Wassenius, Rommel, Högberg, Wiberg, Skladnichenko och Skager – tänkbara matchvinnare i de sex lagen i kvalserien. FOTO: ERIK KRUSE, PIOTR ARVIDSSON, OLIVER ÅSTRÖM, FLYWOOD STUDIO, LEIF HELLERIN

Fem punkter – experten Mikael Mjörnberg synar de sex lagen i kvalserien * Matchvinnaren * Nyckelspelaren * Doldisen * Överraskningen * Hårdingen

Kvalserien står för dörren.

Vilka spelare ska vi hålla lite extra koll på?

Hockeyettan-experten Mikael Mjörnberg har synat de sex lagen lite extra. 

Här utser han följande i varje klubb:

* Matchvinnaren * Nyckelspelaren * Doldisen * Överraskningen * Hårdingen 

* Expressen sänder också hela slutspelet – köp matcherna HÄR!

 

* VÄSBY

Matchvinnaren: Carl Wassenius

Dick Axelsson i all ära, Wassenius är Väsbys enskilt vassaste anfallsvapen. En spjutspets som när han är på rätt spelhumör är snudd på omöjlig att stoppa och som skjuter många viktiga mål för Väsby.

Nyckelspelaren: Tobias Liljendahl

28-åringens inflytande på årets Väsby har varit enormt. Han vände hem efter en lång karriär i Hockeyallsvenskan och har varit precis så bra som alla hoppades. Så väl som poängproducent som ledare. Han är den som går i bräschen för det stjärnstarka laget.

Doldisen: Axel Olsson

Han hamnar lätt i skymundan bland alla flådiga namn i Väsbys laguppställning och gör inte poäng i en takt som höjer några ögonbryn. Men när han är kry är Olsson jobbig för alla motståndare och han har en enormt viktig erfarenhet med sig in i kvalserien. Han vet hur det är att gå upp då han gjorde det med Östersund ifjol.

Överraskningen: Nicklas Nousiainen

Under sina säsonger i Tranås och Hanviken har centern varit stabil om än inget extraordinärt. I Väsby har han blommat ut som poängspruta och utgjort en lysande kedja med nämnda Liljendahl och Wassenius. En lika överraskande som positiv utveckling. 

Hårdingen: Erik Aterius

I kvalseriens första omgångar är han avstängd, men Aterius visade i semifinalserien mot Halmstad precis hur viktig han kommer vara när han kommer tillbaka i spel. En irriterande jäkel som letar sig in under skinnet på motståndarna och på så vis skapar fördelar för sitt lag.

LÄS MER: Hemligheterna i Väsby: ”Kropp som en grekisk gud”

Liljendahl & Olsson, Väsby. FOTO: ERIK KRUSE

* KALMAR

Matchvinnaren: Linus Skager

Det har tagit några säsonger för polletten att trilla ner, men nu är Skager en fullfjädrad Hockeyettan-spelare. En poängstark forward med skön speed som är med längst fram när det ska avgöras. Vill garanterat kröna karriärens mest poängstarka seniorsäsong med ett avancemang.

Nyckelspelaren: Victor Crus Rydberg

Är det någon spelare som blivit symbolen för sitt lag är det Crus Rydberg. Den rutinerade anfallaren är en av Hockeyettans största stjärnor och gör sin sjätte raka säsong i Kalmar. Formen verkar vara hysterisk och är det någon som ska gå i bräschen för laget är det han. Face of the franchise.

Doldisen: Gabriel Olsson

25-åringen skrev nyligen ett nytt kontrakt med klubben och belönades således för sitt hårda slit. Olsson gör ett stort jobb i det tysta och är oerhört nyttig för laget utan att synas högt upp i några statistiska kolumner. En typisk vattenbärare av den typ som alla framgångsrika lag behöver.

Överraskningen: Hampus Karlsson

Att den storväxte centern som hämtades från division 2 var bra kunde vi nog ana oss till av sportchefen Daniel Stolts muntra smackande. Men att han skulle ta Hockeyettan med sådan storm att han blev föremål för intresse från SHL-klubbar måste ändå betraktas som överraskande.

Hårdingen: Erik Norén 

Kalmars trupp är i klinisk avsaknad av spelare som kan gå under epitetet ”hårdingar”. I Småland bygger man allt på speed och spelskicklighet, men backen Norén är i alla fall en spelare som spelar rejält och använder kroppen i försvarsspelet på ett framgångsrikt sätt. En herre som på så vis är väldigt nyttig för sitt lag.

Crus Rydberg, Kalmar. FOTO: LEIF HELLERIN

* NYBRO

Matchvinnaren: Nikolai Skladnichenko

Nybros utländska stjärnor har svajat upp och ner i insatser och leverans under säsongens gång, men en som varit het påfallande ofta är Skladnichenko. Han har haft en tendens att ta tag i saker och ting när det verkligen behövts och skjutit flertalet avgörande mål.

