Hammarby Hockey i din hockeyrink i hundra år

Just idag är det 100 år sedan Hammarby ishockeyförening spelade sin första match. Föreningen skapades under februari månad 1921 och den 7 mars var det dags för spel mot IFK Linnea. 

Enligt historieböckerna togs ishockey upp på Hammarby IF:s program under februari månad 1921. Något exakt datum finns dock inte. Däremot är det just idag, den 7 mars 2021 exakt hundra år sedan den första matchen spelades. Med ett lag fullt av bandyspelare besegrades ett annat bandylag, IFK Linnea med 7-5 inför en storpublik på Kanalplan.

Vem som gjorde Hammarbys första mål är inte helt klart, dock gjorde John-Erik Eriksson fem mål i segermatchen och således är det ganska stor chans att det var just från hans klubba premiärmålet kom. Att Hammarby skulle bli en vinnare, precis som i premiärmatchen blev bevisat redan elva år senare då klubbens första guld bärgades. Säsongen 31/32 stod Bajen högst upp på pallen efter att ha besegrat Södertälje i finalen.

Under åren har Hammarby Ishockey samlat på sin inte mindre än åtta sm-guld, åtta andraplatser och hela 40 seriesegrar. Den största framgången skedde på 30-talet då fyra av dessa guld bärgades.

2008 begärs föreningen i konkurs efter flera år av likviditetsbrist och Bajen Fans Ishockeyförening skapas. Med svenskt rekord i hela 63 matcher utan förlust i rad under tre säsonger gick föreningen 2013 tillbaka till Hammarby Hockey igen och huserar i Hockeyettan Östra.

2016 skapar föreningen sitt första damlag som huserar i Damettan östra.

Vi har fått flera törnar under åren. Men vi är stolta över den historia Hammarby ishockeyförening har. Av supportrar – för supportrar.

Fakta Hammarby Hockey 

Bildas: Februari 1921 och Juni 2008
Svenska mästare: 8 (1932, 1933, 1936, 1939, 1942, 1943, 1945, 1951)
Plats i maratontabellen: 18
Säsonger i högsta ligan: 42
Antal seriesegrar: 40
Matcher i rad utan förlust: 63