Säsongen över för BHF, Nybro till kvalserien

NYB – BOR  (5-1) (swehockey.se)

 

Under lördagseftermiddagen så spelades den helt avgörande matchen mellan Nybro och Borlänge Hockey om vilket lag som spelar kvalserien till Hockeyallsvenskan. Efter en varsin 3-2 seger på hemmaplan skulle avgörande ske i Liljas Arena.

BHF som inför serien var rejäla underdogs mot storfavoriten Nybro öppnade matchen piggast de första minuterna och etablerade sig i anfallszonen men utan några egentliga farligheter.

Annars skulle perioden kantas av utvisningar när det kommer till BHF. Först efter 7 minuter när kapten Elfsberg fick besöka botbänken i 2 minuter och 2 minuter efter att han kommit in på isen så var det Leon Cadei Hackleys tur. Nybro skapade flera bra lägen under perioden men Oliver Norgren såg lugn ut i bortakassen.

När sedan Emil Danerhag skickade pucken ut på läktaren och åkte ut för puck-out tog så hemmalaget ledningen. Efter att ha skapat flera lägen kom istället ett turmål när Juho Liuksiala skickade in en puck mot mål som styrdes på en BHF spelare och in bakom Norgren. Nybro var sedan ypperst nära i slutsekunderna att sätta dit 2-0 men 1-0 stod sig perioden ut.

Då första periodens slutsekunder bjöd på ett rallarslagsmål så fick Nybro inleda den andra akten med powerplay men det kunde BHF avstyra. Sedan var det hemmalaget för hela slanten. Alla numerära underlägen såg ut att tära på orken hos Borlängespelarna och Nybro kom till anfall efter anfall men Norgren fortsätta att spela bra i kassen.

Till slut orkade inte ens Norgren stå emot då hemmalagets Markus Vestilä gjorde ett omdiskuterat mål. Ett skott tog i huvudet på Norgren som signalerade till domaren att bryta spelet men spelet fortsatte och Vestiläs mål godkändes.

4 minuter in i slutperioden fick BHF sitt första numerära överläge i matchen och då borde det ha stått 2-1. Martin Janolhs fick öppet mål när han blev serverad men missade målet och Nybro klarade sedan av resten av boxplayspelet.

Istället skulle ytterligare ett slumpmål avgöra matchen. Eero Savilahti tog ett skott från snäv vinkel som återigen tog på en BHF spelare och in i det egna målet. Nybro fyllde sedan på med 4-0 innan Adam Bäckehag trötstmålade för BHF. Med utplockad målvakt kunde sedan hemmalaget fastställa slutresultatet till 5-1 och är därmed vidare till kvalserien mot Hockeyallsvenskan.

skott totalt 42-27

utvisningar Nybro 1×2 1×5 1×20 BHF 4×2 1×5 1×20

domare Robin Werner

 

Så var säsongen över för BHF. En säsong som är mer än godkänd för detta unga BHF som överraskat många genom att ta sig till semifinalspelet. Man har blandat och gett lite under säsongen med vissa storsegrar, starka segrar och stora förluster. Men sett till hela säsongen med så nära avancemang till kvalserien skall hela laget ha en stor eloge för sin säsong. Nu räckte man inte riktigt till mot Nybro som vann lördagens match klart godkänt sett till alla målchanser man skapade. Oliver Norgren fick under slutspelet sitt stora genombrott.

De lag som kommer att spela kvalserien mot Hockeyallsvenskan säsongen 2021/2022 är: Nybro, Hudiksvall, HC Dalen, Väsby, Halmstad samt Östersund. Vinnaren av kvalserien spelar nästa säsong i Hockeyallsvenskan där Troja/Ljungby åkte ur i kvalserien mot Södertälje.

 

Vi från Borlänge Hockey tackar alla supportrar, spelare, ledare och alla inblandade för denna säsong och återses igen till hösten säsongen 2022/2023.