Hellgrens långa väg tillbaka

Han är bara 24 år men skulle redan nu ha gått in i sin femte säsong i HockeyEttan. Nu får han istället se Hudik Hockeys träningar från läktarplats. Själv får han ägna sig åt rehab-träning, oftast två gånger om dagen.

Fotograf: Nicklas Andersson.

– Ja, jag vill hänga med laget så mycket som möjligt, så därför försöker jag klara av min egen träning innan grabbarna går på is. På det sättet blir man ändå lite delaktig, säger #26 Mathias Hellgren, HHC-centern som slet av främre korsbandet och skadade menisken i vänster knä – när förra säsongen redan var slut!

Det var i maj som olyckan hände, när HHC-spelarna ägnade sig åt lite social samvaro med innebandy. Och med ett gäng vinnarskallar på planen, så är det lätt hänt.

– I en kampsituation fick jag all tyngd på vänster ben och så blev det en vridning. Jag kände direkt att något gick sönder, säger Mathias Hellgren, som vid läkarundersökning fick domen. Det skulle bli operation och upp till 12 månader med hårt rehab-jobb för att bli återställd. Därmed var det bara att ta farväl av hela den här säsongen. Skulle man kunna tro…

– Men om det går som jag vill och som jag tränar för, så ska jag spela några matcher innan säsongen är över, konstaterar Mathias. Om det blir i januari eller i februari får vi väl se.

– En skada kommer ju aldrig lägligt, men den här kom verkligen vid fel tidpunkt. På grund av Corona-situationen dröjde det med röntgen och sedan var det svårt att få operationstid. Man ville ju bara få det här gjort så fort som möjligt.

– Det har gått väldigt bra med läkningen och jag har faktiskt varit ute på isen på skridskor och glidit runt lite bara för känslan. Men jag får inte börja jogga än, så det är förstås en lång väg jag har framför mej, säger han.

Mathias Hellgren kom inför förra säsongen till Hudik efter en säsong med spel i Nyköping. Dessförinnan hann han med J20 Super Elit två säsonger med Mora innan det blev två säsonger med Valbo i HockeyEttan.

Annars är Mathias fostrad i Alfta och är kusin till Martin Hellgren, som också spelat för HHC.

Under sin första säsong i HHC hann Mathias Hellgren inte bara med att göra 21 poäng (9+12) på 37 matcher under en säsong som avbröts när den var som allra hetast i playoff 3, utan också fick ett tråkigt slut i den där innebandymatchen. Och det var verkligen inte händelselöst på vägen dit heller.

Det började med en skada som frös hemmapubliken till is när Mathias hjälptes av banan med blodet forsande ner över ansiktet. Många befarade att skridskon som skar ett långt jack över örat också hade träffat ögat.

– Ja, det såg nog värre ut än det var. Mamma och mina småsyskon på läktaren blev rätt skärrade, berättar Mathias, som snart var tillbaka i spel – bara för att i nästa match förlora båda framtänderna!

– Och sedan bröt jag ett revben i en match och fick sy ihop ett uppskuret sår på armbågen i en annan, så det blev ju en säsong man får svårt att glömma, menar Mathias, som nu jobbar stenhårt med sin rehab.

Och målsättningen har vi ju redan berört…

Vid sidan av hockeyn jobbar Mathias Hellgren, tillsammans med lagkamraten Filip Lander, på Hudik-företaget HSP Gripen även HUVUDPARTNER till HHC.

Skribent: Lars Gösta Larsson