Forshaga derbyvann & Enköpings tränare (!) blev matchvinnare

Den västra vårserien var precis som den södra och den norra serien avgjord redan innan den sista omgången så för lagen som var i farten handlade det om att avsluta serien på så bra sätt som möjligt och för Arboga och Surahammar handlade det om att skapa någon form av vinnarmentalitet inför den stundande kvalserien.

Surahammar – Enköping 1-2

Det känns som historian upprepar sig varenda säsong för Surahammar, laget säger under upptaktsträffen att de vill undvika att spela kvalspel för att hänga kvar men till slut blir laget ändå sorgebarnet i serien som alltid slutar sist.
Säsongen 2017/2018 har inte varit något undantag, Surahammar har haft en säsong fylld av förluster och tog endast fyra poäng i grundserien och följde upp det med sju poäng i vårserien.
Sista matchen i vårserien stod Enköping för motståndet och det var gästerna som spelade med ett större självförtroende, även om laget visste att det var säsongens sista match som stod på schemat.
Viktor Ehn gav dessutom Enköping ledningen i mitten av den första perioden och sett till spelet var det målet klart rättvist.
I den andra perioden kom Surahammar ut bättre och checkade lite högre upp i banan. Något som gav Oscar Sinnby möjligheten att kvittera till 1-1 halvvägs in i mittperioden.
Men tidigt i den tredje perioden tog gästerna ledningen på nytt, målskytt, tränaren i Enköping, Robert Kimby. Jo då, du läste rätt, Enköpings huvudtränare Robert Kimby fanns med i laguppställningen och det var även han som satte det matchvinnande målet för sitt Enköping. Hans första och enda match för säsongen som spelare.
Surahammar valde att satsa på en extra utespelare under den sista minuten men pucken ville inte in bakom Jonas Eneroth och Enköping avslutade säsongen med seger.
Surahammar får ladda om inför kvalserien som inleds under mars månad.

Arboga – Kumla 2-3

Arboga tippades av diverse experter innan säsongen började som ett lag som skulle vara med och utmana om platserna till Allettan, riktigt så blev det inte Arboga tog 18  poäng under grundserien och inledde vårserien i botten ihop med Surahammar. Där blev laget kvar och kommer att få kvala för att behålla sin HockeyEttan-status även kommande säsong.
Kumla har även de haft en tuff vårsäsong och slutar precis ovanför just Arboga i tabellen.
Men Kumla visade varför det inte var de som ska kvala för att hänga kvar under söndagen. Martin Eberhardsson gav gästerna ledningen sex minuter in i den första perioden och Sebastian Harrysson dubblade ledningen efter 14 minuter.
När sedan Oscar Svanborg gjorde 3-0 för Kumla i slutet av den andra perioden räknade de flesta i Arbogas ishall att matchen var avgjord.
Även Kumla verkade det som. För i den tredje perioden var det Arboga som var det bättre laget och i powerplay kunde Jonas Warman reducera till 3-1 efter 7.47 och när sedan Fredrik Orrsten satte 3-2 efter 13 minuter var det helt plötsligt nerv i matchen igen.
Men när Jimmy Hellström drog på sig en utvisning efter 16.24 kunde Kumla reda ut stormen och den riktiga pressen från Arboga avtog. Kumla avslutade därmed säsongen 2017/2018 med tre poäng och för Arbogas del gäller det att ladda om och fokusera på kvalserien för att säkra ett nytt kontrakt i HockeyEttan.

Grums – Forshaga 1-7

För de två värmlandslagen i serien stod ett derby på agendan i säsongens sista match.
En match där gästerna var betydligt hetare och ägde mest puck.
Andreas Odhe fixade även ledningsmålet efter dryga sju minuter när han överlistade Martin Svedberg.
Henrik Messfeldt fick chansen att kvittera på straff efter drygt 14 minuter men lyckade sinte trä in pucken bakom David Söderberg.
Istället kunde Linus Englund öka på till 2-0 för gästerna drygt sju minuter in i mittperioden.
Kristoffer Myhrén reducerade för Grums efter en knapp kvart men när den tredje perioden tog sin början ökade gästerna tempot och gick ifrån målmässigt.
Calle Kjällström gjorde 3-1 efter 53 sekunders spel, Oscar Jemail satte 4-1 efter sex minuters spel, Filip Nordström ordnade 5-1 efter 9.51 och Nicklas Edman satte 6-1 efter 11.37. Grums nyttjade sin timeout och bytte ut Martin Svedberg till förmån för Mattis Berg men Joakim Hedlund ordnade 7-1 knappt tre minuter senare och fastställde slutresultatet.

 

//Kristoffer Bennemyr-Porath