Jonas Eneroth (Köping), Tom Eriksson (Mjölby) och Emil Ax (Falu IF) går alla in i kvalseriespelet på söndag. FOTO: ERIK KRUSE, TOBIAS JOSEFSSON/MJÖLBY HOCKEY

Kvalserien – genomgång av alla utmanarna * Premiär för västra, södra och östra * Här är hoten mot Forshaga och Köping * Poängkungarna

Norra kvalserien är redan i gång.

På söndag är det nedsläpp för övriga tre kvalserien till Hockeyettan.

Köping (östra) och Forshaga (västra) ska försvara sin platser i ligan.

Här får ni veta lite mer om utmanarna i alla serierna.

STÖTTA DIN KLUBB I LIGAN – KÖP ABONNEMANG HÄR

 

* VÄSTRA KVALSERIEN

Falun med massor av kvalrutin vann grundserien storstilat med nio poängs marginal till tvåan. I playoff slog sedan fifen ut Hallstahammar och värmländska Kil. Falu IF är ett starkt kollektiv där bröderna Gustav och Oscar Haglund sticker ut från kollektivet. Bröderaduon har gjort hela 96 poäng tillsammans denna säsong. Under februari månad lyckades man dessutom locka hem klubbikonen Mathias Eklund från norska andraligan.

– Känslan inför kvalet är riktigt bra. Vi har en bra karaktär i gruppen, vilket man såg i playoff 2 mot Kil. Det är Forshaga som kommer från ettan som har pressen på sig. Vi har inga svaga länkar men ska man lyfta fram några så har vi en mycket bra målvakt i Philip Aldenrud, unge Oscar Sjöstedt är en otroligt smart spelare och sedan får man ju inte glömma bröderna Haglund. Vår målsättning är att vi vill gå upp, jag hoppas att jag får chansen att spöa Patrik Elfsberg i Borlänge nästa säsong, säger Mathias Eklund.

FAKTA Falu IF:
Hemsida: https://www.laget.se/FaluIF/
Lokaltidning: https://www.falukuriren.se
Tränare: Christer Elfsberg
Poängkungen: Oscar Haglund 54 poäng (20 mål och 34 assists) på 30 matcher.
Målvakten: Philip Aldenrud 93,2% på 26 matcher.

Trolle Samuelsson, back i Falu IF. FOTO: ERIK KRUSE

***

Grums som spelade i Hockeyettan så sent 20/21 är på jakt efter en plats i Hockeyettan igen. Värmlänningarna vann grundserien tre poäng före närmast jagande lag som var Hammarö. I playoff har man hunnit med att slå ut Malung och Munkfors. Noterbara spelare i Grums är 20-årige talangen Sebastian Lövgren samt bröderna Oliver och Gabriel Johansson som är söner till tidigare landslagsbacken Roger Johansson. Laget tränas av Johan Erkgärds som spelat 445 matcher i Hockeyettan.

– Känslan är kanon, det ska bli kul att spela kval. Det som talar för oss är att vi har hittat ett bra flyt i grejerna och ett tryggt sätt att spela den senaste månaden. Vi har en bra mix bland gammalt och ungt där alla är lika viktiga. Vi kommer att kriga för att vinna serien, säger tränaren Johan Erkgärds.

FAKTA Grums IK:
Hemsida: https://www.svenskalag.se/grumsik 
Lokaltidning: https://www.vf.se/
Tränare: Johan Erkgärds 
Poängkungen: Gabriel Johansson 43 poäng (21 mål och 22 assists) på 31 matcher.
Målvakten: Hugo Holmström 89,8% på 12 matcher.

***

Orsa har ett betydligt yngre lag än ifjol, trots detta tog man sig till ytterligare en kvalserie. Laget leds även denna säsong av Mats Lusth. Bland nyckelspelarna finns Oskar Olsson, Jakob Bälter och den spelande sportchefen Sonny Karlsson kvar. Man har dessutom fått in den poängstarke backen André Dahlqvist som förra säsongen spelade i Borlänge. 

