Väsby till Hudik med ”14 raka”

Även om man ska akta sig för att säga att det är säsongens viktigaste match i Glysishallen, så kan vi nog utan vidare kalla onsdagens möte mellan Hudik Hockey och Väsby för en nyckelmatch – för båda lagen på olika sätt!

Norra AllEttan har utvecklat sig till ett drama där nu varje mål, varje poäng och framförallt varje seger kommer att forma tabelltoppen, där nu åtminstone fem lag är direkt inblandade i kampen om de tre topplatserna, som kan bli en viktig nyckel för att öppna dörren mot ett allsvenskt kval.

Väsby kan nu ta ett viktigt – ja, kanske helt avgörande – steg mot playoff 2 genom en ny seger mot Hudik. Senast lagen möttes slutade det 2-1 till Väsby.

Till saken – och som en ”obehaglig” påminnelse för HHC – hör också att Väsby är det lag som tagit poäng i flest antal matcher i AllEttan. Senast Väsby lämnade isen utan poäng (alltså med förlust vid full tid) var mot Borlänge den 27/12 – i premiäromgången!

Därefter har Väsby tagit poäng i 14 raka matcher. Bara en så’n sak…

Så här är tabelläget när pucken släpps på onsdag:

Borlänge 36 poäng (efter 15 matcher), Väsby 35 (15), HHC 28 (14), Boden 28 (15), Östersund 27 (14) och Lindlöven 23 (15).

Av de inblandade är det alltså bara Hudik och Östersund som har fyra matcher kvar. De övriga har tre. Det är naturligtvis något som i bästa fall kan vändas till en fördel, men då krävs det troligen att det blir åtminstone tre segrar för att HHC ska kunna sig upp till en plats (2:a eller 3:a) som innebär en direktbiljett till playoff 2.

För att HHC ska kunna vara med och tävla om seriesegern och en plats i HockeyEttan-finalen krävs det garanterat fyra raka segrar – och ändå lite hjälp på vägen med ”rätt” resultat i andra matcher.

Nej, där har nu säkert tåget gått, om man ska se realistiskt på chansen. Inte ens med hjälp av en match mer att spela känns det troligt att HHC ska kunna hämta in minst åtta poäng. I det fallet har nog Borlänge redan flytt undan hotet från i varje fall HHC.

Däremot växer sig Väsby allt starkare som det största hotet och som den främsta aspiranten på att snuva Borlänge på platsen i HockeyEttan-finalen.

Om man i den här ekvationen också lägger in det återstående spelprogrammet, så är det ingen tvekan om att Borlänge på pappret har den ”lättaste” avslutningen i AllEttan. Med Piteå borta, Teg borta och Lindlöven borta (alltså trots tre raka bortamatcher) känns det ändå som om Borlänge har kapacitet för att inte släppa in någon bakifrån. Men därefter känns allt öppet, speciellt med tanke på att topplagen ska möta varandra lite kors och tvärs innan det är klart.

Ni får själva spekulera i olika tänkbara scenarier utifrån det återstående spelprogrammet. Så här ser avslutningen ut för de inblandade topplagen:

Borlänge: Piteå borta, Teg borta, Lindlöven borta.

Väsby: Hudiksvall borta, Vallentuna hemma, Östersund borta.

Hudiksvall: Väsby hemma, Kiruna borta, Boden borta, Vallentuna hemma.

Boden: Östersund borta, Hudiksvall hemma, Teg borta.

Östersund: Vallentuna hemma, Boden borta, Kiruna borta, Väsby hemma.

Lindlöven: Teg borta, Piteå borta, Borlänge hemma.

Räkna på det, den som kan!

Skribent: Lars Gösta Larsson