Inför SIK – Köping HC

Kaffe kaka tredje raka?

Fredagskvällen innebar den andra raka vinsten för Skövde del. Ska söndagens gäster bryta sviten eller kan vi få en tredje seger? Det har varit en intensiv vecka för alla lag nu när serien rivstartade och hemmamötet mot Köping HC blir den fjärde matchen på åtta dagar, vilket lag har förvaltat ork och energi bäst? Två frågor som vill ha svar och den ena kanske vi kan få reda på redan här i inför och den första får vi vänta på till efter 18?

För ovanligheten skull är lördagens träning förlagd till eftermiddagen. Efter att isträningen är slut dröjer sig spelare och ledare kvar längre i omklädningsrummet än vad de brukar.

Grattis!

-Tack så hemskt mycket, svarar Skövdetränaren Fredrik Ljunggren.

Idag var ni kvar betydligt längre i omklädningsrummet än ni brukar, vad händer?

-Ja, haha, idag tittade vi på lite video om vår egen match senast. Det är många delar som vi gör bra framförallt. Så lite videokoll från gårdagen.

Min upplevelse av fredagens match var att segern kändes rättvis trots att den till stora delar var målmässigt jämn, hur upplevde du matchen?

-Jo men det håller jag med om att det känns som en rättvis seger, absolut. Jag tycker att vi långa stunder spelar väldigt kontrollerat. Det är väl andraperioden som blir lite för svajigt för att vi ska vara helt nöjda med den, att vi får lite för mycket spelvändningar emot oss. Men på det stora hela ligger vi väldigt rätt i det vi gör. Det är väl det kanske att vi vill ha lite extra skärpa när vi skapar och kanske lite hårdare tryck mot mål emellanåt men på det stora hela en bra match, absolut. Svår bortamatch mot ett Sura som känns lite förnyat på något sätt, jag har ju bara sett dem det sista men de har bra driv och gott tro på det de gör och har varit med i matcherna innan så det var en svår bortamatch. Framförallt då vi varit ute och åkt buss på onsdagen ganska långt också så är det starkt gjort att koncentrera sig och göra det bra på fredagen också.

Backen Axel Abrahamsson känner vi mest för hans defensiva styrkor men mot Sura var han ytterst nära att måla placerad precis framför mål och var dessutom den som i en kontring på egen hand jobbade fram straffen som Henrik Thegel förvaltade med godkänt resultat. Har Axel fått en lite offensivare roll?

-Inte något som vi har pratat om specifikt.

Det bara föll sig så?

-Ja.

Lukas Johansson var tillbaka efter skada, hur såg han ut i spelet?

-Han såg bra ut, absolut. Han såg jättepigg och bra ut så det var kul att han var tillbaka.

Några nya skador från matchen?

-Nej och det är samma som sist som är klara till söndagens match också.

Robin Walin gjorde sin premiär i seriespel för Skövde IK:s representationslag och kom från matchen med klart godkända 96,4 i räddningsprocent, berätta om Robin?

-Det är också en stor och tät målvakt som är väldigt tävlingsinriktad både på träning och match. Han gillar att vara i hettan därute och han tycker om när det är jämna och bra matcher känns det som. Han tar för sig på ett bra sätt och har bra pondus.

Har du haft honom som ungdom eller något sådant?

-Nej, jag hade aldrig honom, kommer efter en liten tankepaus.

hockeyettan.se/wp-content/uploads/2020/10/Robin-scaled.jpg" alt="" width="200" height="229" />

En av jättarna…

Sist pratade vi bland annat om tillgången till omklädningsrum för bortalaget här på Billingehov i coronatider och du visste inte hur det låg till. En av killarna som kör ismaskinen här på hovet meddelade att bortalagen får tillgång till hela fyra omklädningsrum!

-Ja du ser. Ja det kan ju vara så att de har allt där borta. Vi ska ju inte gå däråt för vi ska inte beblanda oss med varandra, hehe. Det är väl så att inga andra lag är där borta då så det kan säkert vara så. (På Billingehov går spelarna ut och in på isen olika vägar och det går lätt att separera bortalagens del av korridorerna även från andra som går på i B-hallen och liknande, reds. anm.)

Dagens första läsarfråga lyder, tek är en viktig del i en match då man vill ha fördelen att börja med puck, hur mycket tränar ni på tek och hur tränar ni på tek?

-Ja vi har väl inte tränat det mer specifikt mer än att vi har med det som delar i träningen och vi har försökt prata ihop oss om hur vi ska kunna vinna oavgjorda tekningar också. Det är en viktig del i det också för det är ju inte bara att centern ska vinna sin tekning rakt bak eller förlora utan det är ju vad som händer på de här lösa puckarna också som är viktigt för det gör man ju tillsammans. Det har vi en liten plan för hur vi gör.

Sedan har vi ytterligare en läsare som undrar hur vi ska bli hetare på returer och han tycker även att vi skjuter för lite backskott?

