Gästkrönika: Tankar inför Hockeyettan Östra

Haninges tråkiga sorti från Hockeyettan har öppnat upp fönstret om platserna till Allettan på vid gavel. Den enes död blir ofta den andres bröd för i och med Haninges degradering har ett lag som med stor sannolikhet varit en stor utmanare till en plats topp fem, nu öppnat upp möjligheten att ta platsen för ett gäng andra lag.

För den stora striden i Östra kommer att hamna om vilket lag som kniper plats fyra och fem. Jag tror nämligen att grundserien tämligen tidigt kommer att bli ganska uppdelad. I toppen kommer en trio lag att husera. De givna lagen i toppen tror jag kommer att bli Huddinge, Hudiksvall samt Visby-Roma. Föga oväntat men de ska helt enkelt vara i en klass för sig, åtminstone om man ska studera deras trupper på pappret. Och av dessa tre tror jag att förstnämnda duon är vassaste av dem alla. Huddinge och Hudiksvall har nämligen bägge två ägnat försäsongen åt att sno åt sig det mesta och bästa av ett spelarsmörgåsbord. Huddinge har utnyttjat sitt nära geografiska läge med Södertälje och både tackat och tagit emot förnäma spelare som allsvenska SSK inte ville förlänga med. Hudiksvall har även de tagit tillvara på de spelare som hux flux stod utan kontrakt när Sundsvall Hockey tidigt i våras tvingades slänga in handduken för föreningens representationslag.  De här lagen är urstarka och det skulle inte förvåna mig om båda två spelar hockey även i april i ett kval mot Allsvenskan.

Gotlänningarna Visby-Roma gjorde en formidabelt bra säsong 2016/2017. Faktiskt den bästa i klubbens historia eftersom laget gick hela vägen till den allsvenska kvalserien. Där vägde dock det frenetiskt och intensivt kämpandes kollektiv lite för lätt men erfarenheten som spelarna fick med sig ifrån det, tror jag blir guld värd säsong 2017/2018. Förvisso har laget åderlåtits ganska så rejält från fjolårets lag men laget är ändå tillräckligt starkt för att en plats till Allettan inte ska behöva vara hotad.

Bakom denna trio tror jag att fjolårets uppstickare Väsby Hockey hamnar. Laget som överraskade allt och alla våren 2017 har under försäsongen, bortsett från deras bottennapp till genrep, (7-1 förlust mot Vallentuna) visat att formen har konserverats tämligen väl.  Att laget har tappat spetsspelare till såväl Allsvenskan samt till hårt satsande lag i norr och söder är visserligen ett faktum men de nya unga talangerna som plockats in från närområdet har meritlistor som är intressanta. Tränarduon och ledningen bakom laget är även den intakt och det torde bädda för att även kommande säsong kan bli en sådan då många lag kommer att få slita hårt mot detta unga och hungriga gäng. Enda frågetecknet sätter jag till förväntanskapet på laget och om det unga laget klarar av att bära upp det.

Bakom denna kvartett har vi nu kommit till lagen som egentligen förklarar rubriksättningen ovan. Det är nämligen nu den sista och ovissa kampen kommer om vilket av de övriga åtta lagen som ska knipa den femte och sista platsen som betyder spel i Allettan Södra efter jul.

Fast ett lag kan vi nog räkna bort direkt. Inget ont om Nacka HK, men det precis uppflyttade laget har ägnat hela våren, sommaren och tidig höst med att förbereda sig spel i tvåan. Laget är till stora delar en division 2 trupp och det är klart att det då i långa loppet blir svårt att hävda sig med de övriga lagen i serien.

De två andra nykomlingarna i serien, Tyresö-Hanviken samt Gripen Nyköping är desto mer intressanta. Det är föreningar som båda andas morgonluft och som har härligt intresse från orterna de huserar i. Nyköpingslaget sticker ut tack vare sin härliga arena och sin stora publik medan Tyresögänget är de som hitintills mest dragit nytta av Haninges degradering eftersom de nu under veckan toppat sin trupp med spelare därifrån. Men trots att gängen kommer att sprida intresse och glädje till serien har jag svårt att se att de redan under nykomlingssäsongen på allvar kan vara med och slåss om en plats till Allettan.

