fantastiskt bra bortamatch och vinner med klara siffror, berätta om matchen?

– Första perioden är Halmstads. Andra och tredjeperioden i fem mot fem tycker jag det är vi rakt av.  Men som du säger, Halmstad gör absolut en jättebra bortamatch, de är effektiva och de skapar heta lägen, när de väl får lägen är det heta lägen, det ska jag ge dem. Vår början på matchen har vi diskuterat igenom och vi har diskuterat utvisningar nu också. Vi måste välja våra lägen när vi tar utvisningar, det är inte bara de som blev utvisade i förra matchen utan det har varit under en längre process där vi tar utvisningar i fel lägen. Det kan även finnas bra utvisningar ibland, har motståndarna öppet mål, ja men gör någonting. Det där kommer du att se, hehe. Nej men vi måste välja våra lägen. Det är inte konstigt att våra box är som det är när vi spelar så intensiv box och vi får inte heller någon rytm i vår matchbild. Det är spelet som puckförare hit o dit. Det är en stor nyckel för oss under kommande matcher.

Du hade bytt plats på Dennis Santesson och Jonas Nyman, lite tankar kring den rockaden?

– Vi ville testa Nyman i en annan miljö, så var det. Jag vet om att Sante, Tegga och Planeby, det är inga problem och vi testade en lite äldre kedja för att se hur det går och även Nyman då som fick vara i en lite annan skridskomiljö för att se om han kunde hitta fart igen. Det tycker jag Nyman gjorde, jag tycker att Nyman gjorde sin bästa match på väldigt länge för övrigt så det var jävligt kul att se. Ibland gör man så bara för att väcka skallar och ben genom att kasta om lite så det är inte att någon var petad utan vi behövde vakna till lite.

Det hoppas ju lite mellan A och junior och även Töreboda för en del, men William Frödelius är vi vana att se i laguppställningen varje gång men inte i onsdags?

– Nej så är det. Vi har många spelare, många forwards på kontrakt och någon måste stå över och då valde jag att ställa över Frödelius den matchen. Frödelius är med imorgon. Han har studsat in, han har tagit det på helt rätt sätt. Detta gäller inte bara William utan varje gång när någon står över så pratar vi vad personen ifråga behöver tänka på att utveckla och att anamma och hit och dit i spelet eller individuellt. William har gjort det så jävla bra nu på träningarna, han har faan knutit näven och det gillar jag att se, en ruggigt bra egenskap så han är tillbaka.

Drog vi på oss några skador i matchen eller har det hänt något i spelartruppen i veckan?

– Rasmus (Gustafsson) har skadat sig. Han har en skada och nu är ju inte jag någon läkare men han kanske inte är i matchfas på tre till fem dagar. Det är en skada på överkroppen.

Jag har fått en till läsarfråga och den lyder: SIK går gärna högt med sin forechecking, ofta för högt då man går hårt med hela anfallet, även i bp. Vad jag menar är att man bör vara tämligen säker på att erövra puck om man går som tvåa och 100 procent om man går som sista anfallare. Detta har renderat i både tre mot två och fyra mot två, framför allt får de väldigt lätt in puck i anfallszon. Några tankar att släpa med både en och två anfallare?

– Absolut inte, gud vad tråkigt, haha. Nej men jag förstår vad man menar. När man spelar den typen av spel som vi gör när vi åker mycket skridskor så uppstår det också situationer emellanåt. Nyckeln är egentligen den tredje gubben, att han inte hamnar i fas och det blir det där tre på linje djupt. En och två gubbar kan man offra och där har vi sagt att där kan det gå fel ibland, det blir fel. Däremot så vill vi alltid ha den tredje med hem och det är något vi har pratat om, när man ställer upp för typ av forecheck. Och visst, när det blir fel i vårt spel då blir det ytor, det är inget snack om det. Däremot när det blir rätt, ja men då gör man fyra mål på Troja/Ljungby. Jag förstår frågan, jag tycker det är en bra fråga men som sagt, det handlar inte så mycket om ettan och tvåan, det handlar mer om trean, kan du skapa fler lager. En viktig del i det också är att backarna kommer upp och taggar med gap control som det kallas, avståndet till motståndaren med puck kan man säga. Så det är en helhet i det hela och det är inte alla gånger det är forwards utan ibland är det backar och ibland är det forwards. Det är väl där att när vi kuggar i är vi effektiva och när vi inte har kuggat i, då blir det ytor. Det här är något vi pratar om och jobbar med också de gånger vi sätter press. Ibland väljer man att sätta press och ibland väljer man att vänta lite.

Lite roligt här för nu sade du ”kugga i”. Jag har även fått ett påpekande från ordpolisen och det är ju faktiskt så att de ofta har rätt, så och nu. När jag kollade upp det så stämde påpekandet faktiskt. Det handlar om hur du och jag använder oss av ordet ”klicka” som något som kuggar i, men betydelsen rent formellt är att en sak inte fungerar?

