Laget alltid före jaget för Anton

Han är spelaren som sällan får rubrikerna. Det är inte ofta han kommer med i poängligan med mål och assists. Och det är sällan han som hyllas i matchreferaten. Men för Hudik Hockey har #39 Anton Hammargård ändå haft stor betydelse för de senaste säsongernas framgångar i ATG HockeyEttan.

Fotograf: FlyWoodStudio

Inför den här säsongen var han en av de första som skrev kontrakt med klubben som han spelat i under nästan hela sin karriär.

Det blev visserligen 12 matcher med Svegs div.II-lag och 13 matcher med Järvsö IK:s J18 säsongen 2013-2014, men sedan dess har han bara spelat i HHC:s matchtröja. Anton Hammargård gör nu som 22-åring sin femte raka säsong som bofast ”arbetsmyra” i HockeyEttan-laget.

– Jag har väl inte presterat något som satt avtryck för ett kontrakt i någon allsvensk klubb och att flytta runt bara för att söka lyckan i andra div.1-lag är ingenting som passar mig. Och det brukar sällan ge något annat resultat än att man aldrig blir trygg någonstans, menar Anton Hammargård.

Anton Hammargård är uppväxt i Sveg, där ishockeyn har svårt att finna riktigt fäste, och i ungdomsåren provande han på det mesta. Det var framförallt hockey och fotboll, men under en tid hade också längdåkning på skidor en plats i hans vardag.

– Men jag fastnade för lagsporterna och när jag kom in på hockeylinjen vid Broman-gymnasiet här i Hudik så var valet gjort. Det blev ishockey och på den vägen är det, konstaterar Anton.

– Jag var väl inte så tänd på Hudik i början, men idag har jag ju alla mina vänner här och jag bor fortfarande i den enrumslägenhet som jag köpte när jag kom in på skolan. Jag känner trygghet här och trivs med klubben, berättar han.

I HHC har Anton Hammargård sin givna roll i en formation som kanske i första hand inte har som uppgift att brodera snyggt i hockeymönstret för att göra mål och poäng. Det kan bli mycket spel i boxplay och ett spel där defensiven är huvuduppgift.

Är du inte sugen på att få prova en mer offensiv roll?

– Man vill ju försöka vara ett hot över hela planen och få lite mer del av offensiven, men i grunden ska man ändå ta vara på det man är bra på och sedan får man jobba på att utveckla det andra, menar Anton Hammargård, som har accepterat sin roll och sina uppgifter och som internt är beundrad för sin laglojalitet.

– Ett lag måste ha spelare av olika modell. Om alla spelar exakt lika så blir det nog inte så bra. Man vinner tillsammans och man förlorar tillsammans och då måste alla göra det man är bra på för att också laget ska bli bra, säger han.

Att årets lag är starkt föryngrat och har förlorat i erfarenhet ser Anton Hammargård inte som något hot.

– Det är klart att erfarenheten är bra att ha i viktiga matcher där rutinerade spelare brukar dra lasset. De har saker att luta sig emot, men jag tror att vår ungdomliga entusiasm kan bli lika viktig. Det handlar om att vi måste ge lite mer och jobba lite hårdare i varje situation, tycker Anton Hammargård.

Det känns väl lite märkligt att kalla en 22-åring för veteran, men ingen annan i årets trupp har spelat i HHC lika länge som han.

Skribent: Lars Gösta Larsson