Inför Karlskrona HK – SIK

Äntligen, i den fjärde omgången kom så den efterlängtade första segern i säsongens alletta för Skövde IK och det i en match där väldigt få, utanför laget, hade förhoppningar om en seger. Men killarna åkte iväg till Huddinge och gjorde både sig själva och oss supportrar varma om SIK hjärtat och stolta över insatsen. Kan våra krigare upprepa onsdagens insats när man möter Karlskrona HK på bortaplan under lördagen? Under rådande omständigheter skulle det närmast betraktas som en bragd och varför inte det, man åker alltid med bästa laget och man spelar alltid för tre poäng!

Det är en konstig träning jag får bevittna under fredagseftermiddagen och det är ett litet men naggande gott gäng som med ett glatt humör ändå griper sig ann uppgiften. Även på tränarfronten är det tunt även om Skövde IK:s huvudtränare Fredrik Ljunggren har hämtat sig från sin febersläng. Det är inte utan att begreppet ”lappsjuka” far genom huvudet. Men som sagt, det är glatt humör och mungiporna upp och det är bra.

Du har kryat på dig?

-Ja, det har jag, svarar Fredrik glatt. Det var skönt att det gick hyfsat snabbt och ett negativt Coronatest så det är bra.

Jag skrev kråka i näsan senast men det är nog en talle i näsan du brukar säga?

-Haha, ja det kanske det är.

Frågan är vilken som har längtat mest av oss men nu kommer det äntligen, grattis!

-Ja tack. Jag vet inte vem som har längtat mest, jag tror vi kan dela på den då.

Jo, det är många som har längtat!

-Jo men det var roligt, skönt och riktigt starkt gjort.

Det blev en Huddingeresa med en helt makalös manspillan, inte ens du eller ”Krusse” (Jimmy Krusell, för övrigt fortfarande frånvarande) var med. Det blev även några inlån. Vad har hänt i truppen?

-Sedan dess menar du eller menar du generellt hur veckan har varit?

Jag menar sjukdomsmässigt och vad som har hänt?

-Nej men vi har fått in någon skit i laget helt enkelt och som verkar sprida sig ganska ordentligt med febertoppar kan man väl säga, feber och förkylningar som de har åkt på, eller vi har åkt på, och det har gått otroligt fort här från söndagen då det ramlade in om det var fyra på måndagen, tre till på tisdagen och sedan var det väl tre till på onsdagen tror jag. Det bara rasar på så det var en hektisk vecka på det viset också.

Med de förutsättningarna blir det nästan lite bragdstämpel på onsdagens match som du följde på webbteve antar jag, berätta om matchen från det annorlunda perspektivet?

-Ja det är ju väldigt spännande att sitta hemma och titta, det är annorlunda, haha. På något sätt var det väl en väldigt speciell match liksom där allt under de sista dagarna, tisdag och hela onsdag förmiddag fram till avresa hade ju handlat väldigt mycket om kontakt med Lundström (Anders) om hur vi skulle få ihop det och vilka som var på plats och det var väldigt mycket praktiskt runt det så att det var nästan så att man andades ut när bussen åkte. Även om jag var hemma med feber så var det en väldigt stökig förmidag. Matchbilden blev ju till vår fördel tycker jag. Det blev lite ryckigt, vi fick tre powerplay i första, vi lyckas göra ledningsmålet som jag tror var jätteviktigt för oss att gå på. Jag tycker vi spelar ett fantastiskt bra lagspel där vi håller ihop det, vi spelar enkelt. Det är klart att när de gör 1–1 i början på tredje så kändes det att nu kanske bensinen tog slut men vi höll ut ordentligt och gjorde ytterligare ett powerplaymål och sedan stängde vi butiken på ett fantastiskt bra sätt. Grymt bra gjort och när Huddinge jagar som mest så tycker jag ändå inte att de skapade sådär jättemycket långa anfall och klara målchanser som man kanske kan förvänta sig så jag är jättenöjd med insatsen däruppe.

Matchfakta: http://skovdeik.se/gamefacts.php?game=5&round=4&series=3&season=44

Inlånen William Ahlrik från HV och Liam Thell ifrån Rögle, hur skötte de sig?

