Starkt boxplay bakom tredje raka

Det är inte varje dag man kan konstatera att spelet i boxplay avgör en hockeymatch. Fem gånger höll Hudik Hockey tätt i spel fyra mot fem i bortamatchen mot Hammarby – och dessutom kom även målet som satte HHC i förarsätet i numerärt underläge!

När #17 Marcus Linderborg (bilden) gjorde sitt andra mål för dagen och äntligen gav HHC ledningen i matchen kom det på ett sätt som Hammarbys i övrigt duktige målvakt Marcus Due-Boje säkert vill glömma. Hammarby-keepern stoppade ett långt nedlägg och verkade ha full kontroll på situationen när Linderborg såg sin chans och ”stal” pucken. Resten var en formsak och det var bara att lägga in pucken i tom kasse.

Målet gav 1-2 efter 6.57 i tredje perioden i en match som slutade 1-3 (0-0, 1-1, 0-2) sedan #12 Christoffer Jansson prickat in det definitiva segermålet när Hammarby gick hårt framåt i jakten på en kvittering. Och om man dessutom ser till mängden av tekningar som Jansson vann, så bidrog även han i hög grad till den här viktiga trepoängaren.

Länge såg det ut som om HHC, trots långa spelsekvenser i anfallszonen och 40 (!) skott på mål, återigen riskerade att tappa poäng på grund av sin gamla måltorka på bortaplan. Nu gick det ändå vägen till slut tack vare att HHC till slut var bäst i de riktigt avgörande situationerna – och att #25 Andreas Bosson gjorde åtminstone fyra stekheta räddningar när Hammarby efter HHC:s ledningsmål var på jakt efter kvittering.

– Ja, i det läget hjälpte Bosson oss att vinna matchen, tyckte ”Lillis” Lövblom.

– Och man ska komma ihåg att det har varit en turbulent vecka och med tre matcher på kort tid, så det är inte konstigt om vi är lite slitna nu. Vi måste vara nöjda med de nio poäng vi tagit och så får vi ta med oss det som var bra och gå vidare utifrån det. Bland annat måste man ju vara nöjd med att vi bara släppt in tre mål på tre matcher nu, menade den nygamla HHC-tränaren.

– Jag tycker ändå att vi med långa spelsekvenser bröt ner Hammarby till slut. Det har ofta varit jämna matcher mellan oss så det var starkt att vi kunde vända det här till seger, tyckte ”Lillis”.

Den första perioden hittade ingen riktigt tydlig matchbild. Det fanns några chanser åt båda håll. HHC hade mest av puck och skott, men det blev lite för mycket ”bekvämlighet” i anfallsspelet som mestadels hamnade längs sargen eller i sarghörnen. HHC fick inte riktigt in pucken i boxen och perioden slutade mållös.

När sedan Hammarby, som stärkt upp sin trupp den senaste tiden, tog ledningen med hjälp av en felpassning i egen zon från HHC:s sida, såg HHC-spelarna pressade ut. Målet kom efter 1.32 i andra perioden genom Pontus Okerblad.

Med sitt första mål för dagen gjorde Marcus Linderborg 1-1 (34.05) efter förspel av Lindström och Levander. Ett mål som gav laget självförtroendet tillbaka och under resten av perioden låg spelet nästan konsekvent i Hammarbys försvarszon.

HHC fick lite ”hugg” på ett ledningsmål, men hamnade i knipa med onödiga utvisningar i slutet av andra och början av tredje perioden. Nu slutade det ändå lyckligt för Hudik när Linderborg först gjorde sitt fräcka 1-2-mål i boxplay och när sedan Christoffer Jansson fastställde siffrorna 1-3 i en riktigt snygg tremannakontring tillsammans med #23 Adam Byström Johansson och #58 Filip Lander.

Det är ingen tvekan om att HHC har byggt ny energi efter tränarbytet, men mot bättre lag duger det nog inte att bjuda in motståndarna med egna felpassningar i egen zon eller att ta slarviga utvisningar i utsatta lägen.

Skribent: Lars-Gösta Larsson