Godkänd premiär trots förlust

Mora kom närmast från en match mot Färjestad medan Hudik Hockey spelade säsongens första träningsmatch. Och med den naturliga skillnad det borde vara mellan ett ”nybygge” från HockeyEttan och ett allsvenskt lag med ambitioner att nå SHL, så känns väl siffrorna 5-2 (2-1, 2-0, 1-1) ändå som en helt okej första insats från HHC:s sida även om Mora vann rättvist med större effektivitet.

Och ser man dessutom på att det långa stunder var hyggligt jämnt i spel och chanser så länge HHC fick spela 5 mot 5 så har Per Ljusteräng och Magnus Nilsson en bra plattform att jobba vidare ifrån.

Den största skillnaden mellan lagen var att Mora i den andra perioden fick chansen att spela i numerärt överläge vid fem tillfällen och då kunde gå från 2-1 till 4-1med bland annat ett mål i spel 5 mot 3.

Det fanns en del i HHC:s spel som såg lovande ut. När Mora tryckte upp tempot hamnade HHC i några lägen med fasthållningar och interference som innebar att Mora kunde ta greppet om matchen.

Däremot såg det lovande ut när HHC i stora delar av matchen satte press på puckförarna och vann pucken högt upp banan, något som skapade spelvändningar och chanser.

– På det stora hela så tycker jag att vi gjorde en bra första match. Vi fick gå runt på sex backar hela matchen och det blir förstås jobbigt. Nu fick vi lägga lite för mycket kraft vid utvisningarna i andra perioden, men jag tycker ändå att vi stod upp riktigt bra ändå i tredje perioden, menade Per Ljusteräng.

HHC-tränaren var nöjd med det han fick ut av matchen, inte minst i den första perioden.

– Då var ju vi det spelförande laget och några av deras mål kom ur lite slumpartade situationer. Men vi lär oss mycket av det här som vi kan ha nytta av senare, menade han.

– Det var absolut en helt okej första match från vår sida. Det dröjde till nästan 14 minuter i den första perioden innan #53 Oliver Tornerefelt fick släppa den första pucken förbi sig, men HHC svarade snabbt med 1-1 av #17 Marcus Linderborg (bilden) som då gjorde sitt första mål i sin nya klubb. #7 Algot Landin och #29 Jesper Wiberg skapade en situation där Linderborg var snabbast med klubban och tryckte in returen. Inom mindre än en minut tog Mora på nytt ledningen i en period med skottstatistiken 7-7.

Den andra perioden blev helt förryckt av utvisningarna där HHC hamnade i box play lite för ofta. Mora gick då fram till ledning med 4-1 inför den tredje perioden.

Här kom HHC starkt tillbaka och gjorde 4-2 med ett riktigt snyggt mål där #93 Emil Lindblom tog upp pucken och satte passningen på bladet hos #20 Henrik Marklund som direktsköt i farten rakt framifrån.

Mora avslutade sedan det hela när Oscar Eklind gjorde sitt andra mål för dagen.

Målen:
1-0 (13.46) Måns Carlsson, 1-1 (14.47) Marcus Linderborg (Landin, Wiberg), 2-1 (15.40) Oscar Eklind, 3-1 pp2 (22.11) Charles Eklund, 4-1 pp (33.15) Lucas Wernblom, 4-2 (49.05) Henrik Marklund (Lindblom), 5-2 (53.04) Oscar Eklind.

Skribent: Lars Gösta Larsson