Förlängning i första kvalronden

Det krävdes förlängning för att avgöra mötet mellan Hudik Hockey och Troja/Ljungby i den första ronden av kvalet till HockeyAllsvenskan, där Troja fick både första och sista ordet i en annars helt jämn match som kunde ha slutat hur som helst.

Fotograf: Roger M Persson

Nu skrevs Trojas segersiffror till 1-2 (0-1, 1-0, 0-0, 0-1) i Helsingehus Aréna i Söderhamn där Hudik tvingas spela – och träna – genom hela kvalserien när Glysishallen, till mångas förvåning, har hängt upp skylten ”Stängt för säsongen”.

Hudiks unga lag – med bara 21,6 år i medelålder och nu utan inte bara långtidsskadade Jesper Wiberg utan också Hugo Enock och Filip Lander– stod verkligen upp mot ett mer erfaret Troja och kunde mycket väl ha vunnit matchen under ordinarie tid.

– Absolut! I den första perioden kollade vi väl läget lite, men sedan gick vi för seger i den här matchen och jag tycker också att vi skapade tillräckligt mycket för att avgöra under ordinarie tid, tyckte assisterande HHC-tränaren Johannes Westring.

– Det känns lite surt att vi bara fick med oss en poäng här, men det var förstås bra att vi fick visa att vi räcker till även mot de bästa i söder. Nu gick vi på fem backar när inte Enock och Lander kunde spela och det blev naturligtvis jobbigt, speciellt för Andreas Söderberg och Gustav Nielsen, som fick väldigt mycket speltid. Jag tycker ändå att vi hittade vändningarna som vi sökte även om vi fastnade ibland i uppspelsfasen, menade Johannes Westring.

Hudik kom ut riktigt taggat och skapade direkt fyra riktigt fina lägen innan Troja kunde ta sig loss ur HHC:s ”viljestorm” och sedan kunde jämna ut spelet och själv börja skapa lägen framåt. Och när HHC inte fick någon utdelning på sin stekheta matchöppning kom det istället, som så ofta ett baklängesmål innan perioden var över.

Troja utnyttjade en vunnen närkamp djupt ner i Hudik-zonen och Karl Olofssons passning hittade fram till Oscar Öhman framför HHC-kassen. Direktskottet kunde #25 Andreas Bosson inte göra något åt.

I den andra perioden blev det ett mer fysiskt spel och HHC flyttade fram positionerna rejält. Lagen drog på sig två utvisningar var och på den andra chansen i powerplay kom HHC:s kvittering som i det läget kändes mycket rättvist.

Målet blev också ett bevis på hur viktiga de små momenten är i hockey – att man gör rätt val och även kan få ut något av det.

HHC behövde bara en halv minut för att utnyttja det numerära överläget. Det började med en klockren tekningsvinst för #12 Christoffer Jansson som i nästa moment också var först på sitt eget nedlägg mot kortsargen och på det viset kunde starta ett spel som utmynnade i att #55 Andreas Söderberg hittade #23 Adam Byström Johansson (se bilden), som smällde in det som skulle bli kvällens enda HHC-mål.

Den tredje perioden blev mycket av ”ta och ge” och påminde egentligen mer om ett förlängningsspel med chanser åt båda hållen och med både vassa målvaktsräddningar och ramträffar. Troja började få lite längre spelsekvenser i anfallszonen, men samtidigt var det HHC:s chanser som kändes hetare, som t.ex #18 Felix Carenfelts friläge från mittlinjen där Wictor Ragnewalls snabba reflexräddning såg till att det fortfarande stod 1-1 på anslagstavlan.

Ett riktigt lika farligt läge skapade Troja när Niklas Enberg fick chansen framför Bosson utan att få pucken i mål och en jättechans hade också #20 Henrik Marklund innan signalen för tre perioder kom.

Eftersom kvalet spelas som en serie handlade det nu om ett kort övertidsspel i tre-mot-tre och efter varsin chans kom avgörandet efter 3.57 efter ett litet missförstånd i HHC-zonen som Troja kunde utnyttja när Daniel Karlsson Thörnros kunde raka in segerpucken på en retur.

För Hudik handlar det nu i nästa omgång om bortamatch mot Mariestad på fredag och sedan en ny bortamatch kommande måndag mot Nybro, som i kvalpremiären gjorde processen kort med Mariestad och fick full utdelning genom 9-1 (2-1, 4-0, 3-0).

För highlights klicka HÄR.

Skribent: Lars Gösta Larsson.