Nyckelspelaren: Adam Persson

Vikings värvar mängder av skickliga spelare och imponerande spets varje säsong, ändå är det i slutändan oftast Persson som står ut som lagets viktigaste figur. En oerhört klok center som placerar sig rätt i banan och har förmågan att kliva fram när det gäller som mest. Han är så klart en nyckel för Nybro även i den här kvalserien.

Doldisen: Carl-Henrik Edwardsson

19-åringen har varit utlånad från Västervik under säsongens gång och tjusat fansen i Liljas Arena genom att använda sin storlek och burdust vilja ta sig till möjligheterna framför mål. Nu när Västervik spelat klart för säsongen återvänder han till Nybro som en kvalseriejoker och kan komma att bli viktigare än många nog tror.

Överraskningen: Pontus Eltonius

I två säsonger har laget lutat sig mot en synnerligen stabil målvaktsduo i Eltonius och rutinerade Robin Johansson. Båda har spelat bra, men det har inte varit något större snack om att det varit Johansson som varit nummer ett när det verkligen bränt till. Den här våren har Eltonius dock gått förbi och till kvalserien är han lagets givne etta. Något som ändå får betraktas som lite överraskande.

Hårdingen: Simon Eriksson

Eriksson värvades från Mariestad inför den här säsongen för att bidra med just sitt fysiska spel. Det är en bjässe som kan tackla musten ur motståndarna och som när han vaknat på rätt sida är sanslöst jobbig att möta. Precis den typen av spelare som behöver kliva upp på sitt max för att Vikings ska nå målsättningen om avancemang till Hockeyallsvenskan.

Eltonius, Nybro. FOTO: LEIF HELLERIN

* HUDIKSVALL

Matchvinnaren: Jesper Wiberg

Wiberg har egentligen en enda uppgift i Hudiksvalls skräddarsydda rolltänk. Han ska skjuta mål. Det är hans spetskompetens och det är också vad han allt som oftast gör. Som en nyckelpjäs i powerplay och ständigt framfusig med sitt ordentliga nyp i skottet. När det ska avgöras står 25-åringen allt som oftast redo med bössan laddad.

Nyckelspelaren: William Eckmyhl

Det dräller av skickliga spelare i Hudik-truppen, men frågan är om inte den främsta av dem alla är Eckmyhl. Backen som utvecklats oerhört positivt under de två senaste säsongerna och får väldigt mycket istid av tränaren Dennis Hall. 23-åringen är skicklig i försvarsarbetet, men har sin största uppsida offensivt där han är med och driver laget. Lyckas inte han lyckas förmodligen inte laget.

Doldisen: Oskar Klaar

Den egna produkten gör inte särskilt mycket poäng och får inga rubriker, men lägger ner ett gediget arbete varje gång han får möjligheten att beträda isen. Spelar med en hel del temperament och gör grovjobbet bakom lagets många stjärnspelare. En betydligt viktigare komponent i laget än vad man kan tro.

Överraskningen: Isak Johansson

Klubben var på jakt efter en namnkunnig målvakt inför säsongen och har haft tentaklerna ute i sin jakt på att förstärka inför sin attack mot Hockeyallsvenskan. Därför var det lite överraskande att man nöjde sig med en så pass oprövad keeper som Johansson, men så här långt har han spelat riktigt bra mellan stolparna. Så nära en överraskning man kommer i Hudiks annars ganska homogena gäng. Det blir intressant att se hur han står sig i en kvalserie.

Hårdingen: Carl Westberg

Det är när det hettar till på allvar som Westberg trivs som bäst och också då han är som mest nyttig för sitt lag. En inte oäven poängspelare, men det är som grisig provokatör och energispelare han gör sig som bäst. Kedjan han utgör med Axel Levander och Marcus Linderborg blir inte kul att möta för motståndarna i kvalserien.

Eckmyhl, Hudiksvall. FOTO: FLYWOOD STUDIO

* TROJA-LJUNGBY

Matchvinnaren: Henrik Rommel

Troja-Ljungby hade problem med effektiviteten i höstas och valde inför Allettan att värva Henrik Rommel från Segeltorp för att råda bot på den bristen. Så här långt har det väl gått så där, man hade kunnat förvänta sig lite mer än de 12 mål han lyckats putta in på totalt 25 matcher. Men är det någon i Troja-laget som kan kliva fram som matchvinnare när det verkligen gäller är det han. Det är nu Rommel ska visa sin rutin från högre nivåer.

LÄS MER: Rommel om drömmålet: ”Var ett bra läge” * Se klipp!