-Ja vi vill också att vi ska väva in backarna i anfallsspelet och vi vill att man ska kunna ta skott uppifrån när vi har mycket trafik så där är jag överens med han eller hon som ställer frågan. Däremot är det så ibland att man vill ha en säkerhet med det för är motståndarna duktiga i att komma upp i linje och så vill man ju helst inte ha ett skott på första täckare där för då blir det fart på andra hållet så det är väl en liten avvägning. Men vi vill använda våra backar i anfallsspelet både vid flygande anfall när vi har ingångar och vi vill använda dem vid långa anfall så att vi vill men det kanske inte har stämt fullt ut hela vägen.

Och det här med returerna framför mål?

-Ja det kanske är att man måste få skotten uppifrån för att kunna få de returerna kanske då? Det är ganska svårt att göra det, vi har skapat en hel del lägen på att vi har spel nerifrån och får lite instick och sådana saker och då är det en annan typ av returer man jobbar med. Det handlar i så fall om att kunna få puckarna uppifrån mot mål för att kunna jobba på de sakerna.

Det har varit en intensiv inledning av serien och nu blir det fjärde matchen på åtta dagar. Hur klarar killarna av det och hur hanterar ni tränare det för att spelarna ska orka?

-Nej men det är ju det roligaste som finns att spela matcher så det är vi glada för att vi är igång och får spela så här tight. Sedan kan jag tänka mig att det är lite svårt såhär nu med tanke på den speciella försäsongen som var med en lång försäsong med glest matchande och sedan när serien väl startade spelade vi fyra matcher på åtta dagar. Det är klart att det blir en liten omställning för huvud och kropp men jag tycker vi hanterat det bra. Som jag sade förut här så är vi nöjda med hur vi tog oss ann fredagen efter en lång bortaresa och kom hem mitt i natten på onsdagen och så ska vi upp med en likadan tur på fredagen med jobb däremellan så jag upplever att vi tagit oss ann det på ett bra sätt. Vi försöker ju att hålla lite kortare, intensivare träningar de här dagarna emellan, vi har ju spelat varannan dag. Så om man ser vad vi gör så är det att vi försöker anpassa oss så det är en halvtimme, trettiofem minuter effektivt på isen och sedan lite annat före och efter. Det är så vi tänker att man egentligen bara åker av sig gårdagens match och sedan försöker ladda på för morgondagens.

Är det huvudet eller kroppen som är svårast?

-Det är nog en kombination skulle jag tro. Det är väl egentligen ingen fara med någonting utan det är väl mer att man ska koppla på skallen skulle jag tro för kroppen, där känner jag att vi är så pass vältränade så det är inga konstigheter. Vi är redo för match hela tiden och jag tror inte det är något problem heller. Det är det här vi vill göra och skulle du fråga därute så skulle vi nog kunna spela såhär mycket mest hela tiden.

För en annan som bara knackar på ett tangentbord och går på knäna av det så är jag full av beundran!

-Hehe!

Köping HC har startat serien på ett klart godkänt sätt med två segrar och har bara släppt in fem mål på tre matcher, vad tror du om söndagens match?

-De har startat väldigt piggt som du säger och hade en jämn match emot Dalen som de förlorade igår så att det är säkert en tuff nöt att knäcka på alla sätt och vis. Det jag har sett av dem hittills är att det är ett starkt och skridskoskickligt lag, ganska frejdiga så att för oss gäller det att vi försöker jobba med vår struktur och försöker hitta rätt i den och kunna styra matchbilden som vi har pratat om tidigare det också. Det är ett skridskoskickligt och offensivt lag tycker jag.

Jag tittade på Köpings trupp på eliteprospects och de har hela tio backar varav sex är egna produkter!

-Ja det var inte dåligt. Tio backar låter svårt och väldigt många.

Och i mål hittar vi?

-Robin (Wallin)!

Lycka till!

-Tack så mycket!

Det är fortsatt tak på femtio personer i publiken på Billingehov så de flesta av oss får inte se matchen på plats. Det går däremot utmärkt att följa matchen via Skövde IK:s webbteve som ju dessutom har fått en ansiktslyftning med resultat och matchklocka i bild. Sändningen hittar du här. https://live.hockeyettan.se/livestream?id=s-skovde-ik-koping-hc-9rto6

Det finns inte en division ett förening i hockey som inte går en jättetuff ekonomisk kamp nu i och med att budgeterade publikintäkter hamnat på noll. Skövde IK är en av alla föreningar som blöder och vi som brinner för klubben behöver hjälpa till ekonomiskt med vad vi kan. Klubben genomför nu en kampanj kallad SIKSTÖDET. Här hittar du mer information om kampanjen. https://www.hockeyettan.se/skovde-ik/nyheter/nyhet/?news_id=165535

Jag tycker personligen att ett inför blir rätt torftigt om man bara presenterar rena fakta om laguppställning. Det är för mig jättekul att istället försöka fylla ut och ge de som vill en inblick i laget och tankar kring speltekniska detaljer. En mycket bra input för mig är funderingar och frågor från er läsare. Fortsätt att hjälpa mig med det via mail till [email protected]

SOPA PÅ SIK!