Grästorp tackar ja till spel i Hockeyettan 24/25 * Klartecken för Forshaga * Vägen framåt nu – det händer nu * ”Justeringar nödvändiga”

Hockeyettan får ännu ett nytt lag till kommande säsong.

Grästorps IK har beslutat sig för att tacka ja till den vakanta platsen de erbjöds.

Dessutom har Forshaga IF nu fått godkänd elitlicens för spel i ligan 24/25.

Serieindelning och spelschemat för Hockeyettan – det här händer nu!

* Läs hela pressmeddelandet från förbundet i artikeln!

FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM  * SILLY SEASON * KLIPP BEST OF 23/24

 

IFK Tumba, IFK Arboga och Kovland har alla erbjudits vakanta platser i Hockeyettan 24/25 – och tackat nej.

IK Pantern har däremot sagt ja till spel i ligan och nu kommer samma besked från Västergötland och Grästorps IK.

De erbjöds en vakant plats i fredags kväll och har nu bestämt sig för att säga ja till den.

– Vi hade ett möte ikväll, där vi kom fram till ett enhälligt beslut gällande att acceptera inbjudan till Hockeyettan. Viktigt att lyfta är att en av våra större sponsorer gick in och tog den extra kostnad som ett avancemang innebär, skriver klubben på Instagram. 

Grästorps IK åkte ut Hockeyettan våren 2018 och tränas numera av profilen Andreas Appelgren, som ju bland annat coachat Mariestad i väldigt många år i ligan.

Andreas Appelgren är tillbaka i ligan, nu som tränare i Grästorp. FOTO: LEIF HELLERIN

***

Här är några klargöranden och en blick i processen framåt kring Hockeyettan 24/25 i ett pressmeddelande från Svenska Ishockeyförbundet på tisdagen.

* Grästorps IK har tackat ja till spel i Hockeyettan

När Skövde IK begärdes i konkurs i början av juni uppstod en vakant plats i Hockeyettan inför säsongen 2024/2025. Grästorps IK meddelade under måndagskvällen att man tackat ja till platsen i Hockeyettan säsongen 2024/2025. 

Nu inleds prövning av Grästorps IK i Hockeyettans licensnämnd.

* Licensnämnden

Licensnämnden meddelade under måndagen sitt beslut till Forshaga IF att godkänna elitlicens för spel i Hockeyettan säsongen 2024/2025. 

Det återstår att pröva licensen för IK Pantern och Grästorps IK. Beslut meddelas så snart prövningen är genomförd.

Klartecken för spel i Hockeyettan för Tobias Björklund och Forshaga. FOTO: SOFIE ALEXANDRA KITTERØD

* Serieindelning och spelschema för Hockeyettan

Därmed är 36 lag klara för spel i Hockeyettan säsongen 2024/2025. Ytterligare fyra lag har ej fått elitlicensen beviljad, vilket de har fram till den 19 juli på sig att överklaga. Fram till dess kommer inga ytterligare lag att tillfrågas om uppflyttning till Hockeyettan. 

Därefter behöver serieindelning samt spelscheman göras om utifrån de nya förutsättningarna. 

Svenska Ishockeyförbundet och ligaorganisationen Hockeyettan är överens om att målet är att ha 40 lag i Hockeyettan. Vid eventuella vakanta platser kommer de tredjeplacerade lagen i kvalserierna till Hockeyettan 2023/2024 att tillfrågas, men inte de fjärdeplacerade lagen. 

Treorna i kvalet till Hockeyettan 2023/2024 är i rangordning: 1) KB 65 2) Malungs IF 3) Värmdö HC.

Ny serieindelning med tillhörande spelschema kommer att presenteras i augusti 2024. Seriestarten planeras fortfarande till den 22 september 2024.

– Vi har en ambition att göra så få förändringar som möjligt mot det spelschema som redan publicerats, men justeringar kommer att vara nödvändiga när vi har alla förutsättningar och lag klara, säger Magnus Mårtensson, tävlingschef Svenska ishockeyförbundet.

De lottade serierna med tillhörande spelschema som kommunicerats har satts på paus och dolts från stats.swehockey.se för tillfället. 

– Vi har genom processen haft en öppen dialog med ligaorganisationen Hockeyettan, där vi gemensamt har strävat mot målet att få allt klart så fort som möjligt. Tävlingsutskottet har alltid målet inför varje ny säsong att vara ute i så god tid som möjligt med lottningar av våra serier. I år har det av olika anledningar dröjt med Hockeyettans serieindelning och spelschema, och vi behöver fortfarande invänta överklagandeperioden, säger Magnus Mårtensson, tävlingschef Svenska Ishockeyförbundet.

***

I fredags kom ju beskedet att fyra föreningar – Kristianstad, KRIF, Strömsbro och Bäcken – inte beviljas  elitlicens för spel i Hockeyettan 24/25 och flyttas ned i seriesystemet.

Samtliga fyra klubbar har aviserat att de tänker överklaga beslutet och det innebär att det innan 19 juli inte går att kommunicera något – mer än detta i texten ovan – om serieindelning och spelschemat för kommande säsong.

LÄS MER: Förslaget – nytt slutspel i Hockeyettan 

Beslut i licensnämnden – fyra klubbar beviljas inte elitlicens för spel i Hockeyettan 24/25 * Läs hela pressmeddelandet här!