Hur gör vi varandra bättre? Ett tema U11 jobbar med
Lag U11 har genom ett initiativ från tränare Björn Jonsson börjat jobba lite mer konkret med de mjuka värdena och framför allt, hur gör vi varandra bättre? Spännande att få höra mer om hur de gör. Jag tog ett samtal med Björn och föräldern Erik Lundstedt som har stor erfarenhet av just dessa frågor. Erik är den som har hållit i den sittning laget har haft och även för hur de kommer fortsätta med arbetet. Jag avslutade samtalet med att få några korta ord med 5 av killarna i laget för att höra hur de upplevt detta.

Erik Lundstedt och Björn Jonsson
Björn, hur kom det sig att ni drog igång detta?
Jag ställde frågan till Erik, jag tyckte det var viktigt att fånga upp barnen ganska tidigt i det här med att snacka värdegrund. Hur man är som kompis, hur man är på isen, hur man är utanför isen. De börjar komma i den åldern där det kan dyka upp lite svordomar och då kan man försöka undvika det med ett sånt här arbete. Då har vi en fördel som har Erik som är pappa till Alfons i laget.
Erik du får ta och presentera dig lite.
Min erfarenhet från idrotten kommer från ett väldigt brett idrottande själv, hockey, handboll, fotboll. Sedan blev det fotboll för hela slanten där jag varit tränare i många sammanhang, jag har fotbollen på gymnasiet och jag är med i landslaget för Flickor 19. Jag är lärare på Vadsbogymnasiet, primärt just nu så jobbar jag på beteendeinriktningen på samhällsprogrammet. Jag har en delad anställning nu så jag jobbar på Vadsbogymnasiet men även på Svenska Fotbollsförbundet på tränarutbildningen där. De här frågorna har vi som centrala delar i allt vi gör från de minsta upp till landslagsledare.
Vad betyder det att Erik ville vara med och jobba tillsammans med er ledare och killarna i laget kring detta?
Jag har lyssnat på Erik några gånger och jag tycker han är riktigt duktig. Det är en fördel att ha en förälder som honom i laget som kan de här bitarna, som är duktig på det plus att blir lite mer tyngd bakom det när det kommer in någon annan än att jag står och pratar med barnen om det här. Mig hör de tre gånger i veckan på isen. De hajar till lite mer, de lyssnar lite mer och det blir ett annat fokus när det kommer in en annan röst. Vi har haft en sittning med laget och det är tänkt att det ska bli någon mer men när det vet vi inte än men det ska bli under säsongen.
Erik, hur jobbar man med sånt här med killar födda- 12?
Jag och Björn Mårtensson hade en halvdag i höstas (ledar-kickoffen) där vi pratade lite om dessa frågor. Nu blir det mer att få ut det i laget. Vi funderade på i vilken ände man skulle börja i. I fotbollen utgår vi från tre teman, det ena är Att göra varandra bättre. Det är det temat som vi tagit fasta på här. Det är det jag tycker är det viktigaste till att börja med. Det finns mycket spännande som man kan göra framöver , vi har ett tema som vi kallar Att göra nästa aktion så bra som möjligt och det tredje är En långsiktig hållbar karriär.
Att göra varandra bättre är ganska konkret och de kan med enkla ordalag säga hur är jag en bra lagkamrat. Jag lägger gärna min tid på att göra den här insatsen på de yngre. Jag tycker vi pratar för lite om de mjuka värdena. Det blir mycket teknik, taktik, fysik och så.Jag har haft lag från 15-16-17 år upp till seniorlag och när det drar åt fel håll och man inte har med sig goda beteenden då spelar det ingen roll hur bra tekniken eller taktiken är för trivseln blir dålig, man tappar massa energi och det blir inte bra. Börja prata om beteenden tidigt på ett enkelt sätt är mitt råd.
När du pratar om mjuka värden och att göra varandra bättre, kan du ge några konkreta exempel på vad det kan innebära?
När vi jobbar med killarna i U11 så fick de sitta i smågrupper och försöka vara konkreta och inte bara säga att man ska vara snälla mot varandra. Vi bröt ner det till att vad är det att vara snäll, vad gör man när man är snäll?
Det som bland annat kom fram var att man kan hjälpa varandra om någon har mycket att bära, det kan vara att göra varandra bättre.
