SIK nollade i derbyt

Efter 624 dagar var det äntligen dags för derby inför publik i Billingehov igen. Skövde IK som blandat och gett friskt under säsongen tog emot lokalrivalen Mariestad BoIS HC i en match där känslorna satt utanpå tröjorna.
– De spelar rejälare än oss idag och har väl åkt hit för att kämpa till sig de här tre poängen, sa Fredrik Ljunggren.

Den första perioden i Billingehov var ingen målchans-kavalkad direkt. De riktiga chanserna lös med sin frånvaro och båda lagen skapade egentligen inte mer än halvchanser.

Däremot så smällde det friskt på isen och domartrion fick definitivt att göra för att stävja tillställningen.

Gästande Mariestad visade att de är tunga att möta och gjorde det mesta bra under de första 20 minuterna. De var lite rappare i skridskoåkningen och seriedebuterande Fritz Abrahamsson fick jobba för att freda sitt mål.

Efter knappa 14 minuter tvingades han dock att kapitulera när Erik Olsson tog emot en lång passning, kom in i anfallszon och skickade iväg ett handledsskott som letade sig in mellan Abrahamssons högra arm och kropp.

Därefter tog matchen fart på allvar, hemmalaget smällde på hårdare och Kristoffer Söder prickade målramen innan känslorna tog överhanden på flera spelare.

Simon Ericsson, Simon Svensson, Albin Kedbrant, Max Kardevall och Axel Abrahamsson fick alla åka och sätta sig under två minuter efter en del handgemäng.
– Powerplay ska vara en väg in i matcher som står och väger men där har vi mer att önska, konstaterade Fredrik Ljunggren.

14 sekunder senare så fick SIK inte längre spela powerplay, Anton Blomberg stod för en riktigt ordentlig charging och passade dessutom på att dra på sig en utvisning för osportsligt uppträdande när han åkte till båset och helt plötsligt var det gästerna som fick spela powerplay men SIK spelade bra i boxplay och höll Mariestad på utsidan.
– Förstaperioden är hyfsat jämn ändå, ansåg Fredrik Ljunggren.

Mardrömsstart

Skövde IK fick en riktig mardrömsstart på mittperioden, redan efter 17 sekunder ökade Philip Norberg Aspnäs på till 0-2 när han rakade in en retur i tom kasse efter att Abrahamsson var överspelad.
– De får ett tidigt mål i andra och vi blir frustrerade i spelet, även om vi försöker hitta rätt i det och jobba mer tillsammans, konstaterade Fredrik Ljunggren.

Skövdes andraperiod var milt uttryckt, usel. Laget skapade i praktiken inte en enda målchans och hängde inte med i gästernas tempo. Mariestad var både etta, tvåa och trea på puckarna och SIK fokuserade på helt fel saker under perioden.

Efter en minuts spel åkte David Lundmark ut för en tripping men Skövdes boxplay var bra och höll sina motståndare på rätt sida.

Efter knappa tio minuter fick gästerna en tre mot en kontring men avslutet från Mikael Hansson smet utanför stolpen.

När Skövde fick spela med en man mer på isen efter knappa 13 minuter hoppades majoriteten av Billingehovspubliken på en reducering från hemmalaget men SIK:s powerplay var undermåligt och hetaste chansen under utvisningen fick Mariestad.

Herman Lundin fick en retur till skänks från Fritz Abrahamsson men lyckades trots öppet mål dra pucken utanför.

Istället kom gästernas tredje kasse efter 18.33 när Oliver Kandergård fick kliva in i anfallszon och dra på ett slagskott som smet in bakom Abrahamsson och det kändes som luften fullständigt gick ur hemmalaget.

Att ställningen var 0-3 efter andra perioden ska nog Skövde vara mest tacksamma över, Mariestad var bättre på allt och absolut ingenting talade för Skövde inför den sista perioden.

Mariestad stängde ned Skövde

Till den tredje akten försökte ändå Skövde samla ihop sig och komma närmre. Problemet var bara att Mariestad var skickliga på att stänga ned SIK:s offensiv. Skövde fick två powerplay under den avslutande akten, det första var lovande i en minut, det andra var på tok för dålig kvalitet på. Inte ett enda avslut på mål när laget skulle forcera för att reducera.

Gästande Mariestad visade varför de är utmålad seriefavorit och stängde ned Skövdes offensiv, totalt.

Hemmalaget hade sex skott på mål i den tredje perioden, trots underläge med tre puckar. Det är naturligtvis alldeles för dåligt om man vill vara ett topplag och nu börjar verkligen goda råd bli dyra för SIK:s del.
– En riktigt sur förlust så klart. Jag tycker Mariestad är rejälare än oss över 60 minuter, vi har ljusglimtar ibland men vi förlorar för mycket kamper över hela banan. Vi har svårt att ta oss ur egen zon, vi får för långa anfall på oss och det är väl där jag tycker det brister mest. De tävlade bättre än oss och vi hamnade lite fel på det, suckade en besviken Fredrik Ljunggren.

Sju av 18 matcher är spelade och laget parkerar på en sjundeplats med tre pinnar upp till topp fem.

På söndag väntar nästa match för SIK när laget reser till Lindesberg för match mot just femteplacerade Lindlöven.
– Vi behöver upp i nivå och vara mer konsekventa om vi ska vinna där, avslutade Fredrik Ljunggren.

//Kristoffer Bennemyr