Alexander Björklund (Köping) och André Nordstrand (Teg) från spelbilder säsongen 22/23. FOTO: ERIK KRUSE & LARS SUNDIN

Appellationsnämnden avslår överklagan * Köping och Teg flyttas ned i seriesystemet * De står på tur att ersätta i Hockeyettan * Läs hela pressmeddelandet

Köping HC överklagade beslutet att inte beviljas elitlicens.

I dag kom beskedet från förbundets appelationsnämnd att de avslår överklagan.

Därmed flyttas Köping ned – och det gör även Tegs SK.

FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM * Best of 22/23 * Silly season-bilder

 

30 juni meddelade Hockeyettans licensnämnd att varken Köpings HC eller Tegs SK beviljas licens för spel i ligan den kommande säsongen.

Köping, som räddade kontraktet via kvalspel och anställt förre tränaren Johan Hellström som sportchef och tagit in Jens Brändström som tränare under våren, bestämde sig snabbt för att överklaga beslutet.

Men i dag kom beskedet att appelationsnämnden avslår Köpings överklagan.

”Appellationsnämnden konstaterar att Köping HC inte har haft den organisativa förmågan att uppfylla de krav som följer av licensreglerna. Appellationsnämnden har i likhet med Licensnämnden därför inte heller kunnat bedöma om föreningen i övrigt uppfyller kraven enligt licensreglerna för spel i Hockeyettan”, skriver de bland annat. 

Köping har på sig fram till 31 juli att överklaga tisdagens beslut till Riksidrottsnämnden. 

Tegs SK har inte inte inkommit med någon överklagan och degraderas därmed också i seriesystemet. 

Därmed finns det två luckor att fylla i ligan.

I tur och ordning kommer följande lag (alla tvåor i vårens kvalseriespel) nu att tillfrågas om spel Hockeyettan 23/24: Vännäs, Mjölby och Sollentuna.

Johan Hellström, sportchef i Köping. FOTO: ERIK KRUSE

LÄS HELA APPELATIONSNÄMNDENS BESLUT HÄR

Klagande: Köping HC 

Överklagat beslut: Licensnämnden för Hockeyettans vid Svenska Ishockeyförbundet beslut den 30 juni 2023 att inte bevilja Köping HC licens för spel i Hockeyettan säsongen 2023/2024 samt att Köping HC flyttas ned i seriesystemet. 

Appellationsnämndens avgörande 

Appellationsnämnden avslår överklagandet. 

Bakgrund och yrkande 

Licensnämnden för Hockeyettan (Licensnämnden) har den 30 juni 2023 prövat om Köping HC uppfyller licensvillkoren för spel i Hockeyettan säsongen 2023/24. Köping HC har inte kommit in med de handlingar som krävts för att nämnden ska kunna pröva om föreningen uppfyller de krav som ställs enligt gällande reglemente. 

Köping HC yrkar att Appellationsnämnden skall ändra Licensnämndens beslut och bevilja Köping HC licens för spel i Hockeyettan säsongen 2023/2024. Köping HC menar att föreningen under den gångna säsongen haft ursäktliga omständigheter som gjort att administrationen blivit åsidosatt men att föreningens ekonomi är fortsatt god. Föreningen har den 14 juli 2023 skickat in en underskriven och reviderad årsredovisning till Appellationsnämnden och anser att den tillsammans med den handlingsplan som presenteras i överklagandet bör vara tillräckligt underlag för att Appellationsnämnden ska kunna ändra Licensnämndens beslut. 

Skälen för avgörandet 

För prövning av spel i SHL, Hockeyallsvenskan, Hockeyettan och SDHL finns licensregler antagna av Svenska Ishockeyförbundet den 28 augusti 2021. För licens för spel i Hockeyettan under säsongen 2023/2024 gäller att föreningen ska ha en stabil ekonomi, god organisation, ungdomsverksamhet i rimlig omfattning och arena med kapacitet och kvalitet enligt SIF:s riktlinjer. Förening som inte uppfyller samtliga villkor ska flyttas ned i seriesystemet. 

Köping HC har i sitt överklagande till Appellationsnämnden anfört att föreningens styrelse under säsongen 2022/2023 inte varit ekonomiskt tillräckligt kunnig och att styrelsen inte heller tagit hjälp av tidigare redovisningsbyrå för att få fram handlingarna i tid till Licensnämndens prövning. Föreningen anser sig nu ha vidtagit åtgärder för att den nya styrelsen ska kunna hantera dessa frågor på bättre sätt. En reviderad årsredovisning är inskickad till Appellationsnämnden den 14 juli 2023. Styrelsen är utökad med tre ledamöter och man har tecknat avtal med en redovisningsbyrå. Ekonomin har hela tiden varit god. Föreningen hänvisar till det positiva beslut fattat av Appellationsnämnden år 2017 avseende IK Pantern och menar att omständigheterna är snarlika varför Appellationsnämnden bör ge föreningen licens för nästkommande säsong. 

Appellationsnämnden konstaterar att regelverket för att beviljas licens numera uttryckligen anger att förening inte har rätt att efter överklagande i Appellationsnämnden åberopa ny omständighet om inte föreningen gör sannolikt att omständigheten inte hade kunnat åberopas vid prövningen i Licensnämnden eller annars haft giltig ursäkt att inte göra det. Köping HC har inte visat att de nya handlingar som skickats in till Appellationsnämnden inte hade kunnat presenterats för Licensnämnden. Appellationsnämnden bedömer därför föreningens ekonomi och organisation utifrån det underlag Licensnämnden hade vid sitt beslut. 

Appellationsnämnden har fått ta del av Köping HC:s kommunikation med tävlingsnämnden på Svenska Ishockeyförbundet och med Licensnämnden. Därav framgår att föreningen varken kommit in med delårsbokslut per den 31 december 2022 eller resultatprognos per den 28 februari 2023. Köping HC tilldelades en varning av tävlingsnämnden den 13 april 2023 för att inte ha skickat in dessa handlingar i tid. Handlingarna kom ändå inte in varför tävlingsnämnden den 24 maj utdelade en straffavgift på 3000 kr. Appellationsnämnden konstaterar vidare att det vid Licensnämndens prövning varken hade kommit in något delårsbokslut, resultatprognos eller reviderat årsbokslut till nämnden. Appellationsnämnden noterar även att den reviderade årsredovisningen som inkom den 14 juli 2023 avsevärt avviker från den preliminära som inkom till Licensnämnden den 30 juni 2023. Bland annat har det egna kapitalet försämrats med ca 750 tkr och är nu negativt. 

Appellationsnämnden konstaterar att Köping HC inte har haft den organisativa förmågan att uppfylla de krav som följer av licensreglerna. Appellationsnämnden har i likhet med Licensnämnden därför inte heller kunnat bedöma om föreningen i övrigt uppfyller kraven enligt licensreglerna för spel i Hockeyettan. 

Beskedet – Kristianstad flyttas ned * Avslår överklagandet * Kalmar får platsen i HockeyAllsvenskan: ”Vi är redo”