Väsby, Hudik, Nybro, Troja och KHK – fem favoriter att nå allsvenskan, enligt Mikael Mjörnberg. FOTO: MIKAEL EINARSSON, FLYWOOD STUDIOS, LEIF HELLERIN

De är favoriter att gå upp * Experten Mjörnberg rankar fem topplag * ”Allvarlig utmanare” * ”Blir supergiftiga”

Många lag har samma dröm, bara ett lyckas.

Vilket lag går upp i HockeyAllsvenskan i vår?

Hockeyettan-experten Mikael Mjörnberg rankar här de fem största favoriterna.

STÖTTA DIN KLUBB I LIGAN – KÖP ABONNEMANG HÄR

 

Det är ett nålsöga att ta sig upp i landets nästa högsta serie, det vet ni.

Nu, när Allettorna drar igång, börjar jakten på allvar.

Vilka av toppkandidaterna har – som det ser ut just nu – största chans att lyckas?

Frilansjournalisten Mikael Mjörnberg, som tar ut Veckans Lag här på hockeyettan.se varje vecka, rankar här de fem största favoriterna till att ta klivet upp i Hockeyallsvenskan.

Mikael Mjörnberg 

5. Väsby

Väsby har varit etablerade i den absoluta toppen av Hockeyettan i flera år nu (med ett litet gästspel i Hockeyallsvenska mitt i), men det är tveksamt om de någon gång tidigare framstått som så konsekventa som den här hösten. Lagets tycks ha underkastat sig både spelidén och det stenhårda jobbet och resultaten visar sitt tydliga språk. Inte förrän seriesegern och Allettan-platsen var förseglade slog laget av på takten. 

Framförallt imponerar bredden där rutinerade pjäser (Tobias Liljendahl, Carl Åsell och så vidare) och unga uppstickare (Nils Bolin och Lucas Thorstensson till exempel) presterat sida vid sida. Det är rutin och ungdomlig entusiasm i en härlig mix och längst bak har man en matchvinnarkeeper i Linus Ryttar. 

Det framstår som de perfekta ingredienserna att faktiskt utmana om en återkomst i allsvenskan på allvar. Även om andra naturligtvis får bära ett större favoritskap.

4. Nybro

Det är inte alltid den spikraka vägen är den bästa, det är i alla fall så man får se det i Nybro efter den grundserie som var nära att sluta i fiasko. Men Vikings är förstås ofantligt mycket bättre än vad höstens resultat visar, det gäller bara att få ut potentialen. Laget må ha en längre väg att vandra och ha kommit en kortare bit i sin process än övriga topplag, men nu har nye coachen Pekka Virta fått jobba i lugn och ro i några veckor och den sportsliga ledningen sakta men säkert börjat plugga igen hålen i den tunna truppen med förstärkning. 

Anton Brandhammar framstår i sammanhanget som en väldigt viktig värvning till backsidan, till exempel. Klubben vill till Hockeyallsvenskan och på papperet finns materialet för att spela en lika underhållande som vägvinnande sylvass hockey. 

Får Nybro bara fason på grejerna kommer de att växa under våren och det vore dumt att inte räkna med dem som en allvarlig utmanare när solen börjar värma och säsongen ska avgöras fram i vår.

3. Troja-Ljungby

Vi börjar bakifrån. Wictor Ragnewall är en målvakt som kan ta laget tillbaka till HockeyAllsvenskan. Backsidan är en av ligans allra främsta och står sig starkt i så väl offensiven som defensivt. 

Då återstår forwardsbesättningen som på papperet ser intressant ut, men som i grundserien hade oväntat svårt att omsätta bra spel och öppna chanser i vägvinnande målskytte. Nu har laget förstärkts med snajpern Henrik Rommel och mångsidige Lukas Macklin, kanske kan det vara gnistorna som får fart på hela maskineriet och leder Ljungby-gänget tillbaka mot Hockeyallsvenskan. Till syvende och sist är det så att tränaren Jens Gustafsson måste få de där statistiska siffrorna som ser så bra ut att omsättas även i leverans på isen. 

Lyckas han med det, då blir Troja-Ljungby supergiftiga när den allsvenska platsen ska delas ut.

2. Hudiksvall

När Hudiksvall håller sig till sin idé och alla gubbar på isen gör det jobb de har tilldelats att göra ska det väldigt mycket till för att något motstånd i Hockeyettan ska besegra dem. 

Lars ”Lillis” Lövblom och Dennis Hall har svarvat ihop ett lag med tydligt rolltänk som var sylvasst redan ifjol och framstår som aningen lite bättre i år. 

Det är meningslöst att börja rabbla namn, Hudiksvall är ett kollektiv med sylvass spets där alla kedjor kan producera och där backsidan – som förstärktes med hemvändaren Hannes Lindström på julaftonen – är imponerande spelskicklig oavsett vilka gubbar som är på isen. Inställningsproblemen från inledningen av grundserien tycks vara borttvättade och de nya spelarna som tillkom under sommaren infogade i ledet. Nu ska det bli väldigt spännande att se vad den väloljade maskinen kan åstadkomma mot riktigt starkt motstånd. 

I fjol var Hudik bara några minuter från allsvenskan, revanschlusten under våren kommer inte vara att leka med.

1. Karlskrona

Efter några säsonger där klubben underskattat Hockeyettan och gått in i våren med alldeles för tunn trupp har polletten ramlat ner i Blekinge och Karlskrona står rustade för en allvarlig toppattack. 

Truppen är inte bara bred, den är också föredömligt spetsig med flera alternativ på i stort sett samtliga positioner. Från målvaktssidan där August Hedlund och Oscar Fröberg sporrar varandra, via den välförsedda backsidan och fram till de offensiva leden där det finns material för åtminstone tre producerande linor. Veteranerna Alexander Bergström, Filip Cruseman och John Henrion med sin ovärderliga rutin blir grädden på moset i den här anrättningen. 

Sportchefen Michael Sundlöv har gett sitt lag möjligheten att lyckas.

LÄS MER – guide inför vårsäsongen * Spelschemat * Strecken i tabellerna * Slutspel och kval

Superenkät – över 50 profiler i ligan svarar * Julfirandet * Nyårslöfte * De spelarna vill de värva