André Astley Rydberg, Hampus Pettersson och Lukas Söderlund – alla lämnade de Sura på transferfönstrets sista dag. FOTO: SOFIE ALEXANDRA KITTERÖD

Tappade 87 poäng – på ett dygn * Suras mardröm på deadline day * Sportchefen om topptrion som lämnat: ”Avtal ska följas åt båda hållen”

De tappade tre toppspelare och 87 poäng i ett nafs.

Hur mår Surahammar dagen efter den mörka deadline day?

– Det är klart att jag hellre haft de här killarna kvar, men ett avtal ska följas åt båda hållen. Det står jag för, säger sportchefen Jörgen Mähler.

STÖTTA DIN KLUBB I LIGAN – KÖP ABONNEMANG HÄR

 

Surahammars IF – fjolårets stora sensation i ligan, där de till slut pressade Hudiksvall till tre matcher i play off – har gått tyngre den här säsongen.

De missade Allettan och genomförde också ett tränarbyte i mitten på januari (Thomas Maikkula ut, Johan Hellström in) och har väl inte direkt imponerat i norra vårserien heller.

– Jag kände nog på mig att det skulle bli svårt att upprepa fjolårets säsong, säger sportchefen Jörgen Mähler till hockeyettan.se.

Och än värre blev det på onsdagen, sista dagen för övergångar inom svensk ishockey.

Då tappade Sura ettan, tvåan och trean (!) i den interna poängligan på bara ett dygn.

  • Ettan (34 poäng) Lukas Söderlund, 23, hela ligans målkung (33 mål) i fjol, drog till allsvenska Tingsryd. 
  • Tvåan (29 poäng) André Astley Rydberg, 28, försvann till Mariestad, topplag i södra Allettan.* 
  •  Trean (24 poäng) Hampus Pettersson, 24, lockades till Dalen och Jönköping.

87 poäng borta i ett svep – vad hände där egentligen?

Vi bestämde oss för att be Jörgen Mähler, 54, sportchefen, förklara de trippla smällarna.

– Ja, alltså, när det gäller Lukas (Söderlund) så skulle jag ju aldrig neka en spelare att gå till allsvenskan. Aldrig, det är emot mina och våra principer. Han är värd den här chansen. De andra två får du nästan fråga dom själva om.

* Det låter som du är besviken?

– Nej, nej, nej. Det är jag för gammal för. Det här är spelets regler. 

”Spelets regler” i det här fallet betyder att både Astley Rydberg och Pettersson hade ”outs” i sina avtal att de kunde byta kontraket för spel i en annan klubb.

– De kände väl att de ville förlänga säsongen ett tag till och tror att de har större chans att göra det i de klubbat de nu valt och det det är bara att acceptera det. Ett avtal ska följas åt båda hållen och det står jag för.

Mähler fortsätter:

– Det är klart att jag hellre haft de här killarna kvar. Det kommer bli sportsligt kännbart och sårbart, det är ingen idé att linda in det och säga nåt annat.

* Kan det skicka fel signaler till fansen och resten av truppen – ni har ju ändå chans att nå play off – att ni släpper iväg de tre poängmässigt bästa spelarna?

– Det kan det väl göra, men jag tycker att jag motiverat och förklarat tydligt på hemsidan varför. Det är liksom inget unikt att tappa spelare.

Och de hade, faktiskt, kunnat slutat med ännu fler spelarförluster. 

Mähler berättar att det fanns intresse runt ett par Sura-spelare till.

– Men då sa jag nej, jag kan inte rasera hela huset. De som inte hade ”out” i deras avtal får stanna kvar här resten av säsongen.

Ja, för Sura har ju faktiskt en hel del att spela för.

De ligger just nu tre i den stenhårda, jämna (sex lag inom två poäng) tabellen i norra vårserien.

– Ja, play off-drömmen lever och det är klart vi går för det nu. Men vi har ju spelat några matcher mer än de vi slåss mot så det kommer bli tufft. Vi kan bara försöka göra vårt bästa så får vi se hur långt det räcker. 

* Och kontraket är ju alla fall klart.

– Det är en jävla feg målsättning att ha att bara klara kontraktet. 

Lagom till upplösningen lämnar också Mähler ett positiv besked.

Eric Karlsson, 22, är på väg tillbaka. Forwarden, som skadade foten så illa att första prognosen var att säsongen kunde vara i fara, är nära comeback. 

– Vi hoppas han kan spela på lördag. Han ska träna för fullt på fredag så får vi se. Han är en energispelare som vi kommer behöva och med honom är vi tio forwards i truppen.

Text: PeO Larsson 

VÅRETTAN NORRA 15 FEBRUARI:

Teg-Vännäs 2–1

Norra Vårettans tabell – klicka här!

Då avgörs valen till slutspelet * Här är dagarna och tiderna: 5 och 16 mars klockan 12.00 * Livesändning på Hockeyettan Play