Det gör att jag tror att striden om den femte och sista platsen till Allettan kommer att stå mellan Hammarby, Wings, Valbo, Vallentuna samt Sollentuna. Alltså samma kvintett som i våras i mångt och mycket slogs om förstaplatsen i Fortsättningsserien. Då gjorde Sollentuna det bäst i tätt följd av VBK samt Valbo. Nu tror jag dock på en omvänd ordning i tabellen. Jag tror faktiskt inte att ”Tuna”-duon är närmast utan istället tror jag någon av trion Valbo, Hammarby eller Wings gör upp om det.

Varför jag inte tror på fjolårets vårlag Sollentuna HC är för att jag tycker att de har tappat alldeles för många tongivande spelare. Egentligen hela ryggraden med Björn Fors och Filip Holmgren i spetsen. Kulturbärare såsom exempelvis Edvin Berg har dessutom valt att lägga rören på hyllan och sådana spelare ersätter man inte i en handvändning. Försäsongens skrala resultat, idel förluster vittnar heller inte om att SHC:s nyförvärv än så länge fyllt kostymerna så jag tycker inte alls att laget känns redo att på allvar kunna kriga om femteplatsen.

 

Det andra ”Tuna-laget”, Vallentuna Hockey är ett idogt kämpande kollektiv. Det är få som sticker ut utan nordöstförortsgänget är istället ett väl kämpandes kollektiv. Men i och med detta krävs att samtliga gör jobbet och det i varje match för att man ska lyckas vinna. Det blir nog för jobbigt i längden sett över tjugotvå omgångar. Lagbygget skulle behöva kryddas med en eller ett par spetsspelare för att laget på allvar ska kunna konkurrera om femteplatsen.

Valbo är spännande! Historiskt sett brukar alltid ett lag i Gävle eller i dess närhet fånga upp de brödsmulor som Brynäs IF lämnar efter sig. Valbo HC har positionerat sig som just den klubben och laget känns faktiskt riktigt intressant på pappret. Framförallt offensivt där en del spännande förvärv med Joakim Axman i spetsen kommer att gå i bräschen. Lagets akilleshäl den gångna säsongen, defensiven har även den förstärkts och jag tror på fullt allvar att Valbo kan bli en riktig dark horse framåt senhösten.

Det lämnar mig kvar vid två lag och just dessa som jag i skrivande stund tror mest på. Wings som hade en sargad fjolårssäsong som främst handlade om klubbens överlevnad har förstärkt laget väl under våren. Backsidan ser solid ut och den forna allsvenska centern Mattias Johansson är en klasspelare på denna nivå. Snipern Christian Blomqvist har redan fått visa upp sina skills i avslutningarna i en träningsmatch med Almtuna IS då han gjorde ett hattrick. Laget har där till tränat oerhört hårt under våren och sommaren och det tror jag kommer att ge resultat framåt hösten.

Men frågan är om de verkligen är bättre än Hammarby Hockey? De är det laget som under försäsongen har gjort bäst ifrån sig i jämförelse med de övriga, åtminstone resultatmässigt. Spelmässigt har det inte alla gånger sett bra ut men längst bak har de en comebackande målvakt i form av Sebastian Andersson som för två säsonger sedan var en stor bidragande orsak till att laget då tog sig fram till en playoff omgång mot numera allsvenska Troja/Ljungby. Offensivt sett verkar även poängmakaren Benjamin Blomberg gå mot en ny ”vår” och han ackompanjeras i år av ett koppel till av duktiga offensiva spelare. Frågetecknet i lagbygget sätter jag till backsidan och därtill är truppen återigen ganska tunn. Men om alla spelarna håller sig friska, Sebastian Andersson fortsätter att agera vägg och om Benjamin Blomberg fortsätter att gäcka motståndarförsvaren så tror jag faktiskt att det är Hammarbys tur att få en chans att visa upp sig i en Allettan efter jul .

Således, Huddinge, Hudiksvall, Visby-Roma, Väsby och Hammarby blir den östra regionens bidrag till Allettan medan övriga lag efter jul inleder en oviss kamp om överlevnad, tro och hopp i en blandad kompott.

 

/ Krister Holmgren