-Jättebra! Det är ju unga spelare som har spelar juniorhockey i ett högt tempo och klarar sig bra. Ahlrik gjorde ju träning med oss både måndag och tisdag medans Thell kom upp här på tisdagen 13 minuter innan isträning tror jag så han hade väl inte, ja, haha, åkt från Ängelholm och upp så att det var snabba ryck där. De skötte sig jättebra.

Och så frågan som jag bara måste ställa, men med lite glimt i ögat också, var det en coachseger?

-Absolut, han hade med mig på länk vet du. Nej jag bara skojar, haha.

Men du talade om för Anders hur han skulle göra?

-Nej, haha, de skötte det bra på alla plan.

Men du pratade förut om att du och Anders hade pratat en hel del och som jag ser det fick ni det som ni ville ha det. Man brukar prata om att man fick matchen dit man ville och så måste det ha varit?

-Jo men så var det ju. Det passade oss bra så som matchbilden blev, lite ryckigt och kanske lite halvslarvigt sådär och det passade oss bra. Vi var lite folk och att få den matchbilden, ja vi hade ju mycket diskussioner om hur vi skulle formera laget när det såg ut som det gjorde så det kändes jättebra. Jag pratade med lite spelare under dagen också och sådär och ett sätt att vinna sådana här matcher är ju att hålla tätt och utnyttja sitt powerplay och det gjorde vi.

Känns nästan lite dumt att fråga idag men drog vi på oss några ytterligare skador?

-Nej inga skador men det är sjukdomar som snurrar runt.

Hur det är till Karlskronamatchen kanske det är svårt att sia om men du vet i vilket fall dagsläget vad gäller frånvaro?

-Ja (suck), de som vi har tillgängliga som tränar idag är på målvaktssidan  Fritz (Abrahamsson) och Hugo (Fagerblom). På backsidan så har vi Axel (Abrahamsson), Kardevall (Max), Sundin (Anton) och Thell, så vi har fyra backar där. Sedan kommer vi att låna in en back till som heter Arvid Hurtig, J20 spelare som tillhör Linköpings organisation, så vi får ihop det till fem backar till lördagen igen. Övriga är sjuka och jag räknar inte med att de blir startklara. Forwardssidan, ja hur ska vi gå igenom allt det? Från matchen senast har vi fått sjukdomar på Erlandsson (Jesper) och Anton Lundmark. Tillbaka i träning var Möller (Erik) och Ternblad (Alexander) så att jämt upp då i antal om jag inte är helt fel ute nu. Det har varit en rörig vecka så jag kan ha missat någon men ungefär så ser det ut.

Då behöver jag inte fråga om lånen skulle spela på lördag också och inte frågan jag förberett om nya inlån heller!

-Haha, ligger jag före idag igen?

Haha, ja men det gör ingenting. Men i vilket fall, jag har några läsarfrågor om skadeläget och den första lyder, är säsongen slut för Elias Dynell och Jesper Emanuelsson eller kan vi hoppas och tro att de kommer spela matcher i säsongens SIK?

-Dynell är det jättesvårt att sia om. Med tanke på hjärnskakning får man ta det väldigt försiktigt och när han väl börjar träna igen så kommer det säkert att ta ganska så lång tid. Emanuelsson har jag förhoppningar om att han ska börja träna ganska snart. Han säger själv att han vill ge det en chans här nu i nästa vecka kanske, så jag hoppas. Vi ropar inte hej ännu men vi har i vilket fall ett samtal där det är hans ambition att ge det ett nytt försök i veckan kanske och så får vi se. Så det är inget löfte utan det är förhoppningar.

Jo men så är det väl i hockey, att det alltid är mycket förhoppningar?

-Nej men ibland så är det tydliga direktiv på skadefronten än vissa andra och i vissa fall är det ganska svårt att säga exakt vad det är så han får börja om och prova igen om det funkar och så hoppas vi att det gör det helt enkelt.

Andra läsarfrågan lyder, vad är det för fel på Robin Wallin, han skulle ju enligt plan varit tillbaka nu?