– Vi har en ung och hungrig trupp, där ändå många spelade kval redan ifjol. Vi har en stark grupp där alla är lika viktiga. Är man i en kvalserie så måste man ju sikta på att vinna den, så det får bli vår målsättning, säger den spelande sportchefen Sonny Karlsson.

FAKTA Orsa IK:
Hemsida: https://www.svenskalag.se/orsaik
Lokaltidning: https://www.siljannews.se/orsasajten/
Tränare: Mats Lusth
Poängkungen: Oskar Olsson 58 poäng (29 mål och 29 assists) på 31 matcher.
Målvakten: Jakob Bälter 89,4% på 24 matcher.

Första omgången 12 mars: Falu IF-Forshaga 2–3,  Orsa-Grums 2–1. 

LÄS MER: Tränarveteranens passning till spelarna: ”Erat jävla fel att jag står här”

Gamle storspelaren Mats Lusth är tränare för Orsa. FOTO: ERIK KRUSE

* ÖSTRA KVALSERIEN

Järfälla stod för en riktigt knall i playoff-spelet när man slog ut storfavoriten Haninge trots avsaknaden av poängkungen Emil Broed och rutinerade backen Marcus Green. Järfälla är en riktig lagmaskin där rutinerade trion Nicklas Larsson-Thysell, Niklas Thorin och Marcus Green har viktiga roller. Men man har även ett gäng intressanta forwards i Oliver Edberg-Mäkinen och bröderna Kalle och Emil Broed.

– Vi är ett lag med stark arbetsmoral och en stark ”Vi-känsla” i laget. Det känns väldigt inspirerande att kliva in i kvalserien och målet är att vinna alla matcher, säger tränaren Thomas Ahlperby.

FAKTA Järfälla HC:
Hemsida: http://www.jarfallahockey.com/
Lokaltidning: https://www.mitti.se/tags/jrflla-6.28.39.1212b2b38a
Tränare: Thomas Ahlperby
Poängkungen: Emil Broed 30 poäng (17 mål och 13 assists) på 25 matcher.
Målvakten:  Nicklas Larsson-Thysell 91,8 på 27 matcher.

***

Nacka Rockers har spelat i Hockeytvåan sedan 2017 då man åkte ur ettan. Denna säsong vann man grundserien Hockeytvåan Östra B en poäng före Haninge Anchors, man vann även Alltvåan med en poängs marginal före Sollentuna. Nacka har en mix mellan spelare som kommit från de egna juniorleden de senaste åren samt ett gäng betydligt mer rutinerade. Bland de unga så sticker poängkungen 21-årige Hugo Fritzell ut som denna säsong bombat in hela 25 mål. Bland de äldre så går det inte att blunda för 29-årige Philip Nilsson Fornes som gjort hela 48 poäng, vilket är hans bästa notering i karriären. 

– Det känns bra inför kvalet.  Vi har ett väldigt bra målvaktspar i Markus Rickan och Adam Lindholm som båda är jätteduktiga. Sedan vill jag lyfta fram vår unge Hugo Fritzell som öst in mål denna säsong och Christoffer Jona som gjort comeback. Sedan har vi även några äldre kuggar i Daniel Enbacka och Daniel Thomasson som är viktiga för oss och det känns även bra att vi fått tillbaka vår gamle trotjänare Pontus Palmborg från Göta, säger poängkungen Philip Nilsson Fornes.

FAKTA Nacka HK:
Hemsida: https://www.nackahockey.se/start/?ID=59260
Lokaltidning: https://www.mitti.se/tags/nacka-6.28.80.f8379a686e
Tränare: Kjell Svensson
Poängkungen: Hugo Fritzell 48 poäng (25 mål och 23 assists) på 31 matcher samt Philip Nilsson Fornes 48 poäng (14 mål och 34 assists) på 31 matcher.
Målvakten: Markus Rickan 92,4% på 16 matcher samt Adam Lindholm 92,2% på 16 matcher.

