Tung revansch för Mariestad

Hudik Hockey hade chansen att skaffa sig ett drömläge med serieledning inför de två avslutande spelomgångarna i kvalserien till HockeyAllsvenskan när dittills poänglösa Mariestad gästade HHC:s lånade ”hemmais” i Söderhamn.

Fotograf: FlyWoodStudio.

Men när slutsignalen gick i Helsingehus Aréna stod det 1-5 (1-0, 0-2, 0-3) på anslagstavlan efter en svidande ”käftsmäll” för Hudik där det mesta gick snett och istället Mariestad fick chansen att stå upp för något helt annat än vad kvaltabellen visat så här långt.

Matchen blev också en klassisk bekräftelse på att man inte vinner hockeymatcher på det man tidigare presterat utan enbart på det man gör här och nu.

Hudik har gjort tre riktigt starka kvalinsatser, men kom den här gången tidigt fel med sitt spel, sina val och sina prestationer där ute på isen och kunde aldrig hitta tillbaka till det spel som varit så framgångsrikt genom playoffspelet och i de första matcherna i kvalet.

En annan skillnad var att HHC den här gången inte lyckades få igång varken passningar eller förflyttningar i sina powerplay medan Mariestad gjorde både 1-4 och 1-5 i spel fem mot fyra och där kunde avgöra matchen.

– Det är svårt att förklara varför det blir så här. Det har hänt förr och det kommer att hända igen, och det är lika svårt varje gång att hitta orsakerna, menade HHC:s lagkapten Adam Byström Johansson.

– Det är några små misstag som vi får betala för. Vi släpper till ett skitmål som de får mycket energi av och sedan hittade vi inte tillbaka till det spel vi haft tidigare i kvalet. Men det är bara att släppa det som varit och gå vidare. Och det gäller att vi gör det nu också, konstaterade HHC:s lagkapten.

Hudik började annars riktigt bra och hade väl under den första halvan av inledningsperioden sin bästa del i matchen. Det kom också ett tidigt ledningsmål för HHC redan efter 4.32 när #17 Marcus Linderborg utnyttjade ett fint förspel av #18 Felix Carenfelt och #7 Algot Landin.

Men det blev också allt i målväg som HHC åstadkom den här gången. Under resten av matchen var det Mariestad som var betydligt effektivare även om chanserna var ungefär jämnt fördelade liksom skottstatistiken 32-29.

Den stora skillnaden från Hudiks tidigare matcher i kvalet var spelet, och framförallt då utspelen, ur egen zon. Nu hittade man sällan vägar med förstapassningarna som ofta kom för sent och orsakade pucktapp och spelvändningar som blev jobbiga att ta emot och som även låg bakom åtminstone två av Mariestads mål.

Med bara 1-2-underläge inför den tredje perioden fanns det ändå förhoppningar om att hemmalaget trots allt skulle kunna vända matchen till egen fördel igen, kanske främst med tanke på att lagen verkligen hade olika förutsättningar att spela för. Hudik på jakt efter serieledning och Mariestad för att spräcka nollan i tabellens poängkolumn…

Nu tog det ändå en helt annan vändning när ännu en tappad puck av HHC på egen blå linje innebar att Mariestad kunde trycka ner pucken djupt och därifrån jobba sig till en målchans och 1-3 redan efter 1.58 i den tredje perioden.

Målet ”kylde ner” hemmalagets kampvilja åtskilliga grader och när sedan Mariestad dessutom prickade in 1-4 i powerplay bara tre minuter senare var saken klar. Resten av matchen spelade Mariestad av hur enkelt som helst mot ett Hudik som vid det laget nog tänkte mer på det som kommer närmast: Nybro borta på onsdag och Troja/Ljungby borta på fredag…

Klicka HÄR för tabellen.

Målen: 1-0 (4.32) Marcus Linderborg (Carenfelt, Landin), 1-1 (26.15) Lukas Söderlund (Ericsson, Persson), 1-2 (31.55) Joonas Alanne (Jidenius, Samuelsson), 1-3 (41.58) Simon Ericsson (Frick), 1-4 pp (45.01) Simon Ericsson (Lögdahl, Aronsson), 1-5 pp (58.53) Jesper Lindén (Lögdahl, Aronsson).

I den andra matchen i kvalserien vann Nybro över Troja/Ljungby med 3-2 efter straffar.

Skribent: Lars Gösta Larsson.