Tredje raka förlusten för Hudik Hockey

Hudik Hockey åkte på tredje raka uddamålsförlusten när det blev 4–5 (1–4, 2–1, 1–0) hemma mot ”skräckmotståndaren” Väsby på onsdagskvällen (det var Väsbys femte raka seger över HHC).

Fotograf: Roger M Persson

– Det håller inte att ha dippar i matcher mot topplagen, man måste vara påslagen hela tiden, sa HHC-tränaren Per Ljusteräng.

Ja faktum är att Hudik Hockey var det bättre laget i 50 minuter av matchen, men de tio minuter man spelade dåligt blev avgörande denna afton, och det var just dessa tio minuter i slutet av första perioden tränare Ljuteräng syftade på när han sa att man ”måste vara påslagen hela tiden”.

– Vi har pratat om att vara hetare och starkare framför de båda målen och så bjuder vi på det mesta under första perioden. Att de får snurra upp oss en gång kan man väl ta, men det ska inte få hända flera gånger, sa Ljusteräng.

Det var en väldigt underlig första period, en period som nätt och jämnt hann börja innan det blev ett långt uppehåll på grund av ett trasigt plexiglas. Men när det väl var utbytt handlade det mycket om hemmalaget – och om Väsbys målvakt Edvin Olofsson. Hur han lyckades plocka #39 Anton Hammargårds kanonläge är fortfarande en gåta, och sedan hade han också hjälp av målramen när #49 Hugo Enock dundrade pucken på insidan av Väsbymålvaktens högra stolpe. Det var ett heltänt hemmalag som jagade ett ledningsmål.

Men när matchens första mål kom var det överraskande nog Väsby som gjorde det. Från ingenting slog Jonathan Rodensjö till och plötsligt var gästerna i ledningen, ett mål som #25 Andreas Bosson definitivt skulle ha tagit.

58 sekunder senare fick Bosson plocka ut nästa puck ur nätmaskorna, denna gång ditförpassad av Väsbys ”passningskung” Johannes Nilsson, som avslutade ett mönsteranfall, och när samme Nilsson snärtade in 3–0 i numerärt överläge gick allt emot Hudik Hockey.

#20 Henrik Marklund tände ett litet hopp när han på egen hand gjorde 1–3, men Felix Dahlgren hann slå in 1–4 på en målvaktsretur innan första perioden var över. Även det målet kom efter ett nytt snyggt anfall av Väsby.

– Väsby tar chansen när vi ger dem den. Men vi sa i periodpausen att vi måste ut och vilja tävla, och att vi skulle vinna de båda sista perioderna, sa Ljusteräng.

Hudik Hockey gjorde ett målvaktsbyte inför den andra perioden då #30 Oliver Tornerefelt ersatte Bosson, och det var ett helt annat go över hemmaspelet i mellanakten. Stärkta av #10 Jonas Lindström reducering till 2–4 var det i långa stunder HHC:s period. #24 Axel Levander drog in 3–4 efter 14.19 och i det läget väntade nog de flesta av de 927 åskådarna på en kvittering.

Men kvitteringsjakten fick sig en riktig käftsmäll när Anton Rask kunde kontra in 3–5.

– Vi var på gång där och hade ett läge där vi kom fyra mot två, men så drällde vi med pucken och plötsligt var två Väsbyspelare fria med Tornerefelt, sa Ljusteräng.

HHC gav inte upp och redan 1.02 in på den tredje perioden kunde #66 Joel Källström Englund stöta in 4–5 på pass från #23 Adam Byström Johansson. Men trots ett stort tryck och en hel del chanser kom inte hemmalaget närmare, och för tredje matchen i rad fick man lämna isen efter att ha förlorat med uddamålet.

– Klart att alla är besvikna så här direkt efter matchen, framför allt då det hela avgörs under vår bjudningsperiod.

Men vi gör också väldigt mycket bra, och det är det vi måste ta med oss från den här matchen, sa Ljusteräng.

Det fanns i alla fall en gammal HHC-spelare som var nöjd med den här här aftonen, nämligen Nicklas ”Boba” Pettersson, som gör sin andra säsong som assisterande tränare i Väsby.

– Vi får ju väldigt bra utdelning i första perioden, och sedan får vi slita mycket. HHC är bättre än oss i både andra och tredje perioden, så visst har vi tur som lyckas hålla undan, sa ”Boba”.

– Men vi jobbar också hårt i försvaret där vi sliter lite extra på vissa spelare, och vi lyckas ju också hålla tätt i tre box play.

HHC har ju seriens bästa power play, men den här kvällen var det seriens bästa box play (Väsbys) som triumferade.

Genom segern klättrade Väsby förbi Borlänge och tog över serieledningen med två poäng, men då har Borlänge en match mindre spelad.

– Vi sa att vi skulle göra allt för att vinna här och därmed tvinga Borlänge till att vinna sina avslutningsmatcher också, sa ”Boba”.

För HHC:s del innebar den här förlusten att man halkade ner till fjärde platsen i tabellen eftersom Östersund vann sin match mot Vallentuna med 5–2.

– Nu gäller det att vi kan studsa tillbaka mot Kiruna och Boden till helgen. Det handlar om en långa resa och två tuffa bortamatcher, men det måste vi kunna hantera, sa Ljusteräng.

Det gäller ju att försöka återta tredjeplatsen i tabellen, en position som innebär att man får stå över play off 1.

Östersund, som nu är två poäng före, möter också Kiruna och Boden på bortaplan till helgen, men i omvänd ordning. Sedan avslutar Östersund hemma mot Väsby medan HHC möter Vallentuna på hemmaplan i sista omgången kommande onsdag.

Skribent: Christer Stridh