– Är det som så? Det klickar inte. Oj det var svårt detta.

Jo men jag kollade upp och klicka i den här betydelsen kommer tydligen från vapen exempelvis som klickar och därmed inte fungerar. När kungen träffade Silvia sade ju han att det bara sa klick och teorin är att lite därifrån kommer den positiva betydelsen som vi ju använder oss av.

– Nej men är det inte lite så då att om kungen säger det, då är det rätt, hehe. Nej men nästa gång ska jag komma väl förberedd på detta och ha så fina ord och vara grammatiskt korrekt i allt. Nu ska jag sätta ordpolisen på pottkanten, haha.

Fredag vid lunch så kom det, åtminstone för mig, en blixt från en klarblå himmel. Radio Skaraborg meddelade att du slutar som tränare i Skövde IK efter denna säsong. Berätta?

– Ja det var ett beslut som jag tog för ett litet tag sedan. Jag meddelade klubben på torsdag förmiddag. Det är såhär att jag har haft ett två plus ett kontrakt där både klubben och jag har haft möjlighet att plocka bort det tredje året och jag valde att plocka bort det tredje året. Sedan blev det lite olyckligt för jag hade inte hunnit prata med alla spelare men vi har pratat med dem idag att det är just nästa säsong som jag inte kommer vara här. Anledningen till att jag tog det beslutet så pass tidigt är ju delvis att jag är som vem som helst, jag har uppsägningstid av lägenhet och allt möjligt. Sedan tycker jag att det är schystast mot mig själv, mot föreningen och mot mina spelare att meddela detta. Det gör att föreningen kan starta sin rekryteringsprocess i väldigt god tid. Det gör också att spelarna vet att jag inte är här nästa säsong och för min egen del blev beslutet att, ja då vet jag. Det var ett beslut som jag tror är bra att ta i god tid istället för att gå runt och mygla och grejer, säg som det är. Jag tror att den respekten har jag och Skövde IK mot varandra.

Jo men så är det nog, man går och grubblar och det är jobbigt men när man väl tar beslutet kan man släppa det?

-Jo men exakt.

Alla som följer lagsporter har ju varit med om att tränare kickas emellanåt och så kommer det in en ny som ger en energiboost och det blir åtminstone en kortvarig effekt. Nu är det något helt annat denna gången och du som tränare har ju säkert funderat över vilka effekter det på kort sikt kan ge?

– Ja det har jag tänkt på, definitivt. Kan det ge effekter på mig eller på laget eller på vad som helst? Vad det gäller för egen del då så har jag inte gjort klart med någon klubb ännu, skulle jag gå omkring här och dra benen efter mig och vara lat, då kommer jag inte få någon ny klubb. Jag måste göra ett bra jobb så för min del handlar det ju kanske om att steppa upp det ännu mer. Vad det gäller för gruppens del så ska det inte påverka dem. De skall vara så pass professionella att de vet om att tränare kommer och går. Sedan är det klart att det är ju inte kul, det tycker inte jag i vilket fall att behöva lämna denna grupp som jag har gillat så pass mycket. Det var ett jävligt tungt beslut att ta men så är det. Jag tycker också att timingen i det hela och skiljas som vänner, det är inte fel det heller. Vi ska göra en bra säsong och avslutning här nu och jag hoppas verkligen att vi kan gå långt men också se tillbaks på detta vi har byggt upp under dessa två säsonger i föreningen och hockeygym, camper, laget, vi har skapat en fysprofil, Det finns många grejer vi har byggt på. Jag kände att när denna säsong är slut, jag är polare med Skövde, grabbarna och de har förhoppningsvis inte jättemycket emot mig så det kan vara en fin avslutning också.

Märkte du av det något på träningen idag sedan det blev känt för spelarna?

– Nej, det tycker jag inte. Jag själv var så inne i det och övningar och så, det får du nog mer kolla med killarna hur de tänkte på det. Däremot kan jag väl erkänna att jag har väl inte varit på topp sedan beslutet togs. Det tar några dagar men nu börjar man hitta tillbaka och det var jäkligt skönt att prata med laget idag för som jag sade tidigare, det är ett så ruggigt jobbigt beslut med tanke på hur bra jag trivs med gruppen och jag har full respekt för spelarna här. Det öppet, det är ödmjukt och det bemötandet de har haft här hela tiden är beundransvärt så det är klart att på mig kanske det sätter sina spår några dagar men nu var det gött och köra igång igen. (Fredagen var ledig från isträning. Reds anm.)

Jag kan inget säga om ditten och datten då jag inget vet, men om jag tar det på ett personligt plan så tycker jag det är oerhört tråkigt. Från min sida och trots det språkliga felet säger jag som kungen sa när han träffade Silvia, det sa bara klick. Nu är det som det är och jag önskar lycka till vad som än händer i ditt framtida hockeyliv?

– Tack! Vi får se vad det blir.

Nu lämnar vi det och går tillbaks till det vanliga!

