Hemma blir borta när Glysis stänger!

Hudik Hockey har tagit sig igenom det första nålsögat i ATG HockeyEttans slutspel, som för fyra av de återstående åtta lagen ska sluta i kvalserien till HockeyAllsvenskan. Men i Hudiksvall är hockeysäsongen ändå över!

Anledningen är att Glysishallen nu är stängd för säsongen därför att ett större underhållsarbete är planerat att starta redan nu. Det här betyder att HHC nu måste flytta sin träning och återstående hemmamatcher till Söderhamn.

Om HHC tar sig igenom även nästa nålsöga (kvartsfinalspelet) så måste laget alltså spela det allsvenska kvalets hemmamatcher i Söderhamns ishall (Helsingehus Arena). Men det är än så länge en hypotetisk fråga eftersom HHC först måste kvala in där.7

Det är förstås tillräckligt illa att klubben nu inte får möjlighet att utnyttja sin hemmaborg i kvartsfinalspelet. Det känns som en unik situation som vi aldrig tidigare har hört talas om.

Det går förstås att ha olika synpunkter på hur den här frågan har skötts och hur nödvändigt det är att börja reparationsarbetet innan hockeysäsongen är över. Det är grundplattan i ishallen som måste åtgärdas och dessutom ska ventilationen byggas om och kylaggregaten bytas ut.

– Vi har sedan en tid tillbaka känt till att det kunde bli så här. Det är förstås tråkigt att vi inte får samma chans som motståndarna att utnyttja fördelen av hemmaplan, men just nu när vi ändå inte får ta in publik så kanske det betyder mindre, säger HHC:s sportchef Lars Lövblom.

– Nu får vi flytta hela verksamheten ner till Söderhamn och transportera allt material dit. Vi kommer också att börja träna i Söderhamn den 4 april, berättar ”Lillis”. Det känns konstigt, men vi har ju redan varit med om det tre gånger på fem säsonger, så vi vet hur vi ska lägga upp det, säger han.

– Under en kort period betyder det nog inte så mycket för spelarna, men nu har vi inget val så det är bara att göra det bästa av situationen, tycker ”Lillis” Lövblom.

Från HHC:s sida är man noga med att understryka den hjälp man fått, främst av Söderhamns IK:s Per Ängvald, när det gäller planeringen och möjligheten att ”flytta in” i Söderhamns ishall.

”Lillis” Lövblom konstaterar också att det här innebär ökade kostnader för HHC.

– Det är naturligtvis ett misslyckande för kommunen att de inte kan erbjuda oss en is när vi är mitt uppe i det viktigaste vi kan spela. Vi är ju mitt uppe i ett slutspel i en av landets tre högsta hockeyligor och så måste vi avstå från hemmaplan. Vi måste fråga oss om ishallen verkligen ska stängas i månadsskiftet mars-april. Hur skulle det se ut om vi skulle ta ett steg till, undrar ”Lillis” Lövblom.

Just nu är det alltså Söderhamn som räddar Hudik Hockey från att tvingas spela hemmamatch på bortalagets hemmaplan – om ni förstår det något kryptiska uttrycket. Det har nog aldrig tidigare hänt i svensk ishockey. Men nu händer det!

Skribent: Lars Gösta Larsson