-Hans utbildning är helt färdig på söndag och efter det skulle han varit tillgänglig 100%, just nu är han sjuk han med. Han har varit sjuk under några veckor faktiskt så vi får väl se lite när han kan vara tillbaka men grundplanen är ju att hans praktik och utbildning är färdig i helgen.

Karlskrona HK, popplaget som bildades 2001 i spillrorna efter en konkurs för Karlskrona IK och där vår kapten Kristoffer Söder varit med på den helt galna resan från ettan ända upp i SHL. Du har mött dem två gånger med Skövde IK och där är du 100 procentig!

-Ja du ser! Jag vet att vi tog vår första seger nere i Karlskrona förra året efter fem raka förluster i allettanstarten så vi har goda minnen därifrån i vilket fall. Det här kanske du får kolla upp men min känsla är att det var så i vilket fall. Jag har inte läst på om det utan det är minnet som pratar. (har kollat och som förväntat har Fredrik rätt, reds. anm.)

Vet du hur många gånger vi mött dem totalt i serie och vänskapsmatcher?

-Nej det vet jag inte men det här måste jag ju snart läsa på för nu kommer ju de här, hehe. Om du menar KHK då kan det inte vara så många gånger, vi säger väl tio då.

Det var nära, rätt svar är 11. Vet du hur många av dessa möten som har varit segrar?

-Jag vet ju två då och jag vet att vi har en förlust därnere som gällde en playoffmatch för massa år sedan. (tankepaus) Vi har väl vunnit mer än vi förlorat då, vi har väl vunnit sex av dem då.

Det var riktigt skarpt där och rätt svar. Det är ju så att vi faktiskt övertag där! Fem gånger har vi mötts på bortaplan, hur många segrar har vi på det?

-Oj, två?

Rätt svar är 3 så vi har övertag där också och den siffran vill vi ju inte försämra nu när vi åker till NKT arena. Vad känner du till om säsongens Karlskrona HK?

-Ett lag som har växt under säsongen, de har blivit bättre och bättre och fått mer och mer poäng, ett skickligt hockeylag på alla fronter. Det kommer att bli en tuff utmaning igen. Sedan har de ju haft en speciell säsong där de har fått vila några av sina hemmamatcher. (Flera vunna matcher på walkover. Reds anm.) Det har nog varit lite stökigt för dem på den fronten.

Vi åkte till Huddinge med en kraftigt försvagad trupp och där lyckades vi verkligen i att få matchen dit vi ville, hur ska vi kunna upprepa den bedriften?

-Nej men det är ju att vi är fullt påkopplade ifrån start. När vi är på isen är ju tanken att vi ska vara lika många och det är det vi får utgå ifrån hela tiden men det är klart att man ibland får utgå ifrån att man får hushålla med resurser men spelet är ju oftast fem mot fem plus målvakter och det är där vi ska se till att göra det bra. Men det gäller att vi är tighta i vårt spel, att vi inte bjuder på någonting utan att vi utnyttjar de lägena som dyker upp och i det har ett bra powerplay och boxplay.

Ja det är ju i vilket fall i powerplay vi har gjort målen.

-Ja de två senaste matcherna så har vi ju också varit hundraprocentiga i boxplay så att det är bra.

Ja så kanske det är också?

-Mot Hanviken och Huddinge är det så!

Vem vaktar målet?

-Fritz fortsätter!

Lycka till!

-Tack så mycket!

Jag letar på hockeyettans playsidor men kan tyvärr inte hitta någon länk till matchen så det blir åtminstone för egen del att följa den på stats.swehockey.se och kommentarer på Rebellernas hockeyforum. Matchtråden hittar du här: https://rebellerna.com/forum/viewtopic.php?t=1024

Har du funderingar om inför eller frågor du vill framföra till Fredrik så mailar du in dem till [email protected]

Efter denna matchen blir det med SIK ögon sett ett välbehövligt uppehåll till följande match så för min del önskar jag alla läsare en riktigt god jul. Vi hörs igen i mellandagarna.

EN MATCH KVAR INNAN VI FÅR VILA, NU KRÄMAR VI UT DET BÄSTA VI HAR!