Rasmus Sörgardt i Väsby IK:s tröja i fjol – och Brödernas/Väsbys den här säsongen. FOTO: LEIF HELLERIN OCH ERIK KRUSE

”Märks att det finns lite skadeglädje där ute…” * Intervju Rasmus Sörgardt * Sammanslagningen * Tränarbytet * ”Ska vara med hela racet”

Kvalserien är igång.

Sex lag med samma dröm – en plats i HockeyAllsvenskan i höst.

Rasmus Sörgardt, trotjänare i Brödernas/Väsby, är tydlig med vad som gäller kommande veckorna. 

– Det handlar om att vara som bäst när det ska avgöras, det är inte svårare än så. 

Här möter ni nyckelbacken i en lite längre intervju.

TV: SE SLUTSPELET HÄR  * HOCKEYETTAN PLAY * EXPRESSEN.SE

 

Förra våren ledde Väsby IK kvalserien inför sista omgången.

De föll tungt mot Kalmar HC, Nybro svepte förbi i toppen och gick upp i allsvenskan (och fick ju sedan sällskap av rivalen som fick en friplats när Kristianstad degraderades).

– Ja, fy sjutton, det satt i ett par veckor efteråt, det gjorde det. Det var en förlust som var ganska svår att bara vifta undan, vi var ju så nära. Hade vi vunnit hade vi ju gått upp, säger Rasmus Sörgardt till hockeyettan.se.

Men nu är han och Väsby där igen.

I kvalserien – men i en ny, lite uppkäftigare kostym.

Brödernas/Väsby storsatsning och sammanslagning skapade ju reaktioner i våras och det undgick inte heller Rasmus Sörgardt, 29, backen som är inne på sin åttonde säsong i moderklubbens A-lag.

– Man såg ju, och ser ibland fortfarande, på twitter och Instagram att det dyker upp en del emojis med hamburgare och annat, det sticker väl i ögonen hos vissa. Det märks att det finns lite skadeglädje där ute på sociala medier när vi får stryk, men jag tycker nog ändå det lugnat ned sig lite nu, säger han.

* Inga gliringar från spelare eller ledare i de lagen ni möter?

– Nej, jag upplever det som okey ändå. Spelarna har säkert mer förståelse för det än vissa supportrar, att det här är en rejäl satsning uppåt. 

* Så handen på hjärtat då – vad är det för skillnad att spela för Väsby IK och Brödernas/Väsby?

– Alltså, det är inte så stor skillnad alls. Jag känner att den här ”övergången” blev lindrigare än jag trodde, jag hade kanske förväntat mig att det skulle bli ännu mer reaktioner. Men det är väl som med mycket annat, det blåser över snabbt. 

Kapitalet från de nya delägarna har såklart betytt en del i stort för den nya satsningen, men för Rasmus Sörgardt är vardagen sig hyfsat lik. Han jobbar 75 procent (inköpare på ett företag som säljer solceller) och trivs bra med det.

* Många tror nog kanske att ni har en trupp där de flesta bara är välavlönade hockeyspelare och inget annat.

– Så är det verkligen inte. Majoriteten av spelarna har ett jobb vid sidan av och för mig personligen är det ett upplägg som passar perfekt. Jag vill verkligen ha något att göra och inte bara tänka på hockey under säsongen.

***

Men nja, storsatsningen fick ingen vidare start.

Brödernas hackade rätt rejält i östra grundserien och ja, det kom snabbt fram en del kritik och frågetecken i och runt laget.

* Ja, ni har haft en lite rörig säsong med en sparkad tränare och en hel del spelare in och ut – hur påverkar det er?

– Ja, alltså….det var lite stökigt där i slutet på grundserien och i början på Allettan. Vi var absolut inte nöjda med vår prestation och vårt spel och kände ju att nån förändring måste ske. Vi fick inte ut alls det vi borde fått av det material vi hade och det var dålig energi på träningarna och, ja…det fanns nog bara en väg ur det hela.

Efter att huvudtränaren Markus Odén fick lämna tog de två assisterande coacherna Jesper Kemi och André Smulter över och även om det inte gått som på räls så har det i alla fall betytt en rejäl uppryckning.

– De har tydliggjort vår spelidé och identitet, det vi ska stå för och det som förhoppningsvis ska ta oss långt i vår, säger Rasmus Sörgardt.

Så efter att Brödernas ”svept” Lindlöven och slagit ut Mariestad i en femte avgörande semifinal så är de alltså där de vill vara – i kvalserien.

* Märker du nån skillnad i truppen och laget nu jämfört med förra våren?

– Eh, det är ju svårt att säga med bara några  matcher spelade. Känslan är i alla fall att vi ska vara med hela racet, det har vi absolut kapacitet för.

Han fortsätter:

– Jag tycker nog att  vi har ett bättre lag, med kanske lite mer spets, än i fjol. Men det handlar om att vara som bäst när det ska avgöras, det är inte svårare än så. 

* Största hoten då?

– Det är vidöppet, det ser man ju efter de här två första omgångarna. Men det är klart att Kristianstad och Hudik ser starka ut, de kommer säkert var med hela vägen. Vi har ju KIK borta i sista omgången, det vore ju väldigt häftigt om det är en avgörande match då…

* Till sist – hur upplever du hemmastöd?

– Bättre än tidigare, speciellt på lördagsmatcherna när det är foodtruck och bira i VIP-en, säger han och skrattar. 

Rasmus Sörgardt har gjort 261 seriematcher och 150 poäng i Hockeyettan.

Text: PeO Larsson 

LÄS MER: Arkiv 22/23 – detta visste du inte om spelarna i Väsby

LÄS MER: 15 frågor till Brödernas Christian Holmblad

LÄS MER: Fem punkter – experten synar alla lagen i kvalserien

Spelarna: ”De går upp” * Stor enkät inför kvalserien * ”Dags att bli större än Astrid Lindgren i Vimmerby” * Vem blir MVP? * ”En trollgubbe”