SIK vände och vann mot Borlänge

Skövde IK fortsatte under söndagen sitt matchande i Hockeyettan Västra. För dagen stod Borlänge HF för motståndet i Billingehov. Det blev en match där gästerna dominerade i närkampsspelet men där SIK drog det längsta strået efter två mål på 16 sekunder.
– Jätteviktig seger och att vi studsar tillbaka, ansåg Fredrik Ljunggren.

Gästande Borlänge kom ut frustande efter två raka förluster och satte hög fart från första nedsläpp. De vann dueller och Skövde hade problem att ens ta sig ur egen zon under de inledande minuterna.

SIK fick jobba hårt för varje millimeter på isen och i tekningscirklarna var laget allt annat än fenomenala i den inledande perioden. Skövde vann EN tekning under de första 20 minuterna, Borlänge vann åtta.

Men när SIK väl tagit sig ur sin egen zon efter drygt fyra minuter så behövde David Lundmark bara en chans. På SIK:s första skott på mål tvingades Victor Eriksson kapitulera. Lundmarks handledsskott satt som en smäck i det första krysset och det var långt ifrån rättvist spelmässigt.

SIK sköt tre skott på mål under den första akten och det var bara någon decimeter ifrån ytterligare påhälsning i Erikssons bur när Jesper Emanuelsson tog sig igenom och serverade Anton Blomberg ett läge men Eriksson hann med i förflyttningen och höll pucken på utsidan av målburen.

I slutet av perioden jämnade spelet ut sig en aning och SIK fick ett långt anfall som avslutades med flera skott från hemmalaget, även om bara ett träffade mål. Max Kardevall sköt, Joel Werner sköt, Anton Blomberg och Jesper Emanuelsson försökte men allt som oftast var det någon Borlängeförsvarare som stod i vägen.
– Matchmässigt känns det som förstaperioden är okej. De kommer ut hårdare än oss men de får dumpa på oss istället för att komma in med kontroll, sa Fredrik Ljunggren efter matchen.

Alldeles för passivt

Spelmässigt såg den andra perioden ungefär likadan ut som den första. Borlänge vann duellerna, var hetare på pucken och fick med sig några numerära överlägen som belöning.

I det första kom också den rättvisa kvitteringen. Borlänge vann tekningen i offensiv zon, spelade runt pucken en stund och sedan pricksköt Arvid Degerstedt in kvitteringen bakom Hugo Fagerblom.

Dryga minuten senare var gästerna bara en felträff ifrån att ta ledningen i matchen. Adam Helldén fick öppet mål men slog hål i luften istället frö att träffa pucken och SIK kom undan med blotta förskräckelsen den gången.

Men så var det det där med utvisningar. Kristoffer Söder drog på sig en trippingutvisning efter 17.47, 31 sekunder senare hade Borlänge stänkt dit 1-2.

Marcus Karlberg siktade mot närmsta krysset och pucken smet in ovanför Hugo Fagerbloms vänstra axel.

Minuten senare spelade SIK med för många spelare på isen och fick ett lagstraff för det.

Borlänge hann dock inte göra något av sitt powerplay innan paussignalen ljöd i Billingehov och det ska nog SIK vara glada över. Det var inte mycket som stämde i hemmalagets spel och lagdelarna var ofta för långt ifrån varandra för att det skulle bli något bra av det hela.
– I andra tycker jag vi blir lite för passiva, vi har svårt att få pucken bakom deras backar och de får komma rättvända mot oss, de behöver liksom aldrig jobba för det, ansåg Fredrik Ljunggren.

Offensiv kraft gav vändning

När den tredje akten startade var SIK vakna från start och stod upp betydligt bättre. Skövde städade komfortabelt undan resten av utvisningen som var kvar från den andra perioden och sedan växlade de upp.

Med nyfunnen energi såg de till att få med sig ett powerplay och där kom kvitteringen.

Jesper Emanuelsson avslutade powerplay-spelet med att skicka in pucken i Victor Erikssons högra burgavel och jublet i Billingehov visste inga gränser.

Men det skulle bli bättre ändå, för bara 16 sekunder senare hade SIK återtagit ledningen i matchen.

Anton Lundmark gick raka vägen på mål och tryckte in pucken bakom Eriksson och speakern i Billingehov hann inte ens avsluta meningen om det föregående målet innan domaren signalerade för ett nytt mål.

Målen gav SIK ordentligt med energi och laget krigade för varandra, samtidigt som de fortsatte att anfalla för att stänga matchen.

Men närmre än en ribbträff från Joel Werner kom aldrig SIK.

Borlänge valde att plocka målvakt och ta sin timeout när det återstod en dryg minut men SIK såg till att ligga i skottlinjen och täckte undan allt. Tre viktiga poäng in på kontot och laget har häng på topp-fem placeringarna efter segern.
– Vi pratade om att våga vinna i den tredje perioden och jag tycker den är vår klart bästa. Släpper vi loss och går med fart och kraft så är vi bra och det borde vi göra oftare. Jag är nöjd med att vi växlar upp och går för det i tredje perioden, sa Fredrik Ljunggren.

Kommande vecka väntar tre matcher för Skövde med start mot serieledarna Surahammar på onsdag innan Nyköping gästar Billingehov på fredag och sedan avslutas veckan med match borta mot Linden i Eskilstuna.
– Då vill jag att vi kommer ut och är offensiva i vårt mindset, som det såg ut i tredje perioden idag, avslutade Fredrik Ljunggren.

//Kristoffer Bennemyr