Enock tillbaka i nygammal roll

Inför förra säsongen tog Hugo Enock steget från allsvenskan ner till HockeyEttan för att hitta glädjen i sin hockey – och i sin nya roll som forward i Hudik Hockey.

Nu är 22-åringen tillbaka i den röda HHC-tröjan, men nu i sin nygamla roll som back. Han hittade glädjen och kamratskapet i laget och trivseln i staden, men inte riktigt tryggheten i spelet som forward.

Hugo Enock spelade i Färjestad från U16 och hela vägen fram till ett 40-tal SHL-matcher. Sedan har det blivit ett 80-tal allsvenska matcher i Timrå och Leksand innan han kom till Hudik.

I slutet av förra säsongen fick han åter spela back när HHC hade skadeproblem och det blev säkert en bidragande orsak till att han nu valde att stanna ytterligare en säsong.

– Jag hade några alternativ, men jag har flyttat runt så mycket, så nu kände jag att det var läge att stanna här. Vi är en bra grupp och jag trivs med staden. Dessutom har jag hittat en riktig kompis i Axel Levander. Vi trivs verkligen tillsammans, berättar Hugo Enock.

– Det är bra att veta att man kan bidra även som forward om det skulle behövas, men jag känner mig bekvämare på backpositionen. Det verkar som att jag får större ytor och mer nytta av min snabbhet där. Man vill ju hjälpa laget med det man är bra på och sedan gäller det bara att våga spela och våga vara bra istället för att hålla igen och vara rädd för att misslyckas, menar Hugo.

Det var efter tiden i Timrå som Hugo Enock tappade bort sig själv och sin glädje med hockeyn. Han erkänner att det fanns tankar på att lägga av och börja leva ett annat liv.

– Det var den press man lägger på sig som gjorde att jag ibland tappade bort hockeyn. Jag fick tvinga mig själv att inte leva för mycket i den bubblan. Jag glömde bort att njuta och att vara glad för det man har. Allt följde med hem och skapade grubblerier, berättar han.

– Man känner som en press att man vill ge tillbaka av allt det stöd man fått från föräldrarna. De har alltid ställt upp för mig och hockeyn, menar Hugo.

– Men nu har jag lärt mig bättre att ta vara på livet och sätta värde på vardagen, säger han.

Fortfarande tar hans pappa ofta tåget och reser 40 mil från Karlskoga till Hudik för att se HHC:s hemmamatcher.e

Nu väntar närmast en ny träningsmatch mot starkt motstånd när HHC ska till Uppsala för att möta Almtuna.

– Jag tror att Almtuna är bättre än Mora, men jag tycker att vi gjorde en helt okej första match där nere. Det är klart att det är svårt att ersätta spelare som Flood, Löf, Åkerlund, Kinisjärvi, Lindström och Kedbrant, men jag tror att vi istället kan bli en bra grupp med större jämnhet. Och det kan räcka långt. Se bara på Finland i senaste VM, menar Hugo Enock.

– Det känns som att vi fått ihop en ”tajt” grupp. Jag har spelat både med och mot flera av de nya i laget och det finns kapacitet där. Vi får försöka fördela poängen på flera spelare nu.

Att själv få chansen igen högre upp i seriepyramiden är ingenting som Hugo Enock prioriterar just nu.

– Alla vill väl spela så högt upp som möjligt, men det finns spelare som offrar allt, till och med sin ekonomi, för att få ett allsvenskt kontrakt. Just nu har jag som delmål att se hur långt vi kan nå med Hudik och sedan får jag se vad det innebär för mig själv, säger han.

– Det gäller att hitta glädjen – för då är jag på rätt väg, menar Hugo.

Skribent: Lars Gösta Larsson