Äntligen kom utdelningen – Kontrollerad seger i streckstriden

Skövde IK jagar en plats bland de fem bästa i Hockeyettan Västra för att få spela i Allettan om några veckor. Under fredagen begav sig laget till Nyköping för att jaga vidare och SIK stod för säsongens klart bästa insats över 60 minuter och kontrollerade matchen från start till mål.
– Det är en väl genomförd match från vår sida och jag är nöjd med alla tre perioderna. I onsdags var jag nöjd med prestationen men då fick vi inte utdelningen med oss, det fick vi idag och det är så klart jätteskönt, sa Fredrik Ljunggren efter en komfortabel 5-2 seger.

SIK inledde matchen uppe i Rosvalla på ett bra sätt och fick snabbt fast Nyköping i deras försvarszon, Skövde pressade högt och det lönade sig.

SIK skapade en hel del chanser och Nyköping fick försvara sig gång efter annan inledningsvis.

Kristoffer Söder var bara en ramträff ifrån att ge SIK ledningen efter knappt fyra minuter men Sebastian Wagners ribba räddade hemmalaget den gången.

Ett par minuter senare var det Erik Möller som fick ett jätteläge att ge Skövde ledningen när han serverades mer eller mindre öppet mål av Alexander Henriksson men Möller var inte vän med klubba och puck.

Matchens första mål kom efter dryga sju minuter när lagen spelade fyra mot fyra efter en situation där Henriksson och Daniel Bergqvist kramades med varandra på isen.

När de satt på botbänken passade ”supersnipern” Axel Abrahamsson på att pricka in ledningen med ett fint avslut upp i Wagners plockkryss.

Nyköping jobbade sig in i matchen och John Moberg höll på att ta sig igenom hela SIK men blev stoppad av Hugo Fagerblom som gjorde en fin parad.

En stund senare var det Isak Dahlin som fick nästa chans men även då stod Fagerblom för en svettig räddning och såg till att Skövde kunde gå till pausvila i ledning.

Äntligen kom utdelningen

SIK fortsatte sin press även i den andra akten och dominerade stora delar av händelserna på isen. Söder var dessutom nära att dubbla SIK:s ledning redan efter en och en halv minut men återigen stod ribban i vägen för kaptenen.

Skövde fortsatte dock jobba stenhårt för varandra och visade att de på allvar vill ta sig till Allettan som startar den 5e december.

Framför allt var kapten Söder stekhet i matchen och gick i bräschen med sitt uppoffrande spel och i boxplay fick han en ny möjlighet att öka på ledningen men orken tröt när han skulle avsluta kontringen och avslutet blev bara en halvdan backhand.

Han skulle dock få revansch några minuter senare men det återkommer vi till.

För istället var det Alexander Henriksson som på egen hand skickade in puck nummer två bakom Wagner när han först jobbade sig runt kassen och sedan tryckte sig in framför målet och tryckte upp pucken över Wagners axlar.

17 sekunder senare var det däremot dags för Söder att hitta nätet.

Ett fint förarbete från Oscar Forsmark gav Söder möjligheten att peta in pucken mellan benen på Wagner och Nyköping valde att ta sin timeout.

Den gav viss effekt för bara ett par minuter senare reducerade Skövde-bekantingen Joakim Stjern-Svensson med ett handledsskott som gick in bakom annars storspelande Hugo Fagerblom.
– Det är klart att de vi möter också vill anfalla ibland men jag tycker att vi har bra kontroll på händelserna på isen ikväll, sa Fredrik Ljunggren.

Perioden var dock SIK:s och trots att målet gav hemmalaget viss energi så fick SIK tidigt stopp på anfallsförsöken från hemmalaget och Kristoffer Söder höll sig framme på en retur efter Anton Blombergs skott och ökade på siffrorna till 4-1 för Skövde.

Laget som knappt gjort fyra mål i en och samma match tidigare under säsongen spelade helt plötsligt med ett gigantiskt självförtroende och det var inte många centimeter ifrån att Alexander Ternblad kunde styra in 5-1 för Skövde.
– När vi kliver in till den tredje perioden med tre måls ledning så ser det ut som vi inte gjort något annat under säsongen. Killarna spelar med ett stort självförtroende och det känns som att vi är hur lugna som helst, även när Nyköping får något mål, berömde Fredrik Ljunggren

Hur kontrollerat som helst.

I den avslutande akten fortsatte SIK kontrollera matchen på ett bra sätt och bjöd inte på någonting till sina motståndare, Nyköping fick slita för varenda millimeter på isen och det var ytterst nära att Jonathan Ström utökade ledningen när han och Kristoffer Söder kom i en två mot etta mot Wagner men avslutet från Ström landade i bröstplattan hos burväktaren.

Tre minuter senare fick Söder på nytt ett jätteläge när han serverades öppet mål men Söder fick inte riktigt träff på pucken och Wagner kunde ta hand om trissan.

Skövde spelade smart och låg på rätt sida mest hela tiden och Nyköping kom inte till några ordentliga målchanser över huvud taget. Det var betydligt närmre 5-1 än 4-2 sett till händelserna och Max Kardevall stod för en fin aktion när han gjorde en raid från egen zon med pucken och avslutade med ett hårt skott men Wagner stod rätt och tog hand om pucken.

Minuten senare så kom helt plötsligt en reducering från hemmalaget när Christian Axelsson kunde raka in John Mobergs passning bakom en chanslös Hugo Fagerblom.

Men trots ett jagande Nyköping så fortsatte SIK jobba hårt och fick dessutom med sig ett powerplay efter dryga 14 minuter men i den spelformen ville det sig inte alls för Skövde.

I slutskedet plockade hemmalaget ut Wagner men då slutade det som det brukar, Alexander Henriksson kunde raka in pucken från mittzon och SIK fick med sig tre oerhört viktiga och extremt välförtjänta poäng i jakten på en plats i Allettan och efter 14 spelade omgångar ligger SIK på rätt sida strecket.
– Skönt att få med oss poängen efter en väl genomförd match. Det är tuffa matcher hela tiden och det är otroligt tight runt strecket, nu kan ju till och med Borlänge bli inblandade i striden här efter kvällens förlust så det kommer bli ett race hela vägen in men vi är nöjda med dagen och nu ska vi fortsätta på inslagen väg här på söndag mot Linden, avslutade en mycket nöjd Fredrik Ljunggren.

 

//Kristoffer Bennemyr