Seriesegrarna körde över Skövde målmässigt i avslutningen

Skövde IK:s serieepilog hemma mot Nybro bjöd inte på så mycket match tyvärr. Gästerna var effektiva när lägen gavs medan SIK mest åkte runt och gled. Passningsspelet fick det att se ut som att det var första träningsmatchen för säsongen och till slut blev siffrorna på tok för stora för att det ska vara godkänt.

Hemmalaget började förvisso positivt och David Lundmark prickade målramen redan efter 25 sekunder på en droppassning från Henrik Thegel. Den sistnämnda blev för övrigt utsedd till Årets Spelare i Skövde IK av soffpubliken för säsongen 20/21 innan nedsläpp.

Men bortsett från inledningen och ett halvhyfsat powerplay så tillhörde den första perioden gästerna.

Robin Wallin fick sträcka ut rejält efter dryga sex minuter när Nybro fick ett friläge men burväktaren parerade på ett fint sätt.

Målet skulle dock komma några minuter senare. Adam Persson dunkade in ett stenhårt skott från toppen av tekningscirkeln och Wallin var chanslös.

När Skövde sedan drog på sig sin första utvisning i matchen tog det 32 sekunder, sedan hade Erik Lindström petat in en retur bakom Wallin fram till 0-2 och dryga två minuter senare var det dags igen när Fabian Ilestedt var sist på pucken innan den smet in bakom Wallin.

Gästerna fick dessutom ett friläge efter dryga 16 minuter men då stod Robin Wallins hjälm i vägen för Janne Väyrynens avslut.

– Vi ger bort för mycket ytor och har inte råd att spela försvarsspel i 80% av matchen. De vinner ytorna framför vårt mål och vi hamnar på fel sida allt för ofta, konstaterade Fredrik Ljunggren efter matchen.

Tidig reducering

I den andra perioden fick hemmalaget en drömstart, David Lundmark bröt in från kanten och reducerade till 1-3 efter 36 sekunder och gav hemmalaget en strimma av hopp.

SIK klarade därefter ut ett numerärt underläge men en missad passning från Max Kardevall till Joel Werner som kom ut från båset gav Simon Hansson en chans att trycka in 1-4. Därefter gick luften verkligen ur hemmalaget.

Nybro såg ut att åka slalom med Skövdespelarna som käppar och klasskillnaden kändes övertydlig. Janne Väyrynen lyfte in 1-5 bakom en uppgiven Wallin efter 7.30 och Fredrik Ljunggren valde att ta sin timeout för att få stopp på blödningen.

Det fungerade i dryga fyra minuter, sedan stod Filip Bergman för en fin dragning och fick bort försvararen och lyfte upp en backhand bakom Wallin.

De flesta hade förväntat sig ett målvaktsbyte i det läget och de fick ett, Nybro valde nämligen att byta ut Robin Johansson och ställa Albin Andersson mellan stolparna istället.

Med knappt fyra minuter kvar av perioden kom nästa mål och återigen var det gästerna från Småland som gjorde det. Fabian Ilestedt fick stå ensam framför Wallin och trycka in en retur från burväktaren fram till 1-7.

Då tröttnade Robin Wallin och slog sönder sin målvaktsspade men istället för att bli utbytt fick han stå kvar.

Hemmalaget putsade till siffrorna under periodens sista minut, Adam Thilander drog iväg ett skott från blå och framför kassen stod Anton Lundmark och styrde in pucken bakom en chanslös Albin Andersson.

– Vi behöver vara bättre påkopplade när vi möter seriens bästa lag. Jag tycker inte det känns som att de parkerar i vår zon men när de väl ser ut att bestämma sig så tar de sig in framför vårt mål alldeles för enkelt, ansåg Fredrik Ljunggren.

Siffrorna rann iväg

Även i den tredje perioden så började hemmalaget positivt, Anton Lundmark försökte trycka in både puck och målvakt i nätet efter drygt tre minuter men pucken höll sig på rätt sida linjen med Nybroögon sett.

Men om någon förutom undertecknad mot förmodan hade trott att SIK skulle vända på matchen så grusades de chanserna rejält när Alexander Henriksson hoppade in i en tackling och fick åka raka vägen till duschen efter drygt fyra minuter.

– Alla försöker säkert men vi kommer inte upp i tillräcklig nivå. Det är lite för mjukt och för dålig kvalitet på passningsspelet, sa Fredrik Ljunggren.

I det efterföljande powerplay-spelet behövde Nybro knappt en och en halv minut, sedan hade Fabian Ilestedt gjort mål på nytt när han stänkte in ett handledsskott bakom Wallin.

SIK gjorde vad de kunde för att hålla ned siffrorna och bara 34 sekunder efter Ilestedts mål så fick William Frödelius ett friläge och skickade ett hårt skott in i perfekt pilsnerhöjd bakom Albin Andersson.

Minuten senare var det dock Robin Wallin som fick plocka ut en ny puck ur sin kasse. Otto Henell fick stå helt ren framför Wallin efter att hemmalaget gått bort sig och Henell lyfte upp pucken över Wallins armar och in i kassen.

Mycket vill ha mer sägs det och Nybro ville ha ett mål till framåt innan de var nöjda.

Strax efter att de klarat av två raka utvisningar kunde Adam Persson överlista Wallin med ett välriktat handledsskott in bakom den uppgivna burväktaren fram till slutresultatet 3-10.

Minuten senare höll det på att bli 3-11 när Filip Bergman prickade Wallins ena stolpe men det stannade som sagt var vid 10 insläppta.

SIK avslutade därmed hemmaspelet i Allettan med två raka förluster och förskräckliga 4-19 i målskillnad, alldeles för dåligt om man vill spela vidare.

– Resultatmässigt är vi nöjda med första halvan av grundserien och  vi är nöjda med en tredjeplats där men i Allettan förlorar vi för mycket och där är vi inte nöjda med poängen. Det är för många matcher där vi släpper iväg motståndarna målmässigt. Det gäller att vara med hela tiden och inte ge bort några ledningar och vi förlorar de första fem och har inga marginaler att förlora mer så det blev lite för mycket kniven mot strupen och därför får vi inte vara med och spela längre än så här, avslutade Fredrik Ljunggren.

//Kristoffer Bennemyr

Foto: Johan Nykvist