Ek, Nilsson, Hälleström och Fröberg blir viktiga spelare för Huddinge och nygamle tränaren Fredrik Mälberg. FOTO: MARCUS VILSON, LEIF HELLERIN, LASSE JANSSON

”Han är en tydlig kravställare” * Huddinges sportchef om Mälbergs comeback och nya lagbygget * Utspelet: ”Varför ska vi annars ställa upp?”

En nygammal tränare med höga krav, flera intressanta nyförvärv.

Huddinge tar ny sats efter förra säsongens missräkning.

Sportchefen Alexander Ytterberg är tydlig.

– Vårt mål är att vinna serien, det måste det vara. Varför ska vi annars ställa upp?

FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM * Best of 22/23 * Silly season-bilder

 

Nej, 22/23 blev inte mycket att minnas för Huddinge IK.

De missade Allettan och de nådde inte play off-spel i vårserien och tvingades konstatera att det blev en mycket svag säsong.

Alexander Ytterberg, 32, sportchefen som nu går in på sitt andra riktiga år och mötte i en stor intervju här förra våren, kan bara hålla med.

– Det blev inte alls som vi tänkt oss, säger han till hockeyettan.se,

* Vad har ni gjort för analyser och utvärderingar av året?

– Jag tror att en utvärdering av säsongen som var kräver en större omfattning och det går inte bara att kolla tillbaka på ett år. I en klubb som Huddinge måste vi hela tiden jobba långsiktigt och det vi gör idag ska både skapa förutsättningar för resultat i nuet och för framtida säsonger.

– Men det är ju bara att konstatera att vi inte lyckades generationsväxla tillräckligt effektivt i truppen som vi hade hoppats på. Det blev för mycket press och ansvar på ett par pjäser och vi lyckades inte ersätta den rutin och ledarskap som lämnade. Vi i klubben borde kanske gjort det här mer succésivt men någon gång måste det göras, det är den korta analysen jag kan göra här och nu.

Han lägger till:

– Men fördelen var ju att många av de yngre spelarna fick mycket istid och det hoppas jag vi har nytta av den säsongen som kommer.

Huddinge hade en klar plan för vad som behövde göras – och var snabbt ute med att locka tillbaka mannen som ska få det att blåsa positiva vindar igen.

Bara några veckor efter att säsongen tog slut presenterades Fredrik Mälberg, 47, som ny huvudtränare.

Han har tidigare tränat Huddinge i ett par omgångar och gör nu sin tredje sejour i klubben.

– Jag och Fredrik har känt varandra i 13 år och ser på ledarskap och hockey på samma sätt. I grund och botten är vi ganska lika och har en samsyn på vad som behöver göras för att nå resultat i Huddinge och det känns mycket bra att Fredrik hoppade på det här igen.

* Vad är han så bra på då?

– Att skapa tydlig struktur och träningskultur och att alla ”chippar in”, han är en bra och tydlig kravställare. Det man får med Fredrik är att alla gör det man säger att vi ska göra och det räcker ofta ganska långt.

I truppen har det också hänt saker.

Huddinge har bland annat landat tre tunga nyförvärv med fina meriter under våren.

* Målvakten Oscar Fröberg, 26, med spel i bland annat HockeyAllsvenskan och Norge på sitt cv, anslöt redan i slutet av mars. 

* Alex Ek, 27, poängkung i HC Dalen i fjol (34 poäng på 33 matcher) och med sju säsonger och över 200 matcher i ligan.

* Johannes Nilsson, 28, hämtas in från Karlskrona och har stor erfarenhet av både HockeyAllsvenskan och Hockeyettan.

– Vi har känt att vi behövt lyfta in rutin i truppen och det har vi gjort med de här värvningarna. Beprövade spelare som vi vet vad vi får av, säger Alexander Ytterberg.

– Och så är ju rutinerade ”Björne” och ”Jocke” också kvar, det betyder mycket såklart speciellt eftersom vi fortfarande har många unga lovande spelare vi tror på som mår bra att ha rutinerade spelare att ta rygg på. De två har fortfarande drivet och vill vara med och göra det här laget bättre.

Ja, forwarden Björn Jonason, 34, hela ligans poängkung genom tiderna, förlängde tidigt i våras och Joakim Hälleström, 28, intern poängkung i fjol, är nu också klar för en fortsättning.

* Det låter nästan som ni fått en större spelarbudget nu?

– Nej tvärtom, vi har som många andra klubbar en tight ekonomi. I en klubb som Huddinge måste vi få ihop helheten för att överleva och vara konkurrenskraftiga, från ungdom till A-lag. Det är inte många klubbar i Stockholm som kan stoltsera med att ha den helhet vi har och den behöver vi värna om. Så det är ingen som spelar för pengarna här, vi kan inte konkurrera ekonomiskt med de flesta klubbar i HE. Vi måste jobba på ett annat sätt med en bra verksamhet, bra team och resurser runt omkring och att de som kommer hit kanske får tillbaka mer av sin idrott än på andra ställen. Det, och att vi måste satsa på unga spelare och utveckla dom, Att vi blivit tydligare med vad vi står för i år tror jag har hjälpt oss i vår rekryteringsprocess, samt att Fredriks resultat i klubben medför kredibilitet. Fyra av sex säsonger har han tagit lag i klubben till kvalserie med olika trupper och förutsättningar, det är imponerande. 

Bröderna Oscar och Victor Ahlström, 36, som anslöt sent i våras och som gjorde 15 poäng var, har ännu inte förlängt avtalen. 

* Hur är statusen där? Vad kan du säga? 

– Vi har inte haft en konkret konversation ännu om säsongen som kommer. Så kan tyvärr inte säga varken bu eller bä i nuläget, säger Ytterberg. 

* Till sist. Har ni redan satt någon målsättning? Vi gissar att det är Allettan som gäller?

Alexander Ytterberg spänner bågen högre än så.

– Vårt mål är att vinna serien, det måste det vara. Varför ska vi annars ställa upp? Man spelar ju för att vinna.

* Uppdaterad version 13 juni: Huddinge presenterade på tisdagen backen Tom Sköld, 24, som spenderat de åtta (!) senaste säsonger i Nordamerika i olika ligor. Läs mer här!

* Uppdaterad version fredag 16 juni: Även lagkaptenen Anton Kalte har nu förlängt med Huddinge. Läs mer här!

Huddinge har just nu två målvakter, sex backar och tolv  forwards i truppen för 23/24. 

Text: PeO Larsson

Alexander Ytterberg, sportchef i Huddinge. FOTO: HUDDINGE HOCKEY

Silly season-special i Hockeyettan våren 2023 * Klara övergångar * Förlängningar * Senaste surret