Tue 13 Apr Slut
Hockeylag NYB 9
Hockeylag MAR 1
Tue 13 Apr Slut
Hockeylag HHC 1
Hockeylag TRO 2
Fri 16 Apr 18:00
Hockeylag TRO -
Hockeylag NYB -
Fri 16 Apr 18:00
Hockeylag MAR -
Hockeylag HHC -

Slutspel – och ett lag ska till allsvenskan

När AllEttan-serierna nu går in i slutomgångarna, och där två ”haltande” tabeller verkligen gör det svårt att få en tydlig bild av läget, finns det all anledning att reda ut begreppen inför fortsättningen.

Det som tidigare hette Playoff heter nu istället slutspel, men är egentligen samma sak. Den stora skillnaden nu är att ett lag från HockeyEttan garanterat kommer att spela i HockeyAllsvenskan nästa säsong.

Tidigare spelades allsvenska kvalserien mellan de två sista lagen från HockeyAllsvenskan och de två från HockeyEttan som stod som segrare i playoff 3. Nu spelas kvalet till HockeyAllsvenskan internt mellan de fyra som vinner kvartsfinalerna i HockeyEttans slutspel. Allsvenska kvalet avgörs precis som tidigare över sex spelomgångar, men nu med enbart lag från HockeyEttan. Och det är bara vinnaren av kvalserien som går upp, medan de övriga tre får ta nya tag i HockeyEttan nästa säsong.

Invecklat och svårbegripligt? Ja, det kan man verkligen hålla med om, speciellt som förutsättningarna ändras nästan inför varje säsong. Vi gör väl ett försök att reda ut begreppen för er som kanske inte slaviskt följer ishockeyns irrvägar och inte är helt uppdaterade när det gäller seriebestämmelserna.

Så här går det till:

När AllEttans två serier är avslutade går lag 1–6 till slutspel, men först ska också lag 7–8 möta vinnarna av de fyra vårserierna (Östra, Västra, Södra och Norra) i det som nu kallas för ”Play in”. Det innebär att lag 7-8 från AllEttan får en ny chans att gå till slutspel, liksom de bästa som från början inte tog sig till AllEttan från grundserierna. Lite vanvördigt brukar man i hockeykretsar kalla det för att ta ”bakvägen” till Playoff.

När Play in-spelet är avgjort börjar det som nu är HockeyEttans slutspel med åttondelsfinaler där 16 lag (lag 1–6 i vardera AllEttan och de fyra vinnarna från Play in). Här handlar det som tidigare om att de åtta högst rankade lagen väljer motståndare bland de åtta lägst rankade. I åttondelsfinalerna gäller bäst av tre matcher. Högst rankade lag får så kallad ”hemmafördel” och får sedan spela hemma också i en eventuellt avgörande tredje match.

I nästa steg handlar det om kvartsfinaler där valet av motståndare görs på samma sätt och där man då får fram de fyra vinnarna som sedan ska spela kvalserien till HockeyAllsvenskan. Och där står alltså en plats i HockeyAllsvenskan 2021-2022 på spel. Vinnarna av kvalserien går upp och ersätter därmed det lag som förlorade matchserien mellan lag 13 och 14 från HockeyAllsvenskan.

Klappat och klart. Eller…???

Hur som helst så finns det just nu, med tanke på den allt allvarligare Corona-situationen, en viss skepsis kring möjligheten att man ska kunna ta det här hela vägen. Så här säger till exempel Hudik Hockeys sportchef ”Lillis” Lövblom:

– Jag tror att det kan bli problem. Kommer verkligen alla ishallar att vara öppna ända fram emot maj månad? Om läget förvärras ytterligare så blir det nog problem med att få resa också, befarar ”Lillis”.

– Själva har vi klarat av alla resor med bortaspel och övernattningar där man spelar flera matcher på samma road-trip. Vi har två bortamatcher kvar (Östersund och Teg) men då handlar det om resor som man klarar över en dag, och det känns skönt i det här läget, konstaterar Hudiks sportchef.

Skribent: Lars Gösta Larsson