Ny tränare för KHC Dam

Hockeykarriären började vid 6-års ålder, nu tar Freddy Burenby sig an nya utmaningar i sin favoritsport. 

Dom första skridskoskären togs i födelseorten Tranås, där Freddy spelade tills han var 14 år. 

Men där var det stopp, en ny issport väntade:

-Jag började spela utebandy istället, vilket jag höll på med tills jag var 20 år gammal.

Utebandyn varade totalt i 6 år, sen var det hem till rötterna igen:

-Efter dom 6 åren gick jag tillbaka till ishockeyn igen och började spela i ett division 4-lag i Jönköping. Spelade i två olika lag där i 7 år. Efter lite skador utbildade jag mig till hockeydomare istället då jag ville fortsätta vara med inom ishockeyn på något sätt, säger Freddy. 

Från hockey till bandy, därefter hockey igen och vidare som domare är nu Freddy tillbaka i omklädningsrummet, denna gång som tränare för KHCs damer. Hur gick den resan till?

-Jag fick kontakt med Jarkko via en bekant som visste att damerna sökte en ny tränare. Jarkko ringde upp mig och vi bokade in ett möte, förklarar Freddy. 

På mötet träffades KHC dams sportchef Jarkko Oikarinen och Freddy, och det klickade direkt:

-När vi träffades fick jag direkt en bra känsla av honom och hur han och klubben ville lyfta fram damsidan inom Kalmar HC, säger Freddy.

Varför föll valet att anta detta uppdrag att kasta sig ut med en ny utmaning som tränare, och Freddy är tydlig med sin syn :

-Jag har alltid varit intresserad av att bli ishockeytränare, därför kändes det här som ett spännande projekt att få vara med på från start. Jag ser det som en stor möjlighet att utveckla både mig själv som tränare, men också en möjlighet att utveckla damlaget och damhockeyn i Kalmar, säger Freddy.

Freddy är tydlig och hans plan är utvecklingsarbetet och just att kunna locka fler tjejer till sporten, det är en viktigt fråga för Freddy som utvecklar det såhär:

-Det jag vill är att satsningen som görs nu ska utveckla damhockeyn inom Kalmar HC till att bli mer seriöst än det har varit tidigare, dels för att kunna locka fler hockeytjejer till föreningen men också för att inspirera fler unga tjejer att börja spela hockey. Förhoppningsvis resulterar satsningen också i att damhockeyn lyfts fram och syns mer i media, säger Freddy.

Hur ser han då på uppdraget att träna Kalmar HC?

-Uppdraget är fortfarande väldigt nytt för mig, så det är svårt att komma med några konkreta planer i ett sånt här tidigt skede. Men det jag redan nu planerar att fokusera på är att göra damlaget till ett så slagkraftigt lag som möjligt, dels att vara en del av men också att titta på. Det ska vara kul och spännande att titta på våra matcher. Det kommer locka mer publik och förhoppningsvis engagera fler människor i laget och klubben. Det är också viktigt att det finns en god gemenskap i laget, att tjejerna känner att det är kul att träna och spela matcher. Har tjejerna kul och mår bra i laget, kommer det också generera goda resultat i längden, förklarar Freddy. 

Med en tydlig satsning med Freddy som huvudtränare och med en ny sportchef i Jarkko Oikarinen finns en tydlig bild vart man vill med damerna, och förstärkningar utifrån för lyfta kvalitén är något som är viktigt samt att främja det lokala :

-Vi vill ta tillvara på de lokala förmågor vi har i laget nu, men också värva spelare utifrån, som förhoppningsvis kan bidra med ytterligare energi, erfarenhet och kompetens till laget, säger Freddy.

Vad är då Freddys syn på Kalmar HC som nytillträdd tränare?:

-Det är tydligt att det finns många eldsjälar i Kalmar HC, som verkligen brinner för att utveckla klubben, vilket gör mig ännu mer intresserad av att vara en del av klubben, förklarar Freddy. 

Avslutningsvis på frågan om målsättning, så är Freddy tydlig i sitt svar på den resa som Kalmar HCs damlag har framför sig för att lyfta hockeyn för dam:

-Min målsättning är att damlaget ska bli ett lag som jobbar sig uppåt inom svensk damhockey och lockar till sig fler spelare med erfarenhet och viljan att fortsätta utveckla damsidan i Kalmar HC, avslutar Freddy.