Hyllningsfilm till en hockey-ikon

När Hudik Hockey fram på höstkanten (förhoppningsvis) går in i en ny säsong – den 15:e raka i HockeyEttan – blir det utan en spelare som varit med om nästan hela den resan. Med 12 säsonger i den röda HHC-tröjan är Jonas Lindström en ikon i Glysishallen och är väl värd den fina hyllningsfilm som HHC:s ”medie-guru” Mathias Berglund har klippt ihop.

Se filmen i videospelaren längst ned.

Det var inför säsongen 2007-2008 som den då unge Jonas Lindström kom till HHC. Att spela någon säsong på seniornivå i HockeyEttan, med Mattias Svedberg som tränare, skulle bli ett lämpligt avstamp mot en ordinarie plats i hemmaklubben Timrås SHL-lag där farfar Eje Lindström och pappa Lars-Eje Lindström tidigare gjort så starka intryck.

Nu blev det aldrig så. Jonas fann sig tillrätta i Hudik och förutom en säsong med Kristianstad (2009-2010) har ”Linkan” haft hela sin karriär på seniornivå i HHC. Med sina 466 matcher och 446 poäng (161 mål och 285 assists) är Jonas Lindström över tid Hudik Hockeys mest betydelsefulla spelare.

Nu bor han tillsammans med sin sambo i en villa på Alnön och funderar som bäst på hur det ska bli med hockeyn och framtiden. Han är 34 år och vet att karriären under alla förhållanden inte direkt ligger i framtiden.

– Jag har några alternativ som jag funderar på varje dag, men jag har inte bestämt mig än. Det kan bli en fortsättning med ishockeyn på något sätt, antingen som spelare eller som tränare, men det är inte klart än, berättar Jonas.

– Det var väl inte riktigt så här jag hade tänkt mig att spela min sista match i HHC efter 12 säsonger. Nu blev det ju inte ens något riktigt avslut när Corona-viruset satte stopp. Jag kunde ha tänkt mig att spela en säsong till i Hudik, men jag förstod att det inte skulle bli så när de inte hörde av sig, Men visst känns det tråkigt att det skulle bli så här, menar Jonas.

När Jonas Lindström tackade ja till erbjudandet från HHC var han precis i början av sin karriär. Han hade spelat några matcher med Timrå i SHL och såg en framtid i hockeyn på högsta nivå.

– När man är 20 år så siktar man förstås uppåt, men Arne Persson i HHC ringde 4-5 gånger och pratade så bra för klubben så jag tänkte att jag kunde spela ett år i HockeyEttan och gå vidare sedan, berättar Jonas.

– Sedan provade jag ju ett år i Kristianstad 2009-2010 och jag trivdes bra där också, men jag kände också att jag ville ha ett jobb vid sidan av hockeyn och när HHC ordnade det så fick jag ju också 100 mil närmare hem, säger han.

Och på den vägen blev det trots att det funnits en del anbud att ta ställning till.

– Ja, men jag har hela tiden känt att det finns potential i Hudik. Det har varit en drivfjäder. HHC har ekonomiska muskler som kanske ingen annan i HockeyEttan och vi har ju också varit nära några gånger, menar Jonas, som inte utesluter att det kunde ha blivit ett nytt kvalspel senast också. Men det får vi aldrig veta med tanke på den snöpliga säsongsavslutningen.

– Jag tycker inte att det är ett orealistiskt mål för HHC att sikta på allsvenskan. Bara i fjolårstruppen hade vi många spelare som kunde ha klarat sig bra där, tycker Jonas Lindström.

Och dina egna främsta minnen från hockeyn?

– När jag debuterade i Timrå i bortamatchen mot Malmö. Det var under lock out-säsongen och jag fick spela i samma kedja som Henrik Zetterberg. Och så naturligtvis när vi slog Östersund i sista playoff-matchen och tog oss till kvalserien. Det är fina minnen, konstaterar Jonas Lindström som också får chansen att ta ut den bäste som spelat i HHC.

– Fredrik Sundin, utan tvekan, säger han.

Det håller vi med om. Men på lång sikt har ändå ingen betytt så mycket som Jonas Lindström. Tack för allt. Här i Hudik kommer du alltid att finnas med oss som gillar den här sporten.

Lars Gösta Larsson

Se hyllningsfilmen till Jonas Lindström nedan.