Det kan vara att man bestämmer att om man missar ett skott på träning så ska man alltid få en highfive. Får jag en highfive efter att jag har missat så ökar sannolikheten att jag vågar skjuta igen. Men möts jag av ett dåligt beteende där någon vänder ryggen åt mig eller suckar så kanske jag inte vågar skjuta nästa gång. Vi är bra på att förstärka varandra när vi gör mål eller en bra prestation men hur gör vi varandra bättre i alla sammanhang?
Det är två exempel, ett från omklädningsrummet och ett från isen. Förhoppningsvis gör det att det blir en bättre trivsel, jag vill vara där varje gång, jag vågar prova nya saker. Jag tror att det är grunden för ett livslångt idrottande.
Björn, vad är din upplevelse av att ni har börjat jobba mer konkret med detta i laget?
Jag tycker att det är jättebra. Vi har inga problem i laget, vi har ingenting som vi kan ta på att det här har blivit mindre bra eller något sånt, vi har inga grupperingar. Det är då man ska börja jobba med detta och inte när man har fått jätteproblem för då blir allt så mycket svårare.
Erik: Jag är noga med att säga att jag är inte psykolog utan jag är beteendevetare. Ofta tar lagen in en idrottspsykologisk rådgivare när man har fallit över gränsen och då är det jättejobbigt att hämta upp det igen, det kanske inte ens går. Har man byggt en solid grund, precis som vi vill träna skridskoteknik här ute så är det i mina ögon lika viktigt att jobba med de mjuka värdena.
Det här är en utmaning men lika väl som vi har fokus på att man ska göra sig spelbar så kan man ha en fokuspunkt att när någon missat ett skott så ska vi alltid göra en highfive till exempel. Man kan bygga in dessa bitar lite även i träningarna. Sedan pratar man om detta före träning, både om att göra sig spelbar och highfiven. Efter träningen kollar man av hur det gick med båda punkterna. Då får man kontinuitet. Det tar tid och som tränare tror jag det är en stor omställning så sånt här får man jobba med över tid. Det är inget som behöver gå i raketfart utan får man in det lite då och då så blir det kanske naturligt att man pratar om det.
Erik, berätta mer om sittningen ni har haft med laget, vad gjorde ni?
Jag gick igenom litegrann vad det kan innebära att göra varandra bättre, introducerade temat. Det finns en modell som kallas hinkmodellen, när fyller man på hinken med energi och vad är det som kan skapa läckage. Hur fyller man på, hur täpper man igen när hinken börjar spricka?
De fick i smågrupper diskutera vad en bra lagkamrats beteenden kan vara för att göra varandra bättre, både på och utanför isen. Så man inser att det också gäller när vi är i omklädningsrummet, alltifrån om jag har snyggt och städat omkring mig, då gör jag min kompis bättre för då är det inte rörigt och man hittar sina grejer. Kommer det någon som inte riktigt vet var den ska sitta så ska det vara naturligt att säga att här finns en plats. Det är också att göra varandra bättre för då känner man sig tryggare.
De fick ta ut nyckelord i smågrupper och sedan fick de berätta inför hela gruppen vad de hade tagit fram. Sedan sammanställde vi allas ord på en plansch, och delade upp det på utanför isen och på isen.
Björn, var finns den planschen nu?
Den sitter innanför vår förrådsdörr. Om det nu skulle vara någon grej så kan man kika där, grabbar det här kom vi överens om.

Alfons Lundstedt, Malte Bergström, Ville Hasselqvist, Rasmus Svensson, Olle Jonsson
Vad tycker då killarna i laget om detta? Jag pratade lite med Alfons, Malte, Ville, Rasmus och Olle om det.
Vad fick ni göra när ni hade er samling?
Vi fick skriva ner en massa grejer på ett papper, om hur man skulle vara mot varandra.
Vad kom ni fram till, hur ska man vara en bra kompis?
Pusha varandra, säga snälla saker, vara snäll mot lagkompisarna var några av de grejer killarna nämnde.
Hur kan man göra varandra bättre?
Om någon missar så kan man säga du sätter den nästa gång.
När jag frågar dem om de tycker det är viktigt att prata om såna här saker så får jag ett samstämmigt JA från dem.
av Susanna Johansson