– Det blir bra det.

Sist så pratade vi lite om scouting av motståndarna men så fipplade jag ju sönder inspelningen så vi får ta det igen. Man scoutar kanske några spelare eller några sekvenser som kan vara typiska och hotfulla från motståndarnas sida men hur mycket av detta kan man sedan lägga på utespelarna, vad klarar de av att hantera där ute på isen?

– Det är svårt, det går så pass fort därute. Men vissa taktiska grejer som att ska man vara passiv eller aggressiv i vissa moment, det är klart att där kan de anpassa sig där man typ vet om motståndarnas spelvändningar och powerplay och lite sådana saker. Men det är inte så många punkter vi tar ut heller och framförallt imorgon så är det fullt fokus på oss. Jag har väl sett någonting med Nybro där men nu är det fokus på vår prestation, det handlar om att vi ska studsa tillbaks.

Jag såg på Studio hockeyettan här i torsdags, https://www.hockeyettan.se/skovde-ik/nyheter/nyhet/?news_id=154377 Där har de en målvakt som gäst och han säger precis samma sak som jag hört dig säga, de tar ut tre grejer om motståndaren och sedan är det bra där.

– Nej men lite så. Man ska till exempel inte älta allt för mycket om hur Nybro spelar. En, två, tre punkter och så bra, där vet vi och sedan är det full fokus på vårt.

Tillbaks till det vi ska prata om, Nybro på bortaplan, en tuff och härlig utmaning. Vad vet du om motståndarna?

– Nej men de är väl som alla andra lag, de är väl bra. Som jag sade, vårt stora fokus har legat på den egna prestationen. De är en av favoriterna, tunga att möta, det finns skicklighet i truppen. Följer vi vår spelplan tar vi tre poäng

Det är ju faktiskt det fjärde laget vi möter nu i allettan som vi även hade som motståndare den säsong vi lirade allsvenskan, det är inga jätteskillnader mellan divisionerna?

– Nej men vad ska man säga mellan allsvenskan och ettan? Det är inga jätteskillnader men det är skillnader på allt, så kan man säga. I passningar, i avslut, i tyngden, i det fysiska och det är väl det som gör skillnaden i serierna emellan. I varje moment är det lite skillnad och när varje moment är skillnad så görs det annorlunda. Men det är ju inte så att en allsvensk spelare åker sjukt mycket snabbare skridskor än vad en division ett spelare gör i hockey.

Hur kniper vi poäng mot Nybro?

– Vi gör som vi har sagt, vi gör det som ett lag, vi åker ned och vi har jävligt kul så kör vi bara.

Är hela truppen tillgänglig?

– Det är Rasmus som är skadad.

Och vem får förtroendet mellan stolparna?

– Hugo Fagerblom som stänger kassen!

Nu får vi hoppas att killarna tog fredagens besked som extra tändvätska och går in i matcherna nu med tanken att hålla dig kvar i Skövde så långt det är möjligt fram på vårkanten, lycka till mot Nybro!

– Tack så mycket!

Allt som oftast är Skövde IKs klubb och sportchef Anders Lundström och tittar på träningarna och då brukar det alltid bli lite snack. Av naturliga skäl handlade det i dag om Johans beslut att lämna klubben när säsongen är slut. En sammanfattning av samtalet ger i vilket fall följande.

Skövde IK och Johan Hellström har haft och har en bra relation. Klubben är nöjda med jobbet som Hellas har lagt ned. Det är absolut inget konstigt i att tränare flyttar och att Johan vill vidare i sin tränarkarriär och han och klubben är överens. Anders anser att detta inte är någon större grej egentligen, men att tidpunkten för nyheten kanske blev lite fel, då mycket fokus från media och omgivning med en gång hamnade på nästa säsong. Han påpekar med skärpa att vi har minst elva viktiga matcher kvar att spela denna säsong och det finns ingenting som har förändrats i den frågan. Vi är här och nu och har ambitioner precis som tidigare, säger han. Skövde IK har som målsättning att spela sin säsong och ta sig så långt som möjligt med de förutsättningar som råder.

Webbsändning av matchen hittar du här. https://live.hockeyettan.se/livestream?id=24373

Som vanligt är det bästa stället att snacka kring Skövde IK och matchen Rebellernas supporterforum som du hittar här. https://rebellerna.com/forum Väljer du att kommentera matchen på sociala medier rekommenderar ATG Hockeyettan att du taggar med hashtag #nybsik20200119

Lördagen den 1 februari går det en hockeybuss för supportrar ner till Troja/Ljungby. Priset är endast sjuttio riksdaler och medlemmar i Rebellerna åker gratis. Det är klart att du skall med när supporterklubben för första gången på flera år anordnar en resa med storbuss. Information om resan och hur du anmäler dig hittar du här. https://rebellerna.com/v1/hockeybussen.php

Vi ska till play off via allettan och dit kommer vi om alla i klubben och dess supportrar drar åt samma håll!