Landin en ovan matchvinnare

Det blev en minst sagt ovan matchvinnare som såg till att HHC tog extrapoängen i söndagens hemmamatch mot Enköping. Den 20-årige backen #7 Algot Landin slog till i fjärde bytet av 3-mot-3-spelet när han kom in tillsammans med #10 Jonas Lindström och #23 Adam Byström Johansson och satte segerpucken efter 2.11 av förlängningen.

Fotograf: Flywood Studio

Faktum är dock att HHC var ytterst när ett något oförklarligt magplask ända in i slutet av den ordinarie speltiden, men räddade matchen till förlängning med ett kvitteringsmål fram till 4-4 av Jonas Lindström när det återstod mindre än två minuter av den ordinarie speltiden.

Och sedan var HHC:s lagkapten också delaktig i det avgörande målet, som inte bara var Algot Landins första mål som senior utan också hans första mål överhuvudtaget i HockeyEttan när han fastställde siffrorna 5-4 (2-1, 1-3, 1-0, 1-0) i en match där HHC den här gången hade svårt att visa den skillnad det bör vara mellan ett topplag i serien och ett lag som bar vunnit 4 av 20 matcher och som efter jul tvingas spela för sin existens i HockeyEttan.

– Vi har hela säsongen spelat bättre mot de övriga topplagen. Nu krånglade vi till det och hade ingen energi, menade Algot Landin, som bara gjort tre mål på tre säsonger. Det blev ett mål i juniorlaget och ett i allsvenskan för Timrå säsongen 2017-18. Förra säsongen blev han mållös när han var utlånad av Timrå till Tranås i södra HockeyEttan.

– Ja, jag gör ju sällan mål och det var naturligtvis roligt att få sätta den där i förlängningen, menade Algot som stod i nu stod i centrum för segerglädjen efter matchen.

Annars började det med att HHC gjorde 1-0 på sitt första skott efter 1.11 i en snabb spelvändning där #40 Markus Kinisjärvi drev upp pucken och fintade en passning, men istället drog upp pucken högt upp under ribban.

Det kom ett snabbt svar av Enköping som också gjorde mål på sitt första riktiga skott när HHC tappade puck i egen zon och Dennis Näslund kunde pricka in 1-1 efter 3.03.

HHC gick sedan till den första periodvilan med 2-1-ledning sedan hemmalaget precis hade klarat av ett box play. Markus Kinisjärvi satte pucken direkt på klubban hos #23 Adam Byström Johansson som direktsköt ett riktigt snyggt hockeymål.

I den andra perioden blev det inte så mycket grannlåt utan istället en rad misstag från HHC och tre mål av Enköping som först kvitterade till 2-2 i power play genom Niklas Rigelius innan HHC på nytt tog ledningen när #66 Joel Källström Englund satte sitt sjätte mål för säsongen (ass. 18 Erik Flood och 10 Jonas Lindström) när han gjorde 3-2 efter 5.39.

Enköping svarade på nytt med en kvittering till 3-3 (7.14) av Adam Lidström (jodå, pappa heter Nicklas och är en av svensk hockeys allra största).

När sedan Enköping drog på sig två raka utvisningar och HHC bland annat fick chansen att spela 5 mot 3 i en halv minut fick gästerna jobba hårt, men gjorde det bra och höll tätt. Enköping behövde sedan bara 19 sekunder i ett eget power play för att göra 3-4 genom William Svärd. Och därmed hade matchen svängt.

Tredje perioden blev ett enda långt jagande på ett kvitteringsmål för HHC, som inte hittade något flyt i passningsspelet. Enköpings-spelarna skar av vinklar, täckte skott och gjorde det svårt för HHC på ett föredömligt sätt och var också ytterst nära att hålla tiden ut.

Men så kom Jonas Lindströms 4-4 efter 18.02 sedan HHC hade ökat trycket (och efter 17-5 i skott i tredje perioden) som tog matchen till den förlängning där Algot Landin den här gången fick sista ordet.

Skribent: Lars Gösta Larsson