Jesper Sellin (Kalmar), Juho Liuksiala (Nybro) och Rasmus Similä (Piteå) – alla vinnare på tisdagen. FOTO: LEIF HELLERIN & OLIVER ÅSTRÖM

Resultat 4 april – omgång tre i kvalserien * Nybro avgjorde på straff i slutsekunderna * Kalmar tog ned Hudik på jorden * Piteås första seger

Puh.

Tisdagens matcher i kvalserien bjöd på häftig dramatik – bland annat ett straffavgörande i slutsekunderna. 

Så här gick det i slutspelet i Hockeyettan 4 april.

* Expressen sänder också hela slutspelet – se  matcherna HÄR!

 

Omgång två i lördags – läs korta referat och se målklipp här – och denna vecka rullar kvalserien vidare med matcher tisdag och torsdag och därefter fajter  igen på annandagen.

Tre omgångar på sex dagar i den vilda jakten på en enda plats i HockeyAllsvenskan, alltså.

Kort om kvällens matcher:

* Hudiksvall-Kalmar 2–5 

Boom.

Hudiksvall kom ned på jorden med en rejäl krasch efter drömstarten med två raka segrar: 2–5 hemma mot Kalmar HC. 

Uppstickaren från Småland visade med tydlighet att de vill vara med och fajtas med om den allsvenska biljetten och vann inför storpubliken (1217 åskådare, säsongens hittills klart bästa publiksiffra) i Holmen Center och det gör ju att tabellen spetsas till något oerhört i både toppen och botten.

Hudiks kapten Adam Byström Johansson valde direkt att blicka framåt. 

– Vi har sagt det, vi ska ska inte bli för låga när vi förlorar och inte för höga när vi vinner. Det är bara att släppa det här och gå vidare nu, ta nästa match, säger han till Hudiksvalls Tidning.

Kalmar gick fram till hela 3–0 innan Henrik Olsén, som gjorde comeback efter skada, tände hoppet för hemmalaget i slutet av andra med en reducering, men Hudik var aldrig riktigt nära målmässigt.

Jonathan Stålberg, som räddade 26 av 28 skott, och hans uteförsvar uppträdde stabilt när Hudik försökte forcera.

Matchens delikatess? 

Jesper Sellin pangade in 3–0 för Kalmar mot Hudik på ett fint direktskott, men det var ju PASSNINGEN som var grejen här.

Martin Schreibers grymma bakom-ryggen-assist osade klass. 

Men var det verkligen meningen?

– Det var väl ingen chansning från min sida, men jag ser att någon slår sin kille i mitten. Då tänkte jag lika gärna att jag kunde skicka in den mot mål, säger Kalmars back till Barometern.

Jonathan Stålberg, Kalmar.  FOTO: LEIF HELLERIN

* Piteå-Troja Ljungby 2–1

Troja-coachen Jens Gustafsson skickade en varning inför resan till norr. 

– De är inte alls avhängda och det är långt ifrån kört för dem. Piteå är ett strukturerat lag som är välcoachat av Mikael Aaro som jag känner bra, sa han till Smålänningen.

Hm, det fick Troja-Ljungby – utan viktige backen Calle Ehrnberg (ska bli pappa vilken dag som helst) och sedan tidigare också trion Jesper Emanuelsson, Axel Lindström och veteranen Joakim Hillding – erfara.

Pite vann nämligen med 2–1 i LF Arena och tog sina första poäng i kvalserien. Unge Rasmus Similä, inhämtade från Kiruna IF inför säsongen, avgjorde när klockan stod på 56.46. 

Mer glädje för Piteå: viktige backen Markus Magnusson, 27, var tillbaka i spel igen efter att varit borta  fem månader på grund av en efterhängsen axelskada. 

Och nu har faktiskt Piteå bara tre poäng upp till förstaplatsen…

– Vi har gjort jämna matcher tidigare, men haft dåliga perioder i matcherna och förlorat båda. Grymt skönt att vi tar tre poäng i dag. Vad som helst kan hända nu. Vi siktar på nya poäng på torsdag, sa matchhjälten i intervjun efter matchen.

LÄS MER: Målvakten om otäcka olyckan: ”Det försvann 1,5 centimeter från vänstra pekfingret”

Markus Magnusson, Piteå. FOTO: OLIVER ÅSTRÖM

* Väsby-Nybro 2–3

Jättedramatik i Renew Arena. 

2–2 och 25 sekunder kvar – då fick Nybro en straff sedan Juho Liuksiala hakats upp.

Den finske stjärnan tog straffen själv och var iskall. Med ett rappt dragskott skickade han in segerpucken i nättaket bakom Victor Olsson och Vikings kunde åka hem med tre blytunga poäng i bagaget. 

Nybro började också starkt i Renew Arena och gick fram till 2–0 efter första perioden (Anton Brandhammar och Sebastian Borg) innan Väsby kom tillbaka och hade 2–2 inför slutronden, bland annat efter en kvittering av Dick Axelsson och hans skridsko via ett mycket märkligt mål.

– Den letar sig in i mål, hur gick den in? Dick Axelsson! Vad är det som händer?, utbrast kommentatorn i SportExpressen play.

Taktiken mot den förre storstjärnan var annars klar.

– Jag har inte sett ”Dicken” (Dick Axelsson) alls nu faktiskt. Han lägger av, börjar igen och lägger av. Jag vet inte vilken form han är i. Men jag vet att det är en ganska hög nivå vi spelar på i Hockeyettan. Men det är klart att jag får hålla ett öga på honom. Vi får ligga på honom och reta upp honom lite, sa forwarden Simon Ericsson till Barometern inför matchen.

Och ja, nog blev ”Dicken” irriterad allt. Han drog på sig 20 minuter och en Game Misconduct i  samband med Nybros straff, som både han och hela Väsby tyckte var mycket billig.

Sebastian Borg, Nybro. FOTO: LEIF HELLERIN

RESULTAT KVALSERIEN TISDAG 4 APRIL:

Hudiksvall-Kalmar 2–5 – SE HÖJDPUNKTERNA HÄR!

Piteå-Troja-Ljungby 2–1 – SE HÖJDPUNKTERNA HÄR!

Väsby-Nybro 2–3 – SE HÖJDPUNKTERNA HÄR!

Matchfakta & lineup – klicka här!

Aktuell tabell – klicka här!

Torsdag 6 april (19.00): Kalmar-Piteå, Nybro-Troja-Ljungby, Hudiksvall-Väsby

***

Problem med sändningen eller övriga frågor?

Mejla: [email protected]

KVALSERIEN TILL HOCKEYALLSVENSKAN – HELA SPELSCHEMAT HÄR!

Sex lag deltar, tio matcher och serieettan går upp i HockeyAllsvenskan 23/24.

”De går upp i HockeyAllsvenskan” * Superenkät inför kvalserien – 50 spelare & ledare svarar * Det laget HOPPAS de går upp * Han blir MVP

* LÄS MER: Expressen sänder HELA slutspelet i Hockeyettan – länk till sändningarna här nedan!