***

Sollentuna spelade senast i Hockeyettan 2021. Denna säsong har man vunnit grundserien på målskillnad före Järfälla och i Alltvåan slutade man på en andraplats efter seriesegrande Nacka.  Årets upplaga av Sollentuna är ett ungt lag, faktum är att bara fem spelare i truppen är 25 år eller äldre. I poängligan märks främst 20-årige William Hedman och  jämngamle Leo Hällvik. Men med i truppen finns även rutinerade duon Elias Lindskog och Johan Fredriksson som tillsammans har massor av rutin. I målet finns Hampus Lundell som har superfina 93% på 19 matcher. 

– Det ska bli intressant och roligt att efter åtta månader få avsluta säsongen med sex viktiga matcher. Vi har haft en styrka i laget under säsongen där vi hittat ett sätt att vinna även prestationen inte alltid har varit bra, och det är en styrka i sig. Jag är är väldigt nöjd med målvaktsspelet. Målet är att ta förstaplatsen, ska vi nå dit så måste alla spelare höja sig ytterligare, säger tränaren Kjell G. Lindqvist. 

FAKTA Sollentuna HC:
Hemsida: http://www.sollentunahockey.com/
Lokaltidning: https://www.mitti.se/tags/sollentuna-6.28.41.13de378f85
Tränare: Kjell G. Lindqvist
Poängkungen: William Hedman 41 poäng (22 mål och 19 assists) på 27 matcher.
Målvakten:  Hampus Lundell 93,0% på 19 matcher.

Första omgången 12 mars: Köping-Järfälla 8–5,  Sollentuna-Nacka 6–1. 

* SÖDRA KVALSERIEN

Alvesta blev klara för kvalserien efter att ha gått segrande ur en tät och jämn tredje match mot Vänersborg i söndags. Smålänningarna hade dessförinnan vunnit grundserien Hockeytvåan södra B före Pantern och i Alltvåan södra kom man något förvånande bara på en fjärdeplats. Det som kännetecknar Alvesta är en väldigt stabil defensiv där målvakten Sebastian Eriksson och backtrion Måns Hermansson, Ludwig Loeffel och Adam Åkesson har nyckelroller. Strax innan deadline lyckades man dessutom knyta till sig Linus Olsson som gav defensiven ytterligare rutin med sina 350 matcher i Hockeyettan. Offensivt är man inte heller oävna med spelare som Leo Böris och poängkungen Hampus Andréen. 

– Nu är det äntligen dags för det vi väntat på hela säsongen. Vi har en stark back och målvaktssida vilket ger gruppen trygghet. Offensivt har vi många olika spelartyper vilket ger oss en bra bredd. Kvalplatsen är ett av våra delmål, nu är det platsen i Hockeyettan som gäller, säger forwarden Leo Böris.

FAKTA Alvesta SK:
Hemsida: https://www.askhockey.se/
Lokaltidning: https://www.smp.se/alvesta/
Tränare: Björn Karlsson 
Poängkungen: Hampus Andréen 59 poäng (25 mål och 34 assists) på 36 matcher.
Målvakten:  Sebastian Eriksson 93,7% på 26 matcher.

***

Bäcken gjorde en okej grundserie där man slutade på en fjärdeplats. Men i Alltvåan steppade man upp rejält och lyckade säkra andraplatsen efter seriesuveränen Mjölby. Bäcken eller Blå tåget som man själva kallar sig bytte ut stora delar av truppen i somras. Man lyckades viktiga kuggar som Alexander Pettersson och Oliver Celec och på pluskontot så lyckades man plocka in flera bra spelare från närliggande klubbar. Rasmus Hultfelt och Oliver Gabay som i fjol spelade med Kungälv kom etta och tvåa i den interna poängligan. Målvakten Philip Nyberg som ifjol spelade i Mölndal har gett den tidigare så självskriven förstemålvakten Charlie Fredriksson en rejäl match. 

– Vi kvalade oss kvar i tvåan ifjol så jag tycker att våran resa denna säsong har varit häftig. Kvalserien till Hockeyettan södra är en jämn serie där alla fyra lagen kan vinna. Vår målsättning denna säsong var att ta oss till alltvåan, så detta är verkligen en bonus. Vi har en bra grupp , men jag tror att våra rutinerade rävar Alexander Pettersson och Mattias Elfström kommer vara viktiga för oss i detta kval, säger tränaren Hannes Eriksson

FAKTA Bäcken HC:
Hemsida: https://www.svenskalag.se/BHC_A-lag
Lokaltidning: https://www.gp.se/
Tränare: Hannes Eriksson
Poängkungen: Rasmus Hultfelt 53 poäng (24 mål och 29 assists) på 32 matcher.
Målvakten: Charlie Fredriksson 90% på 19 matcher och Philip Nyberg 93,2% på 18 matcher.

