Möt Visbys stockholmare Erik Palm i en längre intervju om livet och hockeyn på ön. FOTO: LEIF HELLERIN & VISBY ROMA FACEBOOK

Intervju Erik Palm, 08-an som blev ”fast” på ön: ”Har nog blivit lite kär” * Bästa & sämsta med Visby

Han lämnade Stockholm och flyttade till Visby och Gotland 2017 – och är kvar där än.

Varför?

Det, och mycket annat, svarar backen Erik Palm på här.

– Jag har nog blivit lite kär i Visby…

STÖTTA DIN KLUBB I LIGAN – KÖP ABONNEMANG HÄR

 

Erik Palm, med lilla Trångsunds IF som moderklubb, hann spela juniorhockey med både Djurgården – här berättar han om sin kärlek till klubben – och Huddinge och gjorde en säsong med Haninge i ligan innan han ville testa på nåt nytt.

Valet föll på Gotland och Visby sommaren 2017. 

Lite för äventyret och en att testa en ny miljö, men också av en annan anledning. 

– Haninge Anchors fick beskedet att det blev degradering till tvåan på grund av ekonomin så då fick jag ett antal samtal från olika lag, men Visby var det som lät mest intressant och därför blev det Visby, berättar han. 

Då var han 21 år, nu är han 26, inne på sjätte raka säsongen och sedan tre år tillbaka också lagkapten i Visby Roma.

* Rakt på sak – varför är du kvar där nere år efter år? Visby har ju haft  rätt stor spelaromsättning senaste säsongerna. 

– Det undrar jag också, säger han och skrattar.

– Nej, men det har väl bara blivit så. Jag har liksom blivit lite rotad här och trivs bra och har fast jobb (som saneringstekniker) och…ja, har väl också blivit lite småförälskad i Visby som stad.

* Ja, vad är det bästa med Visby? 

– Oh, sommaren, såklart. Det är ju nära naturen och havet och på sommaren blomstrar ju staden verkligen upp. Sen gör det ju ingenting att golfbanan här är Sveriges bästa.

* Och det sämsta?

– Att det ligger där det ligger. Det går ju liksom inte bara att, till exempel en ledig lördag, bara dra iväg nånstans Man kommer ju inte så långt. 

– Sen är det ju november-vädret. Det är grått och mulet och blåsigt hela jäkla tiden, då för det inte speciellt kul. Det är nog tur att vi tillbringar så mycket tid i ishallen då, säger han och skrattar.

* Längtar du inte hem till Stockholm ibland då?

– Nja, mina första år här nere åkte jag ofta hem till Stockholm på lediga helger, men det har blivit mycket mindre sånt nu. 

* Har du nån gång under åren i Visby varit nära att byta till en annan klubb? Och när i så fall?

– Nej, det har jag väl inte. Jag har fört någon dialog med andra lag, men aldrig varit nära egentligen.

För motståndarna som möter Visby är det ofta en krånglig resa att ta sig dit och hem – en gång per säsong. 

För Erik Palm och hans lagkamrater är det en del av vardagen.

– Vi flyger väl nån gång per år, annars är det båt (antingen till Nynäshamn eller Oskarshamn) och buss som gäller. Är det en helgmatch på fastlandet är det båt 07.00 från Visby och sen brukar vi komma hem runt midnatt. En bortamatch är en hel dag för oss, det är så det är och inget att klaga på.

***

Själva hockeyn då?

Förra säsongen vill Palm dra ett streck över.

– Den är bara att kasta i papperskorgen. Det var första gången under min tid här som vi missade Allettan och Visby hade väl gått dit tio år i rad, så, nej, det är klart att vi inte är nöjda med det. Det var ingen höjdare att spela vårserien, om jag säger som så. Det vill vi inte göra om.

Till 22/23 har det, som vanligt, varit stor spelaromsättning i truppen och Visby har i alla fall startat östra serien förtroendeingivande.

* Vad kan vi förvänta oss av Visby i den här säsongen?

– Jag har faktiskt inte fått riktigt grepp på var det här kan sluta. Spelar vi bra och som vi ska göra är vi jävligt bra, men samtidigt har vi haft de där dalarna när det inte alls klickat i. Vi måste bli jämnare helt enkelt och när alla nya hittar sina roller, ja, då kan nog det här bli bra.

* Ja, hur har nyförvärven sett ut så här långt?

– Det är många nya, unga och spännande spelare vi fått in. Jag tycker faktiskt alla ser intressant ut, det finns mycket hockey att hämta där.

* Men är det inte en nackdel med så stor spelaromsättning som det varit de senaste säsongerna? 

– Vi är rätt vana med det. Vi har ju haft ganska mycket importer de senaste åren och det är naturligt att de spelar en eller två säsonger och sen drar vidare. 

Erik Palm själv har alltså blivit en trotjänare i laget och har gjort 167 matcher och 98 poäng i grundserien för Visby Roma.

* Du kanske blir kvar där resten av karriären?

– Haha. Nej, men det är klart att det finns en tanke nånstans i bakhuvudet att jag nån gång ska flytta hem, eller i alla fall komma närmare hem. Men var och när det blir får jag se, jag tar ett år i taget.

Text: PeO Larsson

HOCKEYETTAN ÖSTRA 28 OKTOBER:

Visby Roma-Segeltorp 7–1 – SE HÖJDPUNKTERNA HÄR!

Östra seriens tabell – klicka här!

Mjörnberg tar ut Veckans Lag – här är expertens val * Motiveringar om alla sex spelare * ”En majestätisk härförare”