Hudik Hockey tog en ny viktig seger

Hudik Hockey bäddade för en oerhört spännande avslutning på ishockeysäsongen genom att besegra Mariestad på bortaplan i kvalserien till allsvenskan. Segersiffrorna skrevs till 3–2 (0–0, 2–1, 1–1) och HHC tar nu rygg på Troja/Ljungby i tabelltoppen.

Foto: Nils Strandman

– Stundtals gör vi väl en helt okej insats, men generellt sett är det ingen höjdarmatch från vår sida, sa HHC-coachen Dennis Hall.

I torsdags var det lite av vinna eller försvinna för HHC i hemmamötet med Nybro, och då vann HHC (3–2). Förutsättningarna på lördagseftermiddagen var de samma för hemmalaget Mariestad, som inlett kvalserien med två förluster, två förluster som nu är tre och därmed är västgötarna borta från chansen att ta steget upp till hockeyallsvenskan.

Det är inte HHC, som nu har läget helt i egna händer.

– Vi kan se fram emot en mycket spännande vecka, sa Hall.

Det blev en jämn och tät match, vilket fem av de sex spelade matcherna i kvalserien har varit. Det är bara Nybros 9–1-seger över Mariestad som faller ur mönstret.

Det fanns väl några halvchanser åt båda håll i inledningen. Såväl #23 Adam Byström Johansson och #9 Marcus Sirén hade fina lägen, men den första perioden blev mållös.

I den andra perioden klev så #12 Christoffer Jansson in i handlingen på allvar när han jobbade åt sig pucken bakom Mariestads mål. Sedan hittade han en helt fri #20 Henrik Marklund framför målet. Marklund fick ingen riktigt bra träff men pucken letade sig in i mål bakom hemmakeepern Tobias Sandberg. Det målet kom efter 4.29.

Strax därefter fick HHC spela i numerärt överläge, men det blev inte lyckat utan istället kunde hemmalaget kvittera sedan de blivit fulltaligt. Tobias Aronsson sköt från blå, pucken passerade #25 Andreas Bosson men gick i stolpen. Ingen HHC:are lyckades få tag på returen utan Joonas Alanne kunde peta in 1–1.

– Jag tycker att vi spelat bra så långt, men efter deras kvittering blev vårt spel ängsligt så det var skönt att vi ändå kunder göra 2–1 innan perioden var över, sa Hall.

Återigen låg Christoffer Jansson bakom målet. Den här gången avslutade han själv, Sandberg släppte till en retur och #24 Axel Levander kunde trycka in 2–1-pucken.

– Sedan blir det väl automatiskt att de pressar tillbaka oss i den tredje perioden. Men vi försvarar oss bra och lyckas ändå hålla dem på utsidan.

– Klart att det är tacksamt att vi, efter att ha försvarat oss länge, kommer upp i ett anfall och lyckas göra mål, sa Hall.

Adam Byström Johansson och Christoffer Jansson jobbade hårt bakom målet och Jansson lyckades få pucken bakåt till #57 Sebastian Björnstad som klappade in 3–1, detta efter 11.30 i slutperioden.

Tiden var på väg att rinna ut för Mariestad som i ett sista desperat försök att hålla liv i sin hockeysäsong plockade ut Tobias Sandberg med 3.38 kvar av matchen. HHC misslyckades med att få ut pucken ur egen zon och Joonas Alanne hittade en helt fri Douglas Lögdahl vid bortre stolpen och reduceringen till 2–3 kom efter 16.40.

Strax därefter hade Lucas Larsson ett jätteläge att kvittera men skottet gick i ribban bakom Bosson och studsade över plexiglaset. Närmare än så kom inte Mariestad,

– Det blev väl kanske lite onödigt spännande på slutet, medgav Hall.

Det vimlade av starka insatser från HHC-spelarna, men det går inte att komma i från att två av dem – målvakten Andreas Bosson och passningsgeniet Christoffer Jansson – betydde lite extra. Bosson räddade 38 av hemmalagets skott och Jansson låg bakom alla tre HHC-målen.

Nu är halva kvalserien spelad och efter de båda 3–2-segrarna på lördagen (Troja/Ljungby vann med samma siffror mot Nybro hemma) så toppar Troja/Ljungby tabellen på åtta poäng, HHC har sju och Nybro tre. På måndag möts lagen på nytt, då med HHC och Nybro på hemmaplan.

– Vi får väl se vilket sorts Mariestad vi får möta. Vi måste ladda om batterierna men helt klart måste vi också höja oss, sa Hall.

Skribent: Christer Stridh