Ludwig Niederbach gör ett försök till comeback i höst i moderklubben KB 65. FOTO: PRIVAT & ANDREAS PLANCK

Efter otäcka skadan – siktar på comeback * Niederbach blir assisterande tränare i moderklubben * ”Ambitionen är att spela”

Ludwig Niederbach har tappat synen på ena ögat efter en otäck olycka på en träning i vintras. 

Men han ger inte upp sin älskade ishockey.

Nu är han klar som assisterande tränare för moderklubben KB 65.

– Ambitionen är att spela. Jag känner jag att jag har mycket hockey kvar i mig, säger han.

* FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM * Bästa klippen * Silly season-nyheter

 

Rutinerade forwarden Ludwig Niederbach, 28, bytte förra sommaren Örnsköldsvik HF mot Sundsvall. 

Men redan i november inträffade en otäck olycka som förändrat hans liv för alltid.

Han fick en klubbspets i ögat på en vanlig träning i november.

– Min första tanke var ju att ”jaha, nu förlorar jag synen”. Jag kände mig lite dåsig, kanske av rädsla. Men jag försökte hålla mig vid medvetande för att vara med så mycket som möjligt av vad som hände runt mig, sa han i en intervju med hockeyettan.se en dryg vecka efter olyckan.

Läkarna konstaterade snabbt skador på hornhinnan, näthinnan och även en skada bak på själva ögongloben och en liten skada på synnerven. 

Skadan var så svår att ”Ludde” helt tappat synen på höger öga och han har inga förhoppningar om att få den ska återvända.

– Jag kommer inte få tillbaka synen, jag har ställt in mig på det. Det jag i så fall kan få tillbaka är nog bara marginellt, sa han till hockeyettan.se i mitten på januari.

Nu skriver vi maj och situationen är oförändrad.

– Jag har tyckt mig se lite ljus och rörelse men det handlar om hjärnspöken. När jag var i Umeå förra veckan visade det sig att synnerven inte är av men så pass skadad att kopplingen till hjärnan inte fungerar, sa Ludwig Niederbach till Sundsvalls Tidning förra veckan.

Det finns dock glädjeämnen att berätta om här också:

* Han får från 1 maj äntligen köra bil igen.

– Jag har en tennisboll som jag jonglerar med under dagarna för att hålla igång ögat och bygga upp det. Det blir en utmaning att köra bil men jag har också märkt hur jag anpassat mig om dagarna, exempelvis att jag vrider huvudet längre åt höger för att se, säger han till ST.

* Han har tackat ja till en roll som assisterande tränare i moderklubben KB 65 i Bjästa utanför Örnsköldsvik.

Och ambitionen är att återuppta karriären och själv finnas med på isen i division två i höst.

– Det känns verkligen roligt att få testa och att få komma hem till moderklubben. Prio ett är att spela själv, läkarna säger att det för fullt möjligt. Jag känner jag att jag har mycket hockey kvar i mig så det återstår att se vad jag klarar, annars vill jag hjälpa KB framåt med det jag kan utanför isen, säger han till hockeyettan.se.

Han lämnade KB 2010, men återvänder nu alltså till fadershuset där allt började.

Ludwig Niederbach har gjort nio säsonger i ligan och har svarat för 114 poäng på 218 matcher.

Text: PeO Larsson 

Säsongens lag i Hockeyettan 22/23 * Här är expertens drömlag – tar ut en tränare, två målvakter, sju backar och 13 forwards * Kommentarer om alla spelare!