Wed 27 Oct 19:00
Hockeylag HSK -
Hockeylag ENK -
Wed 27 Oct 19:00
Hockeylag HUD -
Hockeylag WIN -
Wed 27 Oct 19:00
Hockeylag SEG -
Hockeylag HIK -
Wed 27 Oct 19:00
Hockeylag STR -
Hockeylag VHF -
Fri 29 Oct 19:00
Hockeylag VIS -
Hockeylag VIK -

Laget främst för HHC-centern

”Ett lok som bara tuffar på varje dag, i varje match, i varje period”.

Så beskriver Hudik Hockeys sportchef Lars ”Lillis” Lövblom centern #85 Lukas Enqvist, som är en av tolv spelare i truppen som har förnyat sina kontrakt inför den kommande säsongen.’

Fotograf: FlyWoodStudio.

Lukas Enqvist är en 23-åring som varit ute på en hockeyresa som bland annat gått via Färjestad, Timrå, Leksand, norska Stjernen och Karlskrona innan han kom till HHC inför förra säsongen. Nu är han redo för sin andra säsong i den röda Hudik-tröjan.

– Jag har bott kvar här i Hudik under hela sommaren eftersom det rätt tidigt stod klart att jag skulle spela vidare här, berättar Lukas.

– Jag trivs verkligen i den här staden och den känns verkligen inte för liten. Dessutom är en det suverän sommarstad, understryker han.

Lukas Enqvist är en av många som lever ett halvprofessionellt hockeyliv med en deltidsanställning vid HSP Gripen, där han är arbetskamrat med klubbkompisen Filip Lander.

– Det passar mig perfekt. Jag vill verkligen ha något att göra vid sidan av hockeyn så att det inte blir för ensidigt, menar han.
Lukas Enqvist växte upp i Kristinehamn och kom tidigt till Färjestad där han började spela i U16-laget. Redan som 17-åring fanns han några gånger med på laguppställningen i SHL.

– Men det blev ju inte så mycket spel då. Man satt mest på bänken och väntade på att få göra något inhopp, berättar han.

Desto mer spel har det blivit i allsvenskan med Timrå, Leksand och Karlskrona där Lukas Enqvist har gjort 115 matcher.

Lukas fick också dra på sig landslagströjan några gånger i både Sweden U19 och U20.

Förra säsongen spelade Lukas Enqvist samtliga grundserie- och slutspelsmatcher i HHC, men missade sedan två av de allsvenska kvalmatcherna på grund av Corona-smitta.

– Jag har ju klarat mig från svårare skador. Det är mest lite blåmärken och utslagna tänder det har handlat om.

– Men det var jobbigt att bli sjuk just till kvalet. Och när jag kom tillbaka i träning så var jag helt körd efter bara 6-7 minuter, minns Lukas.

Lukas Enqvist får sällan de stora rubrikerna och han toppar aldrig några poängligor. Han har sin styrka i ett annat spel.

– Han jobbar hårt hela tiden och är stark i det defensiva jobbet, konstaterar ”Lillis” Lövblom.

– Jag behöver inga rubriker. Det är bättre om tränaren tycker man gör nå’t bra och att lagkompisarna vet att man spelar för laget, säger Lukas själv om sin roll i HHC.

– Det är klart att det är roligt att göra mål, men den här spelstilen och den här rollen har jag accepterat, säger han.

Lukas berättar att han tidigt kom in i starka lag som redan hade sina spetsspelare och då blev det bara att anpassa sig efter det och ta den roll som fanns ledig.

– Och jag har alltid försökt spela för lagets bästa, understryker han.

Just nu längtar Lukas Enqvist efter att få flytta in i nyrenoverade Holmen Center (som tidigare hette Glysishallen) och att han äntligen, efter ett år i klubben, ska få möta sin hemmapublik.

– Vi tränar tillsvidare i Lindefallet i väntan på is i hemmahallen. Och tyvärr ser det väl inte så hoppfullt ut när det gäller publiken. Det verkar som om det blir fortsatta restriktioner. Jag har ju hört att det brukar vara bra drag på publiken här i Hudik. Det vore synd om man inte skulle få uppleva det, konstaterar Lukas Enqvist, som ser fram emot sin andra säsong i Hudik-dressen.

– Det ser bra ut med truppen. Jag tror att vi kan gå långt igen, säger han. Men det är små marginaler som man måste ha på sin sida om man ska gå hela vägen.

Skribent: Lars Gösta Larsson