Wed 27 Oct 19:00
Hockeylag HSK -
Hockeylag ENK -
Wed 27 Oct 19:00
Hockeylag HUD -
Hockeylag WIN -
Wed 27 Oct 19:00
Hockeylag SEG -
Hockeylag HIK -
Wed 27 Oct 19:00
Hockeylag STR -
Hockeylag VHF -
Fri 29 Oct 19:00
Hockeylag VIS -
Hockeylag VIK -

Ett givet val för Lander

Backen Filip Lander var en av de sista som bekräftades klar för Hudik Hockey inför den kommande säsongen i Hockeyettan. 26-åringen, med rötterna i Timrå, gör nu sitt fjärde spelår i Hudik-klubben – mer än någon annan i truppen, där målvakten Andreas Bosson kommer närmast med tre säsonger plus några tidigare inhopp.

Fotograf: Lars Gösta Larsson.

Dessutom är det ytterligare en handfull spelare som nu går in i sin tredje säsong med laget.

– Ja, det är ju vanligt att det är stor omsättning på spelare i Hockeyettan. Men nu har vi många kvar sedan förra säsongen och det är bra för kontinuiteten, menar Filip Lander, som understryker att han aldrig tvekade om var han skulle spela den här säsongen.

– Det har aldrig varit aktuellt med något annat för min del. Jag visste hela tiden att jag skulle bli kvar här, säger han.

Filip Lander har också permanent flyttat till Hudiksvall där han tillsammans med sambon Hilma och 10-månader gamla dottern Svea bor ”uppe på Väster”, som det heter i Hudiksvall, med bara en kort promenad ner till centrum.

Filip lever ett ”halvprofessionellt” liv med en deltidsanställning vid HSP Gripen vid sidan av hockeyn.

– Det passar mig bra. Och nu när vi är tre i familjen så är det inte fel med en inkomst till, påpekar han.

Filip Lander kom första gången till Hudik Hockey inför 2017-18 och spelade då två säsonger innan han vände hem till Timrå med 38 matcher i allsvenskan 2019-20. Inför förra säsongen var han tillbaka i HHC-tröjan då laget tog sig hela vägen fram till det allsvenska kvalet.

– Och vi siktar högt igen. Jag tycker inte att man ska gömma sin målsättning. Men det är en bra serie och efter två kval på tre år så är väl vi ”laget att slå” för de övriga. Det vet vi om och det får vi ta, menar Filip som är en av tio (!) i Hudiks lag som har ett förflutet i Timrå.

– Det är väl naturligt rent geografiskt att det blir så eftersom det går att pendla emellan, som några av våra spelare nu gör.

– Jag pendlade under en säsong tillsammans med Magnus Åkerlund, men jag tyckte det blev jobbigt. Jag vill bo där jag spelar. Hudiksvall är en liten stad, men det är ingenting jag saknar här, säger han.

Filip Lander har klubban och skridskoåkningen som sina främsta redskap, men klarar också det fysiska spelet när det behövs.

– Jag gillar att spela med pucken. Och jag försöker också hitta lägen att gå framåt, konstaterar han.

Enligt Dennis Halls intentioner kommer det nu att bli tydligare rollfördelning inom laget.

– Det är bra att alla vet vad som förväntas av sig. Men man måste också vara anpassningsbar om det kommer skador eller andra saker som påverkar laget. Och allt är nog inte hugget i sten. Man måste ändå kunna spela hockey över hela banan, menar Filip.

Han är också en av dem som har erfarenhet från allsvenskan och som vet skillnaden.

– En toppmatch i ettan är inte långt ifrån en normalmatch i allsvenskan. De flesta av hockeyettans bästa spelare klarar sig bra även i allsvenskan. Men där finns det också toppspelare som är mycket bättre, tycker Filip.

HHC är nu på is (i Lindefallet) sedan i måndags. Hemmarinken Holmen Center (som tidigare hette Glysishallen) är ännu inte spelklar efter renoveringen.

– Men nu börjar man längta dit. Allt blir så mycket lättare om man kan träna i den miljö man är van vid, tycker Filip Lander.

Skribent: Lars Gösta Larsson.