***

Pantern är kvalets äldsta lag med en medelålder på 27,73 år. I spelartruppen har man spelare som tillsammans samlat ihop 158 SHL-matcher och 953 matcher i Hockeyallsvenskan.  I grundserien kom Pantern tvåa efter Alvesta och i Alltvåan slutade man på en femteplats. I playoffspelet slog man ut Bäcken med 2-0 i matcher. Men eftersom att den södra kvalgruppen var ett lag kort så gick båda lagen vidare då Bäcken var det bäst rankade laget som blev utslaget.  I spelartruppen finns som sagt mängder av spelare som spelat på en högre nivå, några av dem är Jens Jakobs, Kim Johansson och Patrick Blomberg. 

– Vår målsättning är Hockeyettan. Laget är byggt för en kvalserie och besitter massor av rutin från kval och slutspel. Vi har en positiv trend och en god känsla inför kvalet. Det är väldigt viktigt att alla spelare stämplar in och tar sina roller, sedan kommer målvaktsspelet och spelet i special teams vara avgörande, säger sportchefen Joakim Tillgren.

FAKTA IK Pantern:
Hemsida:  https://www.pantern.se/
Lokaltidning: https://www.skd.se/
Tränare: Emil Carnestad
Poängkungen: Viktor Holmkvist 63 poäng (31 mål och 32 assists) på 36 matcher.
Målvakten:  Ondrej Haloda 90,7% på 21 matcher.

***

Adam Ingelfeldt, målvakt i Mjölby. FOTO: TOBIAS JOSEFSSON/MJÖLBY HOCKEY

Mjölby slutade tvåa i grundserien, men i Alltvåan gick man fram som en ångvält och vann serien sju poäng före tvåan Bäcken. I playoffspelet slog man ut vårtvåanlaget HA74 med 2-0 i matcher. Mjölby har en bred trupp som tillsammans har spelat inte mindre än 2790 matcher för klubben och endast två av 30 spelare i truppen är fostrade i klubbar utanför Östergötland. Tränare för laget är Björn Olsson som de senaste åren basat för IK Guts. Med sig från Guts tog han bland annat den rutinerade backduon Victor Lindman och Anton Kellman samt forwardstrion Emil Rooth,  Jacob Sundberg och Marcus Schelin. Utöver dessa nyförvärv så hade sportchef Anders Tingman redan ett starkt lag från ifjol. Värt att notera är att lagets poängkung är 23-årige William Strand som spelat i Mjölby hela sin karriär.

– Det är det här vi har längtat efter hela säsongen. Vi har en grupp med ruggigt bra sammanhållning där alla köpt sina roller och drar åt samma håll. Emil Rooth blir en nyckelspelare för oss ikvalet, han är oerhört viktig i alla spelformer och vi har en ruskigt vass målskytt i Tom Eriksson som gjort över 30 mål. Målsättningen är att vi ska få fira när serien är över, säger backklippan Victor Lindman.

FAKTA Mjölby HC:
Hemsida: https://www.mjolbyhockey.com/
Lokaltidning: https://corren.se/sport
Tränare: Björn Olsson
Poängkungen: William Strand 51 poäng (21 mål och 30 assists) på 36 matcher.
Målvakten:  Adam Ingelfeldt 92,9% på 25 matcher. 

* FOTNOT: Den södra kvalserien innehåller fyra lag från Hockeytvåan, då det finns en vakans efter Kiruna AIF.

Första omgången 12 mars:  Pantern-Mjölby 2–0, Bäcken-Alvesta 1–6. 

Kvalserien norra – här är lagen som Vännäs måste slå * Genomgång av utmanarna * Poängkungen: ”Vi vill gå upp”