Ny styrelseledamot med ungdomsansvar

I samband med Skövde IK:s årsmöte i mitten av juni valdes en ny styrelseledamot in. Det är ju inget konstigt med det men det som stack ut lite extra denna gång är att ledamoten valdes in med den uttalade uppgiften att jobba med fokus mot ungdomar. Vi hälsar styrelseledamoten Erik Oscarson välkommen in i Skövde IK:s styrelse och hemsidan fick en halvtimma med Erik under måndagen.

Samtalet med Erik börjar med hans kopplingar till SIK och det visar sig då att han egentligen inte har någon koppling till ishockey över huvud taget. Hans uppväxt gav honom aldrig chansen att intressera sig för hockey och det var först som vuxen han kom i kontakt med Skövde IK och då i rollen som förälder till två söner som var intresserade av den fantastiska lagsporten. Två grabbar som nu är i åldrarna 9 och 11 ledde den 36-årige pappan in på hockeyspåret.

-Jag kom aldrig iväg som ung, att spela hockey fanns inte på kartan och det var inget jag sökte heller vilket man kanske sällan gör som ungdom. Man blir introducerad av en kompis eller av att föräldrarna pushar en lite. Det var grannpojken som började spela och då hängde min yngste grabb Oliver på. Min äldste, Elias, hade testat på någon gång tidigare men tyvärr fått ett lite dassigt intryck men nu blev han triggad av lillebror och hoppade på igen, förklarar Erik

Med två hockeyspelande söner var Erik helt plötsligt hockeyfarsa och upptäckte hur roligt det var.

-Då kände jag att det här är ju det roligaste som finns, det här hade jag ju velat göra som ungdom men nu får jag ta revansch som vuxen istället. Det är otroligt givande att kliva in här och känna atmosfären runt ikring.

-Jag talade med Anders Lundström och där ifrågasatte jag mig själv lite varför jag kände så starkt just för Skövde IK, det kunde ju kanske varit Våmbs IF eller något annat men istället kände jag att här vill jag vara. Då sade Anders till mig att du ”inte ska tänka så himla mycket utan du skall bara känna” och det är ju rätt. Man ska inte överanalysera situationen utan känns det rätt är det oftast bra, förklarar Erik med emfas.

Erik arbetar som ungdomsledare i den yngre grabben Olivers lag och fick där ögonen på sig av både klubbchefen Anders Lundström och ordförande Alexander Fornsjö. Han var aktiv på ungdomslagets sida med både text och bilder och det engagemanget ledde fram till frågan om han kunde tänka sig att bli ungdomsansvarig i Skövde IK:s styrelse och Erik antog den utmaningen.

-Jag känner att det är en viktig del att ta med sig in på ungdomssidan, profileringen. En massa bilder och föräldrar gillar att se vad som händer på isen. Många kanske inte kan vara med alla gånger men det är fortfarande kul att se barnen utvecklas. Det är så samhället ser ut idag med en helt annan medieexponering på till exempel sociala medier än det var för 15–20 år sedan och det gäller att vara med och rida på den vågen.

Något annat som Erik tycker är riktigt roligt och som han framhåller är den framgång klubben har med att locka nya ungdomsspelare. Det är viktigt med volym och de fördelar det ger då man inte behöver slå samman olika grupper i tidig ålder. Det är också väldigt viktigt med ungdomsverksamhet i ett A-lags perspektiv.

-Det man måste förstå är att A-laget är skyltfönstret och ungdomsverksamheten, det är kärnan. Har vi ingen ungdomsverksamhet blir det jättesvårt att bedriva någon form av verksamhet över huvud taget. Lägger man tid och energi på att fostra inhemska spelare bygger man en stark klubbanda och ett nätverk av föräldrar och sponsorer.

Erik jobbar som produktionsledare på CEJN och tänker ta med sig delar av tänket därifrån in i styrelsearbetet. Han berättar bland annat om vikten av att kunna bolla frågor med andra och att det är en styrka att komma in med lite andra perspektiv och ögon än om han varit fostrad inom hockeyn.

-Det gäller att kunna samordna och se synergieffekter i samarbetet med människor, och tar som exempel upp sitt samarbete med bröderna Gunnar och Johan Lindgren som varit och är till stor hjälp.

-Jag tänker ta med mig de bästa verktygen från industrin in i arbetet här där man till exempel har regelbundna avstämningar om vad som fungerar bra, vad som fungerar mindre bra och bollar tankar och idéer.

-Jag kommer även vara ett språkrör för ungdomsverksamheten upp in i styrelsen där man framför hur tankarna går på golvet. Det är viktigt med öppenhet och transparens samt en god kommunikation.

Så här fortsätter vårt samtal där Erik framför en uppsjö av idéer och tankar och visar med all tydlighet att han brinner för sina roller som tränare i ungdomslag och ungdomsansvarig i styrelsen. Min uppmaning till alla som har tankar och funderingar kring ungdomsarbetet i Skövde IK är att ni använder er av den resurs som Erik Oscarson i sin nya styrelseroll innebär.