Nyckelspelaren: Dennis Fröland

Den spelskicklige backen valde att följa med Troja ner från Hockeyallsvenskan trots att han är överkvalificerad för Hockeyettan. Nu ska han vara den som visar vägen tillbaka uppåt för gänget. En drivande kraft i Troja så väl offensivt som defensivt och kommer få äta väldigt mycket istid i kvalserien. Det var ingen slump att han vann den interna poängligan i seriespelet trots att han är back.

Doldisen: Lucas Käkelä

20-åringen är en av flera yngre förmågor med bakgrund i föreningens juniorverksamhet som fått möjligheten att visa upp sig i a-laget under säsongens gång. Inte nödvändigtvis som ordinarie, en period var Käkelä till exempel utlånad till Tyringe, men tillräckligt mycket för att skaffa sig erfarenhet. När Troja tog sig vidare var det just forwarden som klev fram och avgjorde i sudden mot Karlskrona. Hans första mål i Troja-tröjan för säsongen. Det borde ge honom fortsatt förtroende i kvalserien.

Överraskningen: Emil Ekholm

Ekholm återvände till klubben efter en säsong som poängproducent i division 2 ifjol och har klivit upp som en av lagets viktigaste forwards under säsongen. Med tanke på hur namnstark Troja-truppen är var det nog ingen som förväntade sig att det var 22-åringen som skulle gå i bräschen, men med sina 16 fullträffar var han lagets bästa målskytt i seriespelet. Karriärskurvan tycks bara peka rakt uppåt.

Hårdingen: Daniel Karlsson Thörnros

Still going strong. Den gode ”Trucken” är 36 år fyllda och har gjort över 900 matcher i Troja-Ljungbys a-lag. Ändå tycks han inte mattas av det minsta. Han är fortfarande en av ligans hårdaste tacklare och håller outtröttligt rent innanför egen blå. Att köra in i ”Trucken” är som att köra in i ett granitblock. Kvalseriemotståndarna lär akta sig för hans omilda behandling.

Fröland, Troja-Ljungby. FOTO: LEIF HELLERIN

* PITEÅ

Matchvinnaren: Joakim Högberg

Veteranen gjorde åtta så kallade game winning goals under seriespelet och är den där typen av gubben i lådan som alltid dyker upp och kan avgöra matcherna oavsett hur spelet eller hans egen insats sett ut. En målskytt ut i fingerspetsarna som måste fortsätta hitta målet vid rätt tillfällen om Piteå ska kunna utmana i kvalserien.

Nyckelspelaren: Magnus Isaksson

Det är ingen tvekan om att det är den åldrande centern som ska leda Piteå. 36-åringen är lagkapten och har i säsong efter säsong efter säsong varit den som går i frontlinjen för laget med så väl målskytte som geniala assist. Det är ingen skillnad i vår. Årets upplaga av Piteå är bredare än tidigare säsonger, men fungerar det inte för Isaksson fungerar det inte för Piteå. Så enkelt är det. 

Doldisen: Oscar Nilsson

21-åringen från Skellefteås juniorverksamhet kom in som ett hajpat nyförvärv inför säsongen, men har fått växa in i seniorhockeyn i lugn och ro. Det är de gamla vanliga namnen som har fått rubrikerna i Piteå och ynglingen har sakta men säkert acklimatiserat sig. Poängproduktionen är inte direkt skrämmande så här långt, men här finns potentialen till ett riktigt genombrott.

Överraskningen: Anton Holmberg

Holmberg vem? Utanför den norrländska bubblan var det nog inte särskilt många som visste vem Anton Holmberg var när han efter sju säsonger i division 2 plockades upp till Vännäs och gjorde poängsuccé. Resan fortsatte till Piteå och där har hans leverans bara fortsatt. Nu är 22-åringen ingen välbevarad hemlighet längre, utan en hyllad poängspelare i Hockeyettan.

Hårdingen: Sebastian Hansson

Hansson är ingen ”hårding” i ordets rätta bemärkelse, men i ett i största allmänhet ganska snällt Piteå står han ut med sitt rejäla spel och sätt att använda sin kroppshydda. Han kan gå i bräschen med fysiskt spel och ta sig in i situationer för att skapa lite oreda. Något som kommer behövas i en tight kvalserie.

Isaksson, Piteå. FOTO: OLIVER ÅSTRÖM

LÄS MERA: Hela spelschemat i kvalserien – datumen och tiderna!

Veckans Lag i Hockeyettan – här är expertens val vecka 12 * Kommentarer om alla spelare * ”Direkt magiskt”

* LÄS MER: Expressen sänder HELA slutspelet i Hockeyettan – länk till